İşçi haklarına büyük darbe vuran ve ‘Arabuluculuk Yasası’ olarak da adlandırılan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, dün itibariyle yürürlüğe girdi.
AKP’nin oylarıyla Meclis’te kabul edilen yasayla; kıdem ve ihbar tazminatı, izin ve fazla mesai alacakları gibi işçi-işveren anlaşmazlıklarında patronların maliyet yükünün azaltılması ve ‘hızlıca’ çözüm üretilmesi için İş Mahkemeleri’nden önce ‘arabuluculuk’ kurumu getirildi.
Yasayla birlikte çalışanların önce şirket aleyhinde dava açmak için mahkeme yolunu tercih etmek yerine, arabulucuya başvurması zorunluluğu geldi. Buna göre, işçinin arabulucuya başvurmadan açtığı dava reddedilecek. Anlaşmazlığın çözümü için de arabulucuya en fazla 4 hafta süre verilecek.
İşe iade talebiyle yapılan görüşmelerde tarafların anlaşmaları durumunda, ara bulucuya ödenecek ücretin belirlenmesinde işçiye işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarı ile çalıştırılmadığı süre için ödenecek ücret ve diğer haklarının toplamı, tarifenin ikinci kısmı uyarınca üzerinde anlaşılan miktar olarak kabul edilecek. İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun, yıllık izin ücreti ve belirtilen tazminatların zaman aşımı süresi beş yıl olacak.
Yasayla ilgili geniş ayrıntıları yazarımız Evrim Şenöz’ün daha önce kaleme aldığı “İş hukukuna elveda” başlıklı yazısında bulabilirsiniz.
Hakkında kırmızı bülten kararı bulunan suç örgütü lideri Sedat Peker, Türkiye'ye döneceğine yönelik iddiaları yalanladı.…
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Maarif Vakfı'na 2025 yılı…
Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan Ahmet Hazım Uluşahin İmam Hatip Ortaokulu Müdürü H.A.,’nın 10 yaşındaki E.A…
Baltimore’daki Uluslararası İlişkiler Konseyi’nde bu ay başında konuşan Ford, Şara ile temasa, 2023’te bir İngiliz…
İzmir’de iki kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesine ilişkin 42 sanıklı davanın 6'ncı celsesi tamamlandı.…
Sinop’ta Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş.’nin, Boyabat'ta adrese teslim ihaleyle aldığı orman ve tarım…