Reklam
Kategoriler: İç Açı

7.5 şiddetinde bir depremde 10 bin binanın yıkılacağı, 50 bin kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor

Reklam

İstinye Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güven Kıymaz, kentsel dönüşümle zayıf yapı stoğunun azaltılmasının önemine dikkat çekerek, depreme hazırlıklı olmanın önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kıymaz, “Deprem çantası çok çok önemlidir. Göçük altında kalma durumunda sesinizi duyurmanız için düdük mutlaka çantada olmalıdır” dedi.

Türkiye’de sık sık deprem olmadığı için insanların daha hazırlıksız olduğunu söyleyen İstinye Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güven Kıymaz, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlere yönelik açıklamalar yaptı. Deprem anında insanların çok panik yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Kıymaz, “Japon toplumunun depremlere bu kadar hazırlıklı olmasının bir nedeni de sık aralıklarla deprem olmasıdır, uyanık vaziyetteler. Binalarda 20 yıl önceye göre önemli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda depreme dayanıklı olmayan bina, altyapı, köprü, hastane stoğunu azalttık ama yeterli bir noktada değiliz” diye konuştu.

Kentsel dönüşümle zayıf yapı stoğunu azaltmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kıymaz, “Kentsel dönüşümde belirli seviyede yol alındı ancak yapacak çok iş var. Çalışmaları derinleştirmeli ve yaygınlaştırmalıyız. Kentsel dönüşüm depreme karşı önemli bir çözüm yöntemi. Politika yapıcıların öncelikle kentsel dönüşüme ihtiyacı olan ilçeleri belirleyip, eksiklere bakmaları lazım. Binaların dönüşümlerini daha hızlı bitirmek gerekiyor. Depremde hasar görecek bina sayısını ‘sıfıra nasıl indiririz’ mantığı ile yola çıkmalıyız. Temel amacımız mühendislik hizmeti almış yapı stoğunu artırmak olmalıdır” ifadelerini kullandı.

BİNANIN RİSKLİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Deprem yönetmeliğini işaret eden Prof. Dr. Kıymaz, “Vatandaşların deprem yönetmeliğini doğru bir şekilde uygulayacak mühendislere danışarak ve belediyelerin ilgili birimlerine başvurarak oturdukları binaların riskli olup olmadığını kontrol ettirmelerini öneriyorum” dedi.

İstanbul’da şiddetli bir deprem olma ihtimalinin Türkiye’nin diğer şehirlerine göre 5-10 kat daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Kıymaz, “Depremden sonra telafisi mümkün olmayan iki önemli nokta var. Biri can kaybı, diğeri ise tarihi yapılarımız. Önemli bir tarihi mirasımız var ve yapıların çoğu risk altında. Bu yapıların deprem performansını artırmaya yönelik çalışmalar var. İyi düşünmek lazım tarihi yapıları kaybedersek telafisi zor olur” diye konuştu.

DEPREM ANINDA NE YAPMALIYIZ?

Deprem sırasında panik yapmamak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kıymaz, “Emniyetli ve açık bir alana sığınmak gerekiyor. O sırada kesinlikle asansörleri kullanmamak lazım. Deprem çantası çok çok önemlidir. Çantanın içinde mutlaka düdük olması gerekiyor. Göçük altında kalma durumunda sesinizi duyurmanız için düdük önemli. Belki evde depreme yönelik tatbikat yapmak lazım. Çantanın içinde su, besin maddeleri, telefon, ilave şarj olmalıdır bunları aile bireylerinin evde oturup planlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DHA‘ya konuşan Prof. Dr. Kıymaz, “İBB Deprem ve Zemin Araştırmaları Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir çalışma var. Buna göre, 7.5 şiddetinde bir deprem olması durumunda 6 bin ile 10 bin arasında binanın ağır hasar göreceği bekleniyor. Buna tekabül 50 bin kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Bunları göz önünde bulundurarak en hızlı şekilde önlem almalıyız” dedi.

Bu haber en son değiştirildi 28 Eylül 2019 11:05 11:05

Reklam

Önceki Haberler

Sinan Ateş cinayetine ilişkin iddianame kabul edildi

Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

7 Mayıs 2024 21:07

Kayseri’de kadın cinayeti: Babası tarafından katledildi!

Kayseri'de 4 gün önce babasının bıçakla yaraladığı genç kadın hastanede yaşamını yitirdi.

7 Mayıs 2024 20:55

Hazine borçlanmaya kaldığı yerden devam ediyor

Hazine, 2 ihalede yaklaşık 55 milyar lira borçlanmaya gitti.

7 Mayıs 2024 17:24

Arap Birliği: İsrail saldırıları son derece tehlikeli bölgesel sonuçlar doğurdu

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, BAE'de düzenlenen AIM Yatırım Zirvesi 2024'ün 13. oturumundan…

7 Mayıs 2024 15:01

İstanbul Tabip Odası’ndan Bakan Koca’ya çağrı: Sağlıkta şiddet vakaları artabilir

İstanbul Tabip Odası'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, 10 dakika içinde 3-4 hastaya randevu verildiğini…

7 Mayıs 2024 14:57

CHP’li Bozbey tepki çeken atama kararından vazgeçti

Yeğenini belediyenin iştirakı olan bir şirkete yönetim kurulu başkanı olarak atayan Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nin CHP’li…

7 Mayıs 2024 14:25
Reklam