Yüzde 10 ÖTV sonrası meyve sularında meyve oranı düşürüldü

Meyve suyuna getirilen yüzde 10’luk Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sonrasında bazı meyve suyu üreticileri artan maliyetler nedeni ile meyve oranını düşürme yoluna gitti.

Yüzde 10 ÖTV sonrası meyve sularında meyve oranı düşürüldü

Artan maliyetler ve meyve nektarlarına hükümet tarafından getirilen yüzde 10’luk Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sonrasında bazı meyve suyu üreticileri içinde yüzde 40 meyve olan bir içecekteki meyve oranının yüzde 10 kadar indirdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Türk Gıda Kodeksine göre meyve oranı yüzde 10’a düşürülünce içeceğin kategorisi de değişti. İçinde yüzde 10 ile yüzde 24 arasında meyve barındıran içecekler ‘meyve suyu’ değil ‘meyveli içecek’ olarak adlandırıldığı belirtildi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından sektördeki büyük oyuncular ve Meyve Suyu Endüstrisi Derneği bazı uyarılarda bulundu.

Sektör temsilcileri, meyve oranını yüzde 10’a kadar düşüren firmaların yasalara aykırı bir şey yapmadığı ancak meyve oranlarının düşürülmesinin yol açacağı gelişmelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“YASALARA UYGUN AMA ÇİFTÇİLER ETKİLENECEK”

Sektör yapılan bu değişikliğin ne anlama geldiği sorulan Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı İlker Güney, “Artan maliyetler ve meyve nektarına getirilen ÖTV, bazı üreticileri zorladı. Bu yüzden meyve nektarından meyveli içeceği bir kayış oldu. Bu olay yasalara aykırı değil. Zaten meyve suyu ambalajında içeceğin içindeki meyve oranı yazılıyor. Meyve oranı yüksek olunca fiyat da tabii ki yüksek oluyor. Artan maliyetleri ve ÖTV’yi de ekleyince son tüketicinin alacağı ürünün fiyatı da yükselmiş oluyor. Meyve suyu üreticileri, tüketici pahalı olan ürünü alamayacağı için böyle bir yol izliyor. Ancak burada asıl dikkat edilmesi gereken yer çiftçiler ve onların ektikleri meyve ağaçları. Meyve suyu pazarında şeftalinin payı yüzde 35, kayısının ise yüzde 15. Yani pazarın yüzde 50’sine bu ikisi hakim. Meyve nektarından meyve içeceğine kayış demek tarımsal olarak da risk anlamı taşıyor. İleride meyvesini satamayan çiftçinin bu ağaçlar yerine başka şeyler ekmesi ya da hiçbir şey ekmemesi gibi bir tehlike ortaya çıkabilir. Şu an için sektörün büyük kısmının bu işe girmediğini söyleyebiliriz. Yüzde 10’luk kısın oran düşürme yolunu seçti. Son dönemlerde enerji maliyetleri de dahil birçok girdide artış oluyor. Maliyetler daha da artarsa meyveli içeceğe geçiş hızlanır” dedi.