Türkiye’deki toplam tarım arazisinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan 40 milyon dekar alanın “ipotekli olduğu” ortaya çıkarken, en çok ipotekli arazinin tarımsal üretimin de yoğun olarak gerçekleştiği Aydın, Manisa ve İzmir’de bulunması dikkat çekti.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, tarımsal üretimi fazla olan illerdeki çiftçilerin daha borçlu olduğunu belirterek “Bu durum tarımın içinde bulunduğu çıkmazı gösteriyor” dedi.
CHP’li Bakırlıoğlu’nun ipotekli tarım alanlarına ilişkin hazırladığı çalışma, Türkiye’de tarım arazilerinin önemli bir bölümünün ipotek altında olduğunu ortaya çıkardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın güncel ve resmi verilerine göre çiftçinin borç batağında olduğu tapu kayıtlarında da gözler önüne serildi.
Çalışmaya göre Türkiye’de var olan toplam 266 milyon 766 bin 913 dekar tarım alanının toplam 39 milyon 474 bin 630 dekarı ipotek altında bulunuyor. Başka bir deyişle tarım arazilerinin yaklaşık 15’i ipotekli durumda.
Cumhuriyet‘ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Türkiye’de toplam tarım alanı parsel sayısı 36 milyon 905 bin 261 olurken; ipotekli parsel sayısı ise 2 milyon 979 bin 261 olarak hesaplanıyor. Tarım arazisine ait tapusu üzerinde ipotek konulan çiftçi sayısı 1 milyon 964 bin 665 kişiyle, 2 milyona dayanmış durumda.
Türkiye genelinde tarımsal gayri safi katma değeri en yüksek olan iller arasında yer alan Konya, İzmir ve Manisa ve Adana Türkiye’deki tarım üretiminin tek başına yüzde 30’unu karşılarken, söz konusu illerdeki tarım arazilerini ipotek oranlarında da başı çekmeleri dikkat çekiyor. Tapu kayıtlarına göre ipotekli tarım arazilerinin illere göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada tarımsal üretimin de en fazla yapıldığı Aydın geliyor. Aydın’daki tarım arazilerinin yüzde 27.69’u ipotekli durumdayken, Manisa yüzde 26.02 oranıyla ikinci sırada geliyor. Toplam tarım arazilerinin yüzde 24.28’i ipotekli olan İzmir ise üçüncü sırada yer alıyor.
Bakırlıoğlu, ipotekli tarım arazilerine ilişkin verilerin tarımsal üretimi fazla olan illerdeki çiftçilerin daha fazla borçlu olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, “Bu durum tarımın içinde bulunduğu çıkmazı gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.
Bakırlıoğlu, çiftçinin borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, “Çünkü üretmeden Türkiye’nin büyümesi, kalkınması mümkün değildir. Tüm dünyada ülkeler tarımı desteklerken, bizde tarım sektörüne üvey evlat muamelesi yapılması doğru değildir” yorumunu yaptı.
Bu haber en son değiştirildi 12 Kasım 2019 08:58 08:58
Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri yaptığı açıklamada en önemli önceliklerinin İsral saldırılarının durdurulması olduğunu ifade…
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda 9 işçinin hayatını kaybettiği…
İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanan Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan, savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle…
Narin Güran cinayetinde amca Salim Güran ve baba Arif Güran'ın araçlarının içinde bulunduğu 5 araç…
Şahin, " Bilinmelidir ki RTÜK sansür kurumu değildir. Anayasamız net bir hükümle sansürü yasaklar" ifadelerini…
Dokuzuncu olağan kongresini gerçekleştiren Saadet Partisi'nde genel başkanlık için Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan ile İstanbul…