Sayısız eserleriyle halkın garipliğini, hakkını çalanını, kandırılmışlığını yazıp çizerek anlattı, uyardı. İktidar baskısının en sert olduğu dönemlerde bile, ‘aydın’ olmanın sorumluluğundan geri adım atmadı; dergisi kapatıldı, kitapları toplatıldı, hapis yattı ve yakılarak cezalandırılmak istendi. Mizahın ve yerginin başkalemlerinden; öykü, tiyatro ve şiir türünde eserleriyle Aziz Nesin yabancı dillere en çok çevrilen birkaç yazardan birisi.
Aziz Nesin, 1915’te Heybeliada’da doğdu. 1937’de Ankara Harp Okulu’nu bitirip teğmen oldu. Bir yandan da Güzel Sanatlar Süsleme bölümüne devam etti. Asteğmen rütbesiyle Trakya, Erzurum, Erzincan illerinde görev yaptı. Zonguldak’ta üsteğmen rütbesiyle uçaksavar top mevzileri yaptırmakla görevdeyken, ‘görev ve yetkisini kötüye kullandığı’ suçlamasıyla askerlikten uzaklaştırıldı.
Bir süre bakkallık ve muhasaplık yaptıktan sonra Yedigün, Karagöz, Tan ve Vatan gibi dergi ve gazetelerde yazarlık yaptı.
1946’da Sabahattin Ali ile beraber Marko Paşa adındaki mizah dergisini çıkarttı. Gazete dönemin en güçlü politik eleştirilerini içerdi, iktidarın tüm baskı ve kapatmalarına rağmen varlığını korudu. Nesin, yayımlanmamış Amerikan yardımlarını eleştiren yazıları sebebiyle hapis cezası aldı.
Azizname kitabıyla 4 ay tutuklu kaldı. Bir yazısında 2. Elizabeth, 1. Faruk ve Rıza Pehlevi’yi aşağıladığı iddiasıyla 6 ay hapis cezası aldı.
1954’da Akbaba dergisinde takma isimleriyle öyküler yazmaya başladı.
Nesin, 1955’te yaşanan 6-7 Eylül faşist saldırıları ile ilgili ‘komünist komplosu’ iddiası ortaya atılarak, gerekçesiz 9 ay hapis yattı.
1956’da Kemal Tahir ile birlikte Düşün Yayınevi’ni kurdu. Yeni Gazete, Akşam ve Tanin gibi gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Gene aynı yıl Uluslararası Gülmece Yarışması’nda Kazan Töreni öyküsüyle birinci oldu ve kazan-dığı Altın Palmiye’yi hazineye bağışladı. 1957’de aynı ödülü Fil Hamdi isimli öyküsüyle ikinci kez kazandı.
1961’de Zübük adlı romanını yazdı.1962’de Zübük mizah dergisini çıkardı.
Pasaportunu alabildiği 1965’te, Berlin ve Weimar’daki Antifaşist Yazarlar Toplantısı’na katıldı; Polonya, SSCB, Romanya ve Bulgaristan’a gitti.
1966’da Bulgaristan’da Vatani Vazife ve 1969’da Moskova’da İnsanlar Uyanıyor öyküsüyle Uluslararası Gülmece Yarışması’nda birincilik ödüllerini almaya devam etti.
1967’de Şimdiki Çocuklar Harika, 1970’de Gol Kralı romanını yazdı.
Aziz Nesin, 1972’de Nesin Vakfı’nı kurdu. Bu vakıf kimsesiz ve yoksul çocukların eğitim ve maddi ihtiyaçlarını karşıladı. Kitaplarının tüm gelirleri vakıfa bırakıldı. Seçme edebi eserlerin olduğu Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığı çıkarıldı.
1977’de Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı seçildi.
1978’de Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz romanıyla Madaralı Roman Ödülü’nü kazandı.
1984’te Aydınlar Dilekçesi’ne katkı yaptı.
1985’te PEN Kulüp onur üyeliğine getirildi.
2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı yaşandığı sırada otel içerisinde bulunan sanatçılardandı.
6 Temmuz 1995 gecesi sabaha karşı geçirdiği kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti. Mezarı Çatalca’daki Nesin Vakfı’nın bahçesindedir.
Bu haber en son değiştirildi 20 Aralık 2019 08:22 08:22
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…