26 Ekim 1971 | Sıkıyönetim emeğe karşı: SEKA'da grev yasağı, Paşabahçe'de grev
26 Ekim 1971'de sıkıyönetim, SEKA Grevini yasakladı.
26 Ekim 1971’de 12 Mart Muhtırası devam ederken, SEKA’nın İzmit’te başlatacağı grev, Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından yasaklandı.
Selüloz- İş Sendikası’nın zam talebinin ardından işyerlerinde başlatacağı grev üzerine, Sıkıyönetim Komutanı Orgheneral Faik Türün İzmit’e gelerek SEKA yöneticileriyle toplantı yaptı. Türün, SEKA’ya zam önerisinde bulun-sa da SEKA yönetimi kabul etmedi. Bunun üzerine komutanlık İzmit, Caycuma, Dalaman, Afyon ve Balıkesir’deki fabrikalardaki grevi başlamadan durdurdu.
Türkiye Maden İş Sendikası ile Ereğli Demir Çelik Fabrikası işvereni arasında 6 ay 4 gündür süren toplu iş sözleşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.
Yine 26 Ekim 1971’de sıkıyönetim gölgesinde Paşabahçe Şişe-Cam Fabrikası’nda 2200 işçi, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmemesi, işçilerin işten atılması, fazla mesailer, sosyal yardım haklarının düzenlenmemesi üzerine grev başlattı.
Kristal-İş Sendikası tarafından yürütülen grev 59 gün sürdü. Bu süre içerisinde Sıkıyönetim Komutanlığı ve Bölge Çalışma Müdürlüğünü tarafından bir uzlaştırma toplantısı yapıldıysa da sonuç çıkmadı.
22 Aralık 1971’de sendika ve patron arasında yapılan görüşme sonucu grev sonlandırıldı. Bu grevden 18 gün sonra Hür Cam-İş Sendikası tarafından başlatılan Çayırova Cam Fabrikası grevi de aynı görüşme sonucu sonlandırıldı, ‘eylem birliği’nin ilk örnekleri olarak sınıf mücadelesi tarihinde yerini aldı.