Fırat'ın doğusuna 1500 kişilik uluslararası güç mü konuşlandırılacak?
Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders Suriye’den çekildikten sonra Amerika’nın yaklaşık 400 askeri Suriye’de barış gücü olarak bırakacağını açıkladı. Beyaz Saray’ın açıklamasının Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı telefon görüşmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.
ABD, Suriye’den çekilme kararının ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, yaklaşık 400 Amerikan askerinin Suriye’de bir süre daha kalacağı açıklandı. Karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den tamamen çekilme kararından vazgeçilmesi olarak değerlendirildi. ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri ise bu karardan memnuniyet duydu.
Suriye’de kalmaya devam edecek 200 ABD askerinin Suriye’nin kuzeydoğusunda, 200 askerin ise Ürdün sınırında konuşlanacağı ve Fırat’ın doğusunda 800 ile 1500 kişilik bir uluslararası askeri güç ile oluşturulacak ‘güvenli bölge’ye katkı sağlayacakları iddia edildi.
Trump, Aralık ayında Suriye’de IŞİD’in yenilgiye uğratıldığını ve bu sebeple Suriye topraklarında bulunan bulunan 2 bin Amerikan askerinin tamamen çekileceğini söylemişti. Trump Suriye’den çekilme kararını açıklaması sonrası kendi danışmanlarının ve başta Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham olmak üzere çok sayıda Kongre üyesinin tepkisiyle karşılaşmıştı.
Trump, Suriye politikasını, IŞİD’le mücadele eden ve Türkiye’nin operasyon yapmakla tehdit ettiği Kürt güçleri koruyacak ve Amerika’nın ülkedeki varlığını İran etkisine karşı bir tampon görevi görecek şekilde değiştirmesi yönünde bir baskıyla karşılaşmıştı.
Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders Suriye’den çekildikten sonra Amerika’nın yaklaşık 400 askeri Suriye’de barış gücü olarak bırakacağını açıkladı. Beyaz Saray’ın açıklamasının Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı telefon görüşmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.
400 Amerikan askerinin bölgede ne kadar süre kalacağı ve tam olarak nerede görev yapacağına ilişkin ayrıntı paylaşılmazken, planlama süreciyle ilgili bilgisi olan ve CNN’e konuşan Amerikalı bir yetkil tarafından, 400 Amerikan askerinin bir kısmı Suriye’nin kuzeydoğusunda bir kısmı ise Amerika’nın Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırı yakınlarındaki El Tanf Üssü’nde görev yapacağı ifade edildi.
Suriye’de bırakılan Amerikan askeri ‘güvenli bölge’ için görev yapacak
Suriye topraklarında kalmaya devam edecek Amerikan askerinin, Suriye’nin kuzeydoğusunda olası bir güvenli bölge oluşturulması amacıyla kurulacak uluslararası güce askeri katkı yapacağı iddia edildi.
Suriye’de 400 Amerikan askerinin ‘barış gücü’ olarak kalacak olması, Suriye’den tamamen çekilme talimatı sebebiyle IŞİD’in yeniden güç kazanabileceği eleştirilerinin hedefi olan Trump’a da bir nefes aldıracak. Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili, “Bu müttefiklerimiz ve belirli bir görev kapsamında sahada bulunacak olan koalisyon üyelerimize yönelik açık bir mesaj” açıklamasını yaptı.
SDG karardan memnun
Suriye’de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin komutanı IŞİD’le mücadeleye devam edilmesi için Suriye’de 1000-1500 civarında uluslararası gücün kalması çağrısı ile ABD’nin bölgede kalmasını talep etmişti. Beyaz Saray’ın Suriye’de 400 Amerikan askerini bırakma kararından SDG yönetiminin memnun olduğu öğrenildi.
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Suriye Demokratik Güçleri’nin dış ilişkilerinden sorumlu yetkilisi Abdulkerim Ömer, Beyaz Saray’ın bu kararını olumlu değerlendirdiklerini, bu kararın bölgeyi koruyacağını ve Avrupa devletlerine de askerlerinin Suriye’de kalmaya devam etmesi yönünde teşvik edebileceğini söyledi.
Abdulkerim Ömer, “Bu karar terörizme karşı uluslararası koalisyonda yer alan ortaklarımız başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini de Suriye’de kalmaları konusunda teşvik edebilir. Bir grup Amerikan askerinin ve sayıca daha fazla olacak olan diğer koalisyon askerlerinin Suriye’de kalması bölgenin korunması ve bölgede istikrarın sağlanmasında rol oynayacaktır” açıklamasında bulundu.
Ömer, “Bölgedeki bu güçlerin Suriye krizinin diyalogla çözülmesi amacıyla ciddi şekilde çaba gösterilmesi konusunda Şam yönetimi üzerinde bir baskı aracı olacağına inanıyorum” ifadelerini de kullandı.
‘ABD askeri El Tanf Üssü’nde görev yapacak’
Amerikalı yetkililer Suriye’nin kuzeydoğusu dışında Suriye’nin Irak-Ürdün sınırında bulunan El Tanf Üssü’nde de bir grup Amerikan askerinin kalması gerektiğini dile getirmişti. İsmini vermeyen Amerikalı bir yetkili başlangıçta bir grup askerin Suriye’nin kuzeydoğusunda, bir grup askerin de El Tanf Üssü’nde görev yapmasının planlandığını ancak planlamanın hala devam etiğini ve bu nedenle de değişebileceğini belirtti.
El Tanf Üssü Suriye’nin Irak sınırının IŞİD savaşçılarının kontrolu altında olduğu dönemde kurulmuştu. Militanlar bu bölgeden püskürtüldüğünden bu yana El Tanf Amerika’nın bölgede İran’ın askeri varlığını çevreleme stratejisinin bir parçası olma rolünü üstlendi.
Cumhuriyetçilerden destek
Daha önce Başkan Trump’ın Suriye’den tamamen çekilme kararını sert bir şekilde eleştiren ve geçen ay Türkiye’de de temaslarda bulunan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Beyaz Saray’ın son kararını olumlu karşıladı. Yazılı bir açıklama yapan Graham, Trump’ın Amerika’nın Irak’ta karşı karşıya kaldığı sorunlardan kaçınmasını sağlayacak askeri tavsiyeleri dinlediğini belirtti.
Sonrasında da CNN’e konuşan Senatör Graham, kararın Suriye’de elde edilen kazanımların kaybedilmemesini, IŞİD’in geri gelmemesini, İran’ın olası bir boşluığu doldurmak için harekete geçmemesini ve son olarak da Kürt güçlerle Türkiye arasında bir çatışma olmamasını sağlayacağını söyledi.
Daha önce basında Suriye’de kalacak Amerikan askeri sayısı 200 olarak açıklanmıştı.