Reklam
Kategoriler: İç Açı

11 bin zeytin ağacı mermer ocakları için katledilecek!

Reklam

Antalya’nın Akseki ilçesinde, aralarında anıt ağaçlarında bulunduğu 11 bin zeytin ağacı mermer ocağı tehdidiyle karşı karşıya. Ancak aralarında anıt ağaçlarında bulunduğu 11 binden fazla zeytin ağacının bulunduğu bölgede mermer ocağı ruhsatı verildi. İlçe halkının itirazlarına karşın geçtiğimiz yıl ÇED süreci başlatılan mermer ocağıyla ilgili son kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek.

Akseki’ye bağlı Güzelsu, Pınarbaşı, Çaltılıçukur, Çukurköy ve Taşlıca köylerinin ortasında kalan arazide yaklaşık 140 hektarlık mermer ocağı ruhsatı verildi. TEKNOMER adlı özel bir madencilik firması, ilk etapta ruhsat sahasının 52 hektarlık kısmında mermer çıkarmak için ÇED başvurusu yaptı. Haziran 2018’de başlatılan ÇED sürecinin sonlandırılmasını isteyen ilçe halkı, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem de ilgili diğer kurumlara resmi başvurular yaparak alanda tarım arazileri olduğunu, ayrıca yüzlerce bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan bölgenin, arkeolojik kalıntılarla dolu olduğunu belgeledi.

Projeyle ilgili hazırlanan ÇED dosyasındaki bilgilere göre alandan yılda 1 milyon 200 bin metreküp ham mermer çıkarılması planlanırken bunun yalnızca 84 bin metreküpünün mermer, geriye kalan 1 milyon 116 bin metreküplük kısmının ise pasa (moloz) olarak ayrılacağı belirtiliyor. Bu rakamlara göre bölgeden çıkartılacak ham maddenin yalnızca yüzde 7’si mermer olarak değerlendirilirken, geri kalanı ise alanda kurulması planlanan kırma eleme tesisinde işlenecek.

YAŞLARI 200 İLE 1000 ARASINDA 11.578 ZEYTİN AĞACI

Odatv’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, Akseki’nin doğal ve kültürel dokusunu önemli ölçüde koruyan köyleri için son birkaç yıldır adeta kâbusa dönüşen mermer ocaklarına karşı harekete geçen yöre halkı, bölgedeki doğal, kültürel ve tarımsal üretim varlığını belgelemeye başladı. Köylülerin talebi üzerine mermer ocağı açılmak istenen bölgedeki zeytin ağaçlarıyla ilgili bir tespit çalışması yapan Akseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, 7 Ocak 2019 tarihli raporda özetle şu bilgilere yer verdi: “Söz konusu bölgede, 200 ile 1000 yaşları arasında olduğu tahmin edilen 4 adet anıt zeytin ağacı ve 255 zeytin üreticisi ve muhtelif yaşlarda yaklaşık 11. 578 adet zeytin ağacı olduğu, kurumumuzca saha çalışmalarıyla tespit edilmiştir.”

ZEYTİN AĞAÇLARININ 10.500’DEN FAZLASI KORUMA SINIRINDA

Öte yandan bölgedeki zeytin ağaçlarının 10.500’den fazlasının, 3573 Sayılı Zeytincilik Kanununun öngördüğü koruma alanı olan 3 bin metrelik alanın içerisinde kaldığı tespit edildi. Kanuna göre, zeytinlik sahalara 3 kilometre mesafenin dışındaki alanlarda madencilik izni verilebiliyor.

Hazırladıkları dosya ile birlikte Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvuran yöre halkı, zeytinlikleri koruyan kanunu da anımsatarak mermer ocağı ile ilgili ÇED dosyasına olumsuz görüş verilmesini talep ettiler. Ancak Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü mermer ocağına olumsuz görüş vermek bir yana çalışmalar sırasında toz çıkarılmaması kaydıyla projenin bir sakıncası olmadığı yönünde görüş bildirdi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün konuyla ilgili görüşünde, “…tesisten kaynaklı toz çıkışına hiçbir şekilde fırsat verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması ve çevrede bulunan tüm tarım arazilerine olumsuz etkilerinin yaratılmaması koşulu ile Akseki ilçesi Pınarbaşı Mahallesinde yapılması planlanan mermer ocağı tesisi faaliyetinde kuruluşumuzca sakınca olmayacağı değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili uzmanların değerlendirmesine göre mermer ocaklarında ‘sıfır toz’ koşulu bugüne kadar hiçbir işletmede yerine getirilmiş bir uygulama değil. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün mermer ocağının zeytinliklere bir sakıncası olmayacağı yönündeki görüşü üzerine Güzelsu Kültür ve Dayanışma Derneği Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne başvurarak bilimsel bir rapor hazırlanmasını talep etti. Derneğin, bedelini ödeyerek Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne hazırlattığı raporda, mermer ocağı açılmak istenen bölgenin mikro klima özelliğine sahip olduğu belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

“Yörenin kuzeyinin kapalı olması, arazinin yüzde 60 ila 80’e varan bir eğime sahip olması ve dağların denize dikey olarak uzanması nedeniyle güneyden sıcak hava akımının gelmesi sonuca subtropik iklim meyvesi olan zeytin zeytinin 1200 rakımlı yüksekliğe kadar olan ılıman iklim bölgesinde yetiştiriciliğini mümkün kılmıştır. Bu iklimin farkına varan yöre halkı da orada zeytin yetiştiriciliğine başlamış ve bölgenin yaklaşık zeytin ağacı varlığı Akseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün verilerine göre 11.758’e kadar ulaşmıştır. Bölge bakir bir alana sahip olması nedeniyle organik zeytin yetiştiriciliğine de oldukça uygundur. Ayrıca bölgede gece gündüz sıcaklığı farkının fazla olması nedeniyle, gündüz fotosentez sonucu biriktirilen organik maddelerin, gece solunumla az harcanmasından dolayı meyvelerde organik maddelerin daha fazla birikmesine neden olacaktır. Bunun sonucunda gerek meyve ve gerekse yağ kalitesi oldukça artacaktır.

‘MERMER TOZU ZEYTİNDE YÜZDE 80’E VARAN ÜRÜN KAYBINA YOL AÇIYOR’

Bölgenin sahip olduğu özellikler nedeniyle yatışa zeytinlerin ve yağların kaliteleri Türkiye’de en iyi yağ kalitesi veren Körfez bölgesinden (Ayvalık, Edremit ve Havran) dahi kaliteli olacaktır. Dolayısıyla markalaştırılmış zeytin ve zeytinyağı üretimi kırsal kesiminde yaşayan insanlar için önemli bir gelir kaynağı olabilecektir. Güzelsu, Pınarbaşı, Çaltılıçukur, Çukurköy ve Taşlıca mahalleleri organik zeytin yetiştirmeyi bekleyen bir hazinedir ve bunun değerlendirilmesi gerekir.”

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin raporunda, mermer ocağı işletmesi açılması planlanan sahaya 3 kilometre mesafede zeytinlikler bulunduğunun altını çizilirken, bu zeytinliklerin 3573 sayılı kanunun 20. Maddesi kapsamında kaldığı vurgulanarak şöyle denildi: “Güzelsu, Pınarbaşı, Çaltılıçukur, Çukurköy ve Taşlıca mahallelerinde eğer mermer ocakları işletmeye açılır ise bazı önemli sakıncalar ortaya çıkacaktır. Her ne kadar bütün mermer işletmecileri işlemler sırasında ortamdan toz çıkmasını önleyici tedbirler alacaklarını belirtseler de, bugüne kadar pratikte uygulayan hiçbir işletme rastlanmamaktadır. Gerek mermerlerin kesimi ve gerekse bunları taşıyan yüksek tonajlı araçların geçişi sırasında çıkan tozlar zeytin yaprakları üzerinde birikerek bitkinin gelişimini olumsuz etkileyebildiği gibi ölümlerine de sebebiyet verebilmektedir. Özellikle yaz aylarında havanın kurak ve yağışsız olmasından dolayı çıkan toz miktarı artmaktadır. Bunun sonucu olarak zeytinlerde meyvenin alındığı yıllık sürgünlerin gelişimi zayıflamakta ve yıllık sürgünler üzerinde çiçek tomurcuğu oluşmadığı için %70-80’lere varan ürün kayıpları olmaktadır. Üreticiler, zeytinin periyodisite göstermesi (meyvenin bir yıl olup bir yıl olmaması) ve tozdan ürünlerinde azalma olmasından dolayı mermer ve taş ocaklarının bulunduğu alanlarda zeytin yetiştiriciliğinden vazgeçmekte ve var olanı da sökmektedirler.

Uluslararası Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı bir ortamda olması gereken toz miktarı 60 mg/m³ (miligram metreküp)’tür. Hâlbuki bu oran mermer ve taş ocağı işletmelerin olduğu yerlerde 1540 mg/m³’e kadar (yaklaşık 26 kat fazla) çıkabilmektedir. Tozlarının artmasına paralel olarak bitkilerin gaz (karbondioksit alma, oksijen verme) ve nem alışverişini yaptığı stomaların üzerini kapanmakta ve bitkinin fotosentez yapma oranı yüzde 20’lere kadar düşebilmektedir. Bunun sonucunda bitkiler besinlerini yeterince üretemediği için zayıf düşmekte ve verim ile meyve kalitesinde önemli düşüşler görülmektedir. Güzelsu, Pınarbaşı, Çaltılıçukur, Çukurköy ve Taşlıca mahallerini içeren mikro klima alanlar, tarım için bulunmaz nimetlerdir ve yörede yetişmez denilen ürünlerin yetişmesine olanak sağlarlar.

‘ZEYTİN KANUNUN İŞLEMESİ İÇİN DAHA NE GEREKİYOR?

Konuyla ilgili hazırlanan bilimsel raporların da işaret ettiği şekilde zeytinliklerin korunması gerektiğinin altını çizen yöre halkı, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün önceliğinin tarım ve zeytinlikler olması gerektiğini belirterek, Mevcut zeytin kanununun işlemesi için daha ne gerekiyor?” diye soruyor. Yöre halkının verdiği bilgiye göre yörede henüz zeytin ağaçları sayılmamış köyler de bulunuyor.

Endüstriyel kirlilikten uzak arazilerinde zeytin ağacı yetiştirerek hem yörenin tarımsal üretimine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunan üreticilerin gözü şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mermer ocağı ile ilgili vereceği kararda. Hazırladığı kamu spotlarıyla tarım arazilerinin ve çevrenin korunması için kamuoyuna çağrıda bulunan bakanlıkların zeytin ağaçlarını mı yoksa mermer tozunu mu tercih edeceğini önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılması beklenen İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gösterecek.

Bu haber en son değiştirildi 18 Eylül 2019 08:56 08:56

Reklam

Önceki Haberler

Hamas: İsrail’in saldırılarını durdurması en önemli önceliğimiz

Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri yaptığı açıklamada en önemli önceliklerinin İsral saldırılarının durdurulması olduğunu ifade…

25 Kasım 2024 00:41

İliç’teki heyelana ilişkin ÇED’i kapsayan yeni bilirkişi raporu: Bakanlık yetkilileri kusurlu değil

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda 9 işçinin hayatını kaybettiği…

25 Kasım 2024 00:33

Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan serbest bırakıldı

İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanan Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan, savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle…

25 Kasım 2024 00:22

Narin cinayeti: Salim Güran’ın tutuklanmasına sebep olan raporun detayları ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde amca Salim Güran ve baba Arif Güran'ın araçlarının içinde bulunduğu 5 araç…

24 Kasım 2024 23:44

RTÜK Başkanı Şahin: RTÜK sansür kurumu değildir

Şahin, " Bilinmelidir ki RTÜK sansür kurumu değildir. Anayasamız net bir hükümle sansürü yasaklar" ifadelerini…

24 Kasım 2024 22:43

Saadet Partisi’nin yeni genel başkanı belli oldu

Dokuzuncu olağan kongresini gerçekleştiren Saadet Partisi'nde genel başkanlık için Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan ile İstanbul…

24 Kasım 2024 20:09
Reklam