Reklam
Kategoriler: Yaşam

Uzmanlardan İstanbul için su kıtlığı uyarısı: 2030 itibarıyla daha da kötüleşebilir

Reklam

İstanbul için su kıtlığı uyarısında bulunan uzmanlar, durumun 2030 itibarıyla daha da kötüleşmesinden endişeli.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Güney Afrika’nın Cape Town kenti, modern çağda içme suyu tükenen ilk büyük kent oldu. Uzmanlar, aralarında İstanbul’un da bulunduğu 11 büyük kent için su kıtlığı uyarısında bulundu.

Haberde, bir milyarı aşkın insanın içme suyuna ulaşamadığı ve 2,7 milyar kişinin de yılın en az bir ayında su sıkıntısı çektiği belirtildi. 2014’te dünyanın en büyük 500 kentinde yapılan araştırmada, bu kentlerin dörtte birinin Birleşmiş Milletler’in (BM) ‘su stresi’ diye tanımladığı durumla karşı karşıya. Su stresi yıllık içme suyunun kişi başına 1700 metreküpün altına düştüğü duruma verilen ad.

BM’nin onayladığı uzman araştırmalarına göre dünyada su talebi 2030 itibariyle arzın yüzde 40’ının üzerine çıkacak. Bunda iklim değişimi, insanların faaliyetleri ve nüfus artışının rol oynadığı vurgulanıyor.

‘Suyu israf etmemek lazım’

Türkiye’de hükümetin resmi verilerine göre, ülke kişi başına düşen içme suyu miktarının 1.700 metreküpün altına indiği 2016’dan bu yana teknik olarak su stresi yaşıyor. Yerel uzmanlar durumun 2030 itibarıyla kötüleşip, su kıtlığı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul gibi yoğun nüfuslu kentler, yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaya başlamıştı. Şehrin su rezervleri 2014’ün başlarında kapasitenin yüzde 30’unun altına düştü.

Dün de Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin bir önceki yıla oranla yüzde 9 oranında daha az yağış aldığını belirterek, “Suyu arkası gelmeyecekmiş gibi kullanmak ve israf etmemek lazım” demişti.

Reklam

Önceki Haberler

Erdoğan açıkladı: Çiftçi ve üretici kredilerinde limitler artırıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küçük ekipman kredisi 250 bin TL’ye çıkıyor. Küçükbaş hayvan üreticilerimize…

17 Mayıs 2024 15:56

Adalet Bakanı Tunç’tan Kobane Davası hakkında açıklama: Bekleyip göreceğiz

Adalet Bakanı Tunç, Kobani Davası kararları ve Ayhan Bora Kaplam soruşturması ile ilgili açıklama yaptı.…

17 Mayıs 2024 15:51

Tepkilerin odağındaki Diyanet, Audi marka lüks aracını iade etti

Kamuda tasarruf tedbirleri hayata geçirilirken Audi A8 marka bir otomobil talep etmesi kamuoyunda tepki çeken…

17 Mayıs 2024 15:46

DEÜ’de yemek ücretlerine fahiş zam

Dokuz Eylül Üniversitesi yemek fiyatlarına tekrar zam yaptı. Öğrenci yemek fiyatlarının değişmediği tarifeye göre; akademik…

17 Mayıs 2024 15:40

Tekno-totaliter neoliberalizm

Neoliberalizm, kendini var edebilmek için küresel ölçekte tekno-totaliter bir denetim mekanizması işletiyor.

17 Mayıs 2024 15:29

Barış Terkoğlu ‘Pelikancıların İstanbul savaşı’ davasında beraat etti

Gazeteci Barış Terkoğlu hakkında BirGün Gazatesi'ne 'Pelikan yapılanması'na dair verdiği söyleşi gerekçe gösterilerek Süheyb Öğüt'ün…

17 Mayıs 2024 14:56
Reklam