3 bin muhtarın mazbatası iptal edilebilir
31 Mart’taki yerel seçimlerdeki muhtarlık yarışında rakip adaylar arasında tartışmalar yaşanmıştı. Adayların seçmen taşıdığına yönelik seçim kurullarına ve güvenlik birimlerine ihbar yapıldığı iddia edilirken, tüm bu tartışma ve kavgaların en büyük nedeninin muhtarların sahip olduğu özlük haklarının, primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve silah ruhsatı verilmesi gibi koşulların olduğu belirtiliyor.
Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre; seçimler bitmesine rağmen, yapılan itirazlar nedeniyle çok sayıda muhtarın mazbatasının iptal edildiği belirtildi. Yerel seçimlerle ilgili itirazları karara bağlayan YSK’ye bu süreçte 6 binin üzerinde başvuru geldiği, bunların 3 binden fazlasının muhtarlık seçimleriyle ilgili olduğu öğrenildi.
İtirazları tek tek dosya bazında karara bağlayan YSK’nin bu yüzden iş yükü de artmış durumda. YSK’nin 3 binin üzerindeki itiraz dosyasını inceleme süreci devam ediyor.
Bu inceleme sonucunda mazbatası iptal edilen muhtarların bulunduğu mahalle veya köylerde 7 Haziran 2020’de yeniden muhtarlık seçimi yapılacağı öğrenildi. Seçimlere kadar mahalleler veya köylerde imza yetkisi birinci sıradaki azalarda olacak.
Muhtar adayı olmak için seçimler öncesinde herhangi bir başvuru süreci bulunmuyor. İsteyen bir kişi seçim günü bile aday olabiliyor. Bu nedenle, muhtar adaylarıyla ilgili seçim kurulları tarafından ‘Seçilme yeterliliği olup olmadığı’ konusunda herhangi bir inceleme yapılmıyor. Seçimden sonra mazbatasını alan muhtarla ilgili bir itiraz yapılmazsa, seçilme yeterliliği olmasa bile görevini sürdürüyor. Ama, örneğin seçilme yeterliliğine engel olan bir ceza almışsa ve bu adli sicil belgesi ile ortaya çıkıyorsa, bu durumdaki muhtarın mazbatası iptal ediliyor. YSK’ye gelen dosyaların büyük bölümü ise muhtar seçilen kişinin rakipleri tarafından yapılan itirazlardan oluşuyor. Bu itirazlarda seçilen muhtarın okuma yazma bilmediği, 6 aylık ikamet şartını yerine getirmediği veya adli siciliyle ilgili problemler olduğu gibi gerekçeler bulunuyor.
Türkiye’de toplam 1071’i kadın 50 bin 157 muhtar görev yapıyor. İstanbul’da 140, Ankara’da 124, İzmir’de 120 kadın muhtar görev yaparken, Bitlis, Muş, Sinop ve Urfa’da ise kadın muhtar bulunmuyor.
YÖK üniversitelere bir yazı göndererek ders boykotu çağrısında bulunan akademisyen, idari eleman ve öğrenciler hakkında…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin olağanüstü kurultayını hedef alarak, "Hukuki değilse bile ahlaki ve…
Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…
DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…
AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart…