YSK'nın 24 Haziran kesin sonuçları 'kesin' değilmiş!
Bilgisayar Mühendisleri Odası, 24 Haziran seçim sonuçlarıyla ilgili "YSK'nın kesin sonuçları ne kadar kesin" başlıklı bir rapor yayınladı.
Bilgisayar Mühendisleri Odası, 24 Haziran seçim sonuçlarıyla ilgili “YSK’nın kesin sonuçları ne kadar kesin” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, 2 bin sandıkta hata tespit edildiği açıklandı.
Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın ‘Seçsis çalışma grubu’ tarafından yayınlanan raporunda, seçim sonuçlarının aday ve partiler kaydırılarak yazılması, farklı sandıklarda birbirinin aynı sonuçlar, aynı sandığın tutanak ve cetvellerdeki oy farklılıkları gibi pek çok hata ve tutarsızlık bulunduğu ifade edildi.
Sözcü’nün aktardığı habere göre raporda, “Çalışma grubumuzun geliştirdiği bir yazılımla YSK’nın Sandık Sonuçları Paylaşım Sisteminde (SSPS’de) yayımladığı tüm sandık verileri üzerinde temel istatistik teknikleri uygulanarak sandık bazında olası tutarsızlıklar belirlenmiş, ardından bu sandıkların verileri SSPS’den elde edilen sandık sonuç tutanakları ve sayım döküm cetvelleriyle gözle karşılaştırılarak bir önceki adımda belirlenen tutarsızlıkların doğrulanması ve nedenlerinin anlaşılması sağlanmıştır. Veri analizi çalışması sonucunda başlıcaları aşağıda sıralanan çok ciddi veri tutarsızlıkları ve belirgin hatalar saptanmıştır” denildi.
Raporda, belirlenen hata ve tutarsızlıklar şöyle sıralandı:
- Sandık sonuç tutanaklarındaki oy sayıları SEÇSİS’e girilirken veriler bir aday/partiden diğerine kaydırılarak bilgisayara girilmiştir.
- Sandıkların ‘sandık sonuç tutanakları’ ile ‘sayım döküm cetvelleri’ndeki oy sayıları birebir aynı olmak zorundadır; buna karşın bazı tutanak ve cetvellerdeki oy sayıları birbirlerinden farklıdır.
- Aynı seçim bölgesi (mahalle) içerisinde farklı sandıklara ait olmalarına karşın içerikleri birebir aynı olan sandık sonuç tutanaklarına rastlanmıştır.
“Oy sayılarının değiştirildiği anlaşılmaktadır”
- Sandık kurullarınca hatalı olarak düzenlenen tutanaklar SEÇSİS’e girilirken toplamların tutarlı olması için oy sayılarının ‘veri girişi yapanların inisiyatifinde’ düzeltildiği/değiştirildiği anlaşılmaktadır.
- Bazı sandıklarda, siyasi parti gözlemcilerine verilen sandık sonuç tutanakları ile SEÇSİS’e girilen tutanaklar arasında önemli farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir.
Uygulanan veri analizi yöntemi ve yüksek eşik değerle 2000 kadar sandıkta hata olasılığı belirlendiğinin ifade edildiği raporda, bu 2000 sandık içerisinde yaklaşık 70.000 seçmene karşılık gelen 250 sandıkta yanlışlar ve tutarsızlıklar saptandığı kaydedildi.
Raporda, “Bu yanlışlar sonucunda yaklaşık 14.000 yurttaşın oyu, tercih ettiği siyasi parti ya da adaya yansımamış görünüyor. Çalışma, yeterince bilgi toplandığı düşüncesiyle 250 hatalı sandık ile sonuçlandırılmış ve saptanan hataların örnekleri belgeleriyle rapora yansıtılmıştır.”