WSJ: Trump yönetimi Suriye'nin kuzeydoğusunda bir Arap gücü oluşturmayı planlıyor

Wall Street Journal gazetesi, ABD'nin Suriye'den çekilmesinin ardından Suriye'nin kuzeydoğusunda yeni bir Arap gücü kurmak istediğini belirtti.

WSJ: Trump yönetimi Suriye'nin kuzeydoğusunda bir Arap gücü oluşturmayı planlıyor

ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından Suriye’nin kuzeydoğusunda yeni bir Arap gücü kurmak istediği öne sürüldü.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberinde Arap gücünün kurulmasının yanında finansmanının da sağlanabilmesi için ABD’li yetkililerin girişimlerde bulunduğu belirtildi.

İLK ADAY MISIR

Haberde yer alan iddiaya göre Trump’ın yeni ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, geçtiğimiz günlerde Mısır istihbaratı direktör vekili Abbas Kamel ile telefonda görüştü ve Kahire’nin bu konuda neler yapabileceği hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Ayrıca Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de oluşturulması planlanan Arap gücüne finansal destek vermeleri için görüşüldüğü belirtildi.

Geçtiğimiz haftalarda Suudi Prensi Salman ile Katar Emiri El Thani, ABD Başkanı Donald Trump’ı ziyaret etmişti.

Ancak haberde konuyla ilgili yorum yapan yetkililer, Mısır’ın Suriye ordusunun kontrolü altında olmayan bir bölgeyi savunma için güç gönderme konusunda isteksiz olduğu ve Suudi Arabistan ve BAE’nin halihazırda askeri olarak Yemen’de operasyon düzenliyor olmalarının Arap gücünün ABD’nin planladığı gibi oluşmasının önündeki en önemli engeller olduğunu belirtiyor.

Bununla birlikte haberde Trump’ın geçtiğimiz haftalarda Suudi Arabistan’a yaptığı “Suudi Arabistan kararımızla yakından ilgileniyor. Suriye’de kalmamızı istiyorsanız, belki de faturasını siz ödemelisiniz” çağrısı hatırlatıldı.

ABD’NİN ROLÜ BELİRSİZ

Haberde ABD’nin bu aşamadan sonra bölgedeki rolünün ne olacağının ise belirsiz olduğu söyleniyor.

ABD’nin Ocak ayı sonunda askeri operasyonları bitirmeyi ve bölgede başta SDG’nin elindeki Rakka olmak üzere istikrarı sağlamayı amaçladığı, ancak Türkiye’nin Afrin operasyonu ile Kürt güçlerin Afrin’e kayması ile bu hedefin zora girdiği belirtiliyor.

ABD’nin oluşturulacak Arap gücüne, SDG’ye verdiği gibi havadan destek verip vermeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Ancak Trump’ın ABD askerlerinin bölgeden bir an önce çekilmesi ve bölgede IŞİD ile mücadelenin başka bir bölgesel güce aktarılması konusunda ısrarcı olduğu vurgulanıyor.