Reklam
Kategoriler: Emek PostasıManşet

Yıldızlar SSS Holding’te neler oluyor?: Eti Gümüş işçileri eyleme çıktı

Reklam

HABER MERKEZİ

Kütahya Gümüşköy mevkiinde bulunan Eti Gümüş maden işleme fabrikasındaki işçiler, dün sabah saatlerinde “ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle” iş bıraktı. İşletme içinde üretim merkezinde, idari ofise yürüyen 300’den fazla işçi, üç aydır maaşlarını alamadıklarını dile getirdi.

İdari merkezin önünde toplanan işçiler, fabrika yetkililerinin açıklama yapmamalarını protesto etti. Üç aydır maaş alamadıklarını dile getiren işçiler, “Bu işi artık çözeceğiz” diyerek tepkilerini gösterdi. İş bırakma eylemini gerçekleştiren işçiler, 600’e yakın kişinin 15 gün önce işten çıkartıldığını da bildirdi. İşçilere herhangi bir açıklama yapılmazken, işçiler eylemlerin temposunu arttırmayı düşündüklerini dile getirdi.

Tartışmalı holding, kriz fırsatçılığı ve özelleştirmeler ile büyüdü

Eylemle birlikte gündeme gelen Eti Gümüş işletmesi ve işletmenin sahibi Yıldızlar SSS Holding oldukça tartışmalı bir geçmişe sahip. 90’lı yıllarda seramik bayiliğinden enerji, seramik, madencilik gibi sektörlerde milyarlarca dolarlık yatırımlara sahip bir holdinge dönüşen Yıldızlar SSS Holding’in durumu son yıllarda kötüye gidiyor.

Çankırı’da 1100’den fazla işçinin çalıştığı işletme, pek çok kez işçi eylemlerine tanıklık ederken, işletme bu yılın Eylül ayında kapandı. Eti Gümüş AŞ’nin de kriz koşullarında işçi maliyetlerini düşürmeye dönük adımlar attığı bilinirken, aynı holdingin enerji yatırımlarında da sorunlar bulunuyor. Holdingin durumu tartışmaya açılırken, geçmişi de ilginç detaylara sahip.

2000’li yılların başında kriz fırsatçlığı ile batan seramik fabrikalarına düşük faizli krediler ile yatırım gerçekleştiren holding, ilk büyük atılımını Eti Gümüş AŞ ile yaptı. 2004 yılında 40 milyon dolar gibi komik bir miktara fabrikanın özelleştirme ihalesini kazanan holding, sadece işletmenin net varlıkları sayesinde bile kâr elde etti.

Bank Asya ilişkileri holdingi zorlamıştı

Bu vurgunla büyüyen holding, daha sonra elektrik özelleştirmeleri ile milyar dolarlık yatırımlar yapmaya başladı. Bir dönem içine düştüğü dar boğazda ‘FETÖ’nün finans ayağını oluşturan Bank Asya’dan 125 milyon dolarlık kredi ile aşan holding, daha sonra basında çıkan suçlamaları reddetmiş ve Erdoğan’ın patronlar kulübü toplantılarına katılmıştı.

Tüm bunlara rağmen, zor günler yaşayan holdingin ETİ Gümüş deneyimi dikkat çekiyor. Türkiye’deki ilk altın ve gümüş işleme fabrikası olarak kurulan işletmenin 14 yıl içinde bir darboğaza girmesi, özelleştirmelerin vahim sonucunu da gösteriyor.

İşçiler sermayenin özelleştirme tutkusunun kurbanı oldu

Eti Gümüş işçilerinin eylemi durumun vehametini daha açık bir biçimde gösterirken, işçilerin kriz karşısında mücadelesinin sadece ücret bazlı olmayıp, siyasi bir içerikle yeniden ele alınması için de önemli bir veri sunuyor. Önümüzdeki günlerde bu verinin nasıl sonuçlar doğuracağını hep beraber göreceğiz.

Bu haber en son değiştirildi 12 Aralık 2018 19:31 19:31

Reklam

Önceki Haberler

İBB, AKP döneminde özel bir üniversiteye tahsis edilen tarihi binasını geri alıyor

İBB yönetimi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne AKP döneminde bedelsiz olarak tahsis edilen Fatih’teki tarihi…

16 Mayıs 2024 18:19

Kobane Davası’nda karar açıklandı: Demirtaş’a 42 ve Yüksekdağ’a 30 yıl hapis cezası verildi

Kobani davasında hükümler açıklandı. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a…

16 Mayıs 2024 18:10

BM, Gazze’de insani yardım dağıtmanın neredeyse imkansız olduğunu açıkladı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de…

16 Mayıs 2024 17:54

Emniyet’te ve yargıda yaşananlar üzerine: Kimin devleti?

Bu devlet kimin devleti sorusu artık çok meşru bir sorudur. Bu devlet halkın devleti değil,…

16 Mayıs 2024 13:50

İBB, iştiraklerini sermayeye peşkeş çekmeye hazırlanıyor

İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, İGDAŞ'ın 10 milyar değerlemeyle halka arzını planladıklarını belirtti.…

16 Mayıs 2024 12:28

Sinan Ateş’in yakın arkadaşı, suikastı dört ismin organize ettiğini iddia etti

Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, yakın arkadaşı Ömer Zengin, Suikastı dört isim…

16 Mayıs 2024 12:20
Reklam