İşçiler 'Söz artık bizim' dedi: Sınıf Tavrı kurultayının sonuç deklarasyonu açıklandı
'Yeter, Söz İşçinin!' kurultayı İstanbul Bostancı'da yüzlerce işçinin katılımı ile gerçekleşti, kurultay sonunda alınan bir dizi kararın açıklandığı deklarasyon yayınlandı.
Haziran 2016’da kuruluş kurultayı ile yola çıkan Sınıf Tavrı, kriz koşullarında işçi sınıfı hareketinin ihtiyacından yola çıkarak öncü işçileri bir araya getirdi.
Etkinlikte Cargill işçileri, Flormar işçileri, inşaat işçileri, 90 Trakyalı cam işçisi, akademisyenler, gazeteciler ve çok sayıda sektörden işçiler de yer aldı. Van İşkur işçileri de Kurultay’a destek mesajı gönderdi.
Etkinlik sinevizyon gösterimi, divan seçimi ve saygı duruşu ile başladı.
Divan adına konuşan Kemal Parlak “Kriz kapıdan içeri girdi. 1980 sonrası işçi sınıfının sesi kesildi. İşçi sınıfı kendi kararlarını artık kendi vermeli” dedi.
Sınıf Tavrı Kurultayı devam ediyor
Gepostet von Gazete Manifesto am Sonntag, 28. Oktober 2018
“KENDİ GÖBEĞİMİZİ KESMELİYİZ”
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu üyesi Avukat Erkan Kılıç, salondaki işçileri selamlayarak konuşmasına başladı. Kılıç “Türkiye’deki sendikalar birşey yapmıyor. Biz bunu kırmak için yola çıktık.” dedi.
Kılıç konuşmasının devamında “Bizim ne istediğimiz belli… Kendi göbeğimizi kesmemiz gerek” ifadelerini kullandı.
“AZIINLIĞA KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ”
Kılıç’ın ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. İzzettin Önder, “Sınıf bilinci çok önemli.” olduğuna vurgu yaparak “Verdiğimiz mücadeleyi çok küçük bir azınlığa karşı büyüteceğiz.” dedi.
“BU ÇATI ALTINDA MÜCADELE ETMEMİZ ÖNEMLİ”
Önder’in ardından konuşma sırasını alan cam işçisi Aydın Şahin “Ülkemizin gündemine oturan 3. Havalimanı, Cargill, Flormar ve sayamadığım işçi arkadaşlarımızı selamlıyor ve destekçisi olduğumuzu belirtmek istiyoruz.” diyerek konuşmasına başladı.
“Sendikalı olmakla iş bitmiyor. Katılımcı olmalıyız.” diyen Şahin, “Sınıf Tavrı’nı önemsiyorum; bizim için bir fırsat. Hepimizin bu çatı altında mücadele etmesi önemli.” ifadelerini kullandı.
“ÇARESİZ DEĞİLİZ”
Kurultayın katılımcılarından Yazar Zafer Aydın ise “Bugün işçilerin eylemlerinde sendika yok. İşçiler kendi göbeğini kendi kesiyor.” dedi.
“Çaresiz değiliz” diyen Aydın, “Aşağıdan örgütlenmeliyiz. Emeğin gücünü yeniden hissettirmeliyiz.” diye konuştu.
“BİZİM MÜCADELEMİZ SADECE İNŞAAT PATRONLARIYLA DEĞİL”
Zafer Aydın’ın ardından kürsüye İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Öztutan çıktı. “Türkiye’de inşaat işçisi örgütlenemez” şiarının yıkıldığını belirten Öztutan, “Bizim mücadelemiz sadece inşaat patronlarıyla değil. 3. Havalimanın açılış tarihi artık 29 Ekim değil, 15 Eylül’dür. Bizim mücadelemiz iktidarla, adalet sistemiyle” dedi.
“GÜNDE İKİ İNŞAAT İŞÇİSİ HAYATINI KAYBEDİYOR”
İnşaat işçilerinden Hasan Kırlangıç “İşçilerle ilgili yasalar çıkartılıyor ama bunların hiçbiri uygulanmıyor. Günde iki inşaat işçisi hayatını kaybediyor. Bu iş cinayetleri gündem dahi olmuyor” ifadelerini kullandı.
“DOĞRU YOLDAYIZ”
Kırlangıç’ın ardından kürsüye Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu üyesi Irmak Ildır çıktı. “Sınıf Tavrı doğru yolda.” diyen Ildır “Sınıf Tavrı’nın çağrısı “Yeter söz işçinin!” şiarıyla kurultayını topladı. Biz kulağa güzel geldiği için bu şiarla kurultay toplamadık.” dedi.
“BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ”
Irmak Ildır’ın ardından söz alan Cargill Direnişçisi Suat Karlıkaya “Bölünürsek yok oluruz, kazanmak için birlikte mücadele etmeliyiz.” dedi.
“DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Sınıf Tavrı Kurultayı’nda söz alan Flormar işçilerinden Zeki Doğru “Flormar patronu içerideki arkadaşlarımızla iletişimimizi kesmek için her şeyi yaptı. Hiç bir engeli tanımıyoruz. Direnmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
“ARTIK BİZ KONUŞACAĞIZ”
Metal işçisi Hüseyin Gülşen ise kürsüden “Kaderimizi elinde tutuğunu düşünen patronlar çenesini kapatacak. Artık biz konuşacağız.” mesajını verdi.
İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Sekreteri Nuray Yenil “Emekçi kadınlarının talebi eşit işe, eşit ücret” dedi.
“BES İLE SERMAYEYE PARA AKTARILIYOR”
Sigorta emekçisi Şennur Şentürk “Maaşlarımızın %40′ ı enflasyonla eridi. BES ile sermayeye para aktarılıyor.” diyen “Tüm emekçileri Sınıf Tavrı ile örgütlenmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.
Şentürk’ten sonra söz alan Dev-Turizm-İş üyesi Hamza Aksoy “Patronlar örgütlü ise biz de örgütlü olmalıyız” dedi.
“ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTLENME ADRESİ SINIF TAVRI’DIR”
Şentürk’ün ardından söz alan eğitim emekçisi Ela Karadaş, “Atanamayan öğretmenler, ücretli öğretmenlikle ya da özel sektörde hiç bir hakkı olmadan çalıştırılıyor.” ifadelerini kullandı. Karadaş, “Atanamayan öğretmenlerin örgütlenme adresi Sınıf Tavrı’dır” dedi.
“BU GELENEK HATIRLATILMALIDIR”
Karadaş’ın ardından kürsüye gelen tekstil emekçisi Ali Rıza Gültekin “Sektörle ilgili çok fazla sendika olmasına rağmen sektör örgütsüz” dedi. “Tekstil işçileri sigortasız çalıştırılıyor” diyen Gültekin “Tekstil işçileri Türkiye işçi sınıfı tarihinin başlangıcından beri hep önde olmuştur bu gelenek hatırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
“MESELE ADLI ADINCA SINIF EKSENLİDİR”
İşçi Avukatları temsilen konuşmasını yapan Bengisu İçten “İşçi avukatların mücadelesini avukatlık mesleği üzerinden ele almak ve çözümü sadece avukatlık mesleği ve meslek örgütü üzerinden belirlemek hatalı ve eksiktir. Mesele adlı adınca sınıf eksenlidir.” ifadelerini kullandı.
SONUÇ DEKLARASYONU AÇIKLANDI
Konuşmaların ardından Sınıf Tavrı sonuç deklarasyonu oylamaya sunularak kabul edildi.
Açıklanan deklarasyon şu şekilde:
1- Türkiye işçi sınıfının güncel ve tarihsel çıkarlarını savunan bir örgütlenme olarak Sınıf Tavrı, sermayenin ve AKP iktidarının ekonomik krize yönelik açıkladığı Yeni Ekonomik Planının karşısındadır. Bu plan, sermayenin ve onun iktidarının işçi sınıfına krizin faturasını ödetme planıdır. Sınıf Tavrı, kriz koşullarında işçi sınıfının siyasal ve toplumsal bakış açısını içeren “İnsanca bir yaşam için Eşitlikçi Düzen Programı” ile sermayenin karşısına çıkacaktır.
2- Kriz koşullarının belirginleşmesiyle birlikte, AKP ve sermaye sınıfı geçmiş dönemde uygulamaya utangaç bir biçimde koyduğu ya da koyamadığı talepleri bir kez daha gündeme getirmiştir. Başta reel ücretlerin gerilemesi olmak üzere, işçi sınıfının tarihsel kazanımları olan kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı tehdit altındadır. Sınıf Tavrı, her bir başlıkta mücadele kararı almış olup, işçi sınıfının bu haklarının elinden alınmasına karşı tüm işçi sınıfını harekete geçirecek adımlar atacaktır.
3- Sermaye sınıfı ve AKP yeni bir özelleştirme dalgasına hazırlanmaktadır. Bu yeni özelleştirme dalgası, ülke ekonomisinin bir kez daha emperyalist tekellerin yağmasına açılmasıdır. Emekçi halkın değerlerinin teslim edilmesi anlamına gelen özelleştirmelerin karşısında Sınıf Tavrı, güçlü bir mücadele vereceğini karar altına alır. Sınıf Tavrı, özelleştirmelere karşı kamulaştırma programıyla mücadeleyi karar altına alır.
4- İşçi sınıfı sermayenin kuşatmasına karşı örgütlü gücünü arttırmak zorundadır. Sermaye sınıfı ve AKP’nin, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışmayı dayattığı bir ortamda işçi sınıfı işyerlerinden başlayarak örgütlenme platformlarını yaratmalıdır. Sınıf Tavrı, farklı sektör ve bölgeleri içerecek bir şekilde, işyerlerinde işçilerin hak ve talepleri için mücadele edecek işyeri komitelerini örgütler. İşyeri komiteleri, işçi sınıfının haksızlığa, sömürüye, hak gasplarına, iş cinayetlerine, işyerlerinde taciz ve mobinge karşı mücadelesinin verildiği temel mücadele organlarıdır. Sınıf Tavrı, belirli bir takvim dahilinde “işyeri komitelerinde örgütlen” kampanyası yürütecektir.
5- Sermayenin ve AKP iktidarının programında kitlesel bir işsizlik, ücretlerin düşürülmesi, güvencesiz ve kuralsız çalışmanın yaygınlaştırılması vardır. Hak gasplarının yaygınlaştığı ve “kural” haline gelmesine karşı işçi sınıfının güçlü bir dayanışma merkezine sahip olması gerekmektedir. Sınıf Tavrı, bu çerçevede “Alo İşçi Hattını” hayata geçirmek üzere adım atar.
6- Güvenceli ve güvenli çalışma tüm işçi sınıfının hakkıdır. AKP iktidarı boyunca bu hak sürekli aşındırılmış ve iş cinayetleri olağan hale getirilmiştir. Sınıf Tavrı güvenceli ve güvenli çalışma hakkının sağlanması için mücadele başlatır. Sınıf Tavrı, işçi sınıfının “tam iyilik halinin sağlanması” için iş güvenliği, meslek hastalıkları ve psikolojik destek gibi başlıklarda uzmanların desteğiyle çalışma yürütür. Sınıf Tavrı, iş güvenliği kanunun yeniden düzenlenmesi için mücadele eder.
7- İşçi sınıfı haklarını ve tarihini bildiği sürece mücadelesini sürekli hale getirebilir. Sınıf Tavrı, geçmiş yıllarda farklı sektör ve bölgelerde örgütlediği “İşçi Okulu” yeni içerik ve biçimiyle, fabrika, şantiye, işlik, işçi kahvesi ve koğuşlarında, işçilerin yan yana geleceği tüm mekanlarda hayata geçirecektir.
8- Sendikal hareket AKP ve sermaye sınıfı tarafından işçi sınıfının kuşatılmışlığının bir parçası haline gelmiştir. Sarı sendikaların etkisini kırabilmek, ancak ve ancak sınıf sendikacılığı ile gerçekleşebilir. Sınıf Tavrı, sınıf sendikacılığı ilkelerini hayata geçiren sendikaların pratiklerini yaygınlaştırmak için çalışma yürütür. Sınıf Tavrı, sınıf sendikacılığı ilkelerinin yaygınlaşması adına sınıf sendikacılığı platformunun örgütlenmesi için araçlar üretecektir. Sınıf Tavrı, sınıf sendikacılığının başta DİSK içinde olmak üzere, tüm mücadeleci sendikalarda etkin hale gelmesi için mücadele yürütür.
8- Sınıf sendikacılığı ilkelerinin yaygınlaşması, sarı ve yandaş sendikalara karşı yürütülecek mücadeleyle birlikte düşünülmelidir. Sınıf Tavrı, sarı ve yandaş sendikaların çizgisine karşı mücadele yürütür. İşyerlerinde patron ve sarı sendika işbirliğine karşı işyeri komiteleri aracılığıyla güçlü bir teşhir yürütülecektir.
9- İşçi sınıfının birliği güçlü bir söylem birliğinden geçmektedir. Bu söylem birliğinin sağlanması için Sınıf Tavrı gazetesi kurultayımız tarafından karar altına alınır. Sınıf Tavrı gazetesi, aylık periyotla alanında uzmanların, iktisatçıların, akademisyenlerin ve öncü işçilerin katkılarıyla çıkartılacaktır.
10- Sınıf Tavrı, işçi sınıfının kültürel etkisinin güçlenmesi için işçi filmleri, müzikleri ve edebiyatı alanında çalışma yürütmeyi karar altına alır. Bu alanlarda yürütülecek çalışmalar için farklı araçlar kullanılacaktır.
11- İşçi sınıfının bilimsel dünya görüşünü yaygınlaştırması, sınıf mücadelesinin yükseltilmesinin araçlarından biridir. Bu amaçla Sınıf Tavrı uzmanların katkılarıyla araştırma çalışmaları yürütecek komisyonlar kuracaktır.
12- Sınıf Tavrı, bugün yürümekte olan Üçüncü havalimanı, Cargill ve Flormar işçileri başta olmak üzere tüm direnişleri selamlar. Sınıf Tavrı, Üçüncü havalimanı, Cargill ve Flormar işçilerinin daha geniş kesimlerle buluşması için bir dayanışma günü düzenlemeyi karar altına alır.
13- Sınıf Tavrı, şantiyelerde yaygın ve fiili bir mücadele yürüten İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasını bir bileşeni olarak kabul eder. İnşaat sektöründe yaygın hak gasplarına, güvencesiz çalışmaya ve iş cinayetlerine karşı İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası öncülüğünde bir dayanışma gecesi düzenlenmesi karar altına alınır. Sınıf Tavrı, İYİ-SEN ile birlikte bu konularda geniş bir kampanya yürütecektir.
14- Sınıf Tavrı kadınlara dayatılan esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadele eder. Ucuz emek gücü olarak görülen kadınların düşük ücretlerle istihdam edilmesine karşı eşit işe eşit ücret ilkesini savunur. Sınıf Tavrı, emekçi kadınları örgütlenmesinde önemli bir yer tutan İlerici Kadınlar Derneği ile çalışan kadınlar kurultayını örgütlemek üzere birlikte hareket eder.
15- Sınıf Tavrı metal sektöründe yürümekte olan grevleri selamlar. Bu grevlerin başarıya ulaşması için Sınıf Tavrı, tüm olanaklarını seferber eder. Ayrıca metal sektöründe 2019 yılında gündeme gelecek toplu sözleşme sürecinde Sınıf Tavrı, etkin bir rol oynamak üzere işyeri komiteleri örgütleyeceğini ilan eder.
16- Sınıf Tavrı, örgütsüzleştirilen ve güvencesiz hale getirilen hizmet sektörünün alt sektörlerinde sendikal mücadele pratiklerini aşan mücadele biçimlerini örgütlemeyi hedefler. Finans, banka ve sigorta emekçileriyle birlikte farklı sektörlerde yeni örgütlenme biçimleri Sınıf Tavrı bünyesinde faaliyet gösterecektir.
17- Sınıf Tavrı, etkisiz hale dönüştürülen meslek odası, birliği ve barolarda sınıf ilkeleriyle hareket eden grupların örgütlenmesini teşvik eder. Sınıf Tavrı, meslek odaları, birliği ve baroların etkisizleşmesine karşı mücadele eder.