Yıldızlar SSS Holding'te neler oluyor?: Eti Gümüş işçileri eyleme çıktı
Kütahya Gümüşköy mevkiinde bulunan Eti Gümüş maden işleme fabrikasındaki işçiler, dün sabah saatlerinde "ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle" iş bıraktılar.

HABER MERKEZİ
Kütahya Gümüşköy mevkiinde bulunan Eti Gümüş maden işleme fabrikasındaki işçiler, dün sabah saatlerinde “ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle” iş bıraktı. İşletme içinde üretim merkezinde, idari ofise yürüyen 300’den fazla işçi, üç aydır maaşlarını alamadıklarını dile getirdi.
İdari merkezin önünde toplanan işçiler, fabrika yetkililerinin açıklama yapmamalarını protesto etti. Üç aydır maaş alamadıklarını dile getiren işçiler, “Bu işi artık çözeceğiz” diyerek tepkilerini gösterdi. İş bırakma eylemini gerçekleştiren işçiler, 600’e yakın kişinin 15 gün önce işten çıkartıldığını da bildirdi. İşçilere herhangi bir açıklama yapılmazken, işçiler eylemlerin temposunu arttırmayı düşündüklerini dile getirdi.
Tartışmalı holding, kriz fırsatçılığı ve özelleştirmeler ile büyüdü
Eylemle birlikte gündeme gelen Eti Gümüş işletmesi ve işletmenin sahibi Yıldızlar SSS Holding oldukça tartışmalı bir geçmişe sahip. 90’lı yıllarda seramik bayiliğinden enerji, seramik, madencilik gibi sektörlerde milyarlarca dolarlık yatırımlara sahip bir holdinge dönüşen Yıldızlar SSS Holding’in durumu son yıllarda kötüye gidiyor.
Çankırı’da 1100’den fazla işçinin çalıştığı işletme, pek çok kez işçi eylemlerine tanıklık ederken, işletme bu yılın Eylül ayında kapandı. Eti Gümüş AŞ’nin de kriz koşullarında işçi maliyetlerini düşürmeye dönük adımlar attığı bilinirken, aynı holdingin enerji yatırımlarında da sorunlar bulunuyor. Holdingin durumu tartışmaya açılırken, geçmişi de ilginç detaylara sahip.
2000’li yılların başında kriz fırsatçlığı ile batan seramik fabrikalarına düşük faizli krediler ile yatırım gerçekleştiren holding, ilk büyük atılımını Eti Gümüş AŞ ile yaptı. 2004 yılında 40 milyon dolar gibi komik bir miktara fabrikanın özelleştirme ihalesini kazanan holding, sadece işletmenin net varlıkları sayesinde bile kâr elde etti.
Bank Asya ilişkileri holdingi zorlamıştı
Bu vurgunla büyüyen holding, daha sonra elektrik özelleştirmeleri ile milyar dolarlık yatırımlar yapmaya başladı. Bir dönem içine düştüğü dar boğazda ‘FETÖ’nün finans ayağını oluşturan Bank Asya’dan 125 milyon dolarlık kredi ile aşan holding, daha sonra basında çıkan suçlamaları reddetmiş ve Erdoğan’ın patronlar kulübü toplantılarına katılmıştı.
Tüm bunlara rağmen, zor günler yaşayan holdingin ETİ Gümüş deneyimi dikkat çekiyor. Türkiye’deki ilk altın ve gümüş işleme fabrikası olarak kurulan işletmenin 14 yıl içinde bir darboğaza girmesi, özelleştirmelerin vahim sonucunu da gösteriyor.
İşçiler sermayenin özelleştirme tutkusunun kurbanı oldu
Eti Gümüş işçilerinin eylemi durumun vehametini daha açık bir biçimde gösterirken, işçilerin kriz karşısında mücadelesinin sadece ücret bazlı olmayıp, siyasi bir içerikle yeniden ele alınması için de önemli bir veri sunuyor. Önümüzdeki günlerde bu verinin nasıl sonuçlar doğuracağını hep beraber göreceğiz.