90 bin öğretmen asgari ücretin altında çalıştırılıyor!
"Neden bu kolejlerden olası bir iflas durumunda, velilerin ve öğretmenlerin mağdur olmaması için belli bir tutarda teminat alınmıyor? Bu özel okullara ‘öğretmenlerimizi ne güzel sömürüyorsunuz’ diye ödül verir gibi bir de milyarlarca liralık kaynak aktarmayın"
Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, TBMM Genel Kurulu’nda öğretmenlerin sorunlarını gündeme getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin Londra tefecilerinin bütçesine yenik düştüğünü söyleyen Ali Keven, bakanlığın 2020 bütçesinin 125 milyar lira iken faize ayrılan bütçenin 139 milyar lira olduğuna dikkat çekti.
“Bu bütçede faiz ödemeleri var, tıksırıncaya kadar doyurduğunuz rant odakları var, eğitimin piyasalaştırılması var, özel okullar var. Ama bu bütçede eğitimin niteliği yok, eğitimin tarikat ve vakıfların kıskacından nasıl kurtarılacağı yok! Öğretmen yok! Öğrenci yok! İhraç edilen 33 bin öğretmenin ve ailelerinin geleceği yok! Bu bütçede ne yazık ki atama sayıları da yok. Önümüzde ki dönem kaç öğretmen atanacak diye soruyoruz maalesef bakanın ağzından bir sayı duyamadık” diye konuşan Keven, ücretli öğretmen ve sözleşmeli öğretmen uygulamalarının kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.
MEB 90 BİN ÜCRETLİ ÖĞRETMENİ SÖMÜRÜYOR
Öğretmenlerin bir asgari ücret bile etmeyen ek ders ücreti karşılığı ücretli öğretmenlik yaparak geçinmeye çalıştığını kaydeden Keven, “Yani bakanlığınız eliyle iş güvencesi olmadan asgari ücretin altında 90 bin ücretli öğretmen çalıştırılmaktadır. İşsizlikle boğuşan öğretmenlerimizi ücretli öğretmenliğe mahkûm ettiniz. Ücretli öğretmenlik sistemi öğretmenlik mesleğini sömüren ve değersizleştiren bir sistemdir. Derhal kaldırılmalı ve açık olan her okula kadrolu öğretmen atanmalıdır. 5 bin ücretli öğretmen ataması yapıldı ama sigorta prim günü hesabında adaletsizlikler yaşandı. Bu durumu derhal telafi etmeniz gerekmektedir” çağrısı yaptı.
Ağustos 2019’da atanan yaklaşık 1000 öğretmenin güvenlik soruşturmasının neden sonuçlanmadığını soran Keven, Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda verdiği hak ihlali kararını Bakan Ziya Selçuk’a hatırlattı.
HAKKINI ARAYANA İŞSİZLİK TEHDİDİ
Özel sektörde çalışan öğretmenlerin özlük haklarını alamadıklarını ve sömürü koşullarında çalıştırıldığını dile getiren Keven, kolej sahiplerine değil atanmayan öğretmenlere kaynak aktarılması gerektiğini söyledi.
“Özel rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenlerimiz öğretmenlik mesleğinin itibarını kazanmak istiyorlar. 30 bin öğretmen haftanın 6 günü engelli bireylerle çalışıyor. Yıpranıyor, yoruluyor ve baskı altında çalışıyor. Hakkını aradığında ise işveren, dışarıdaki işsizlik ortamı ile tehdit ediyor. Siz bu özel okulların ve özel rehabilitasyon merkezlerinin patronlarına ne kadar para akıtırsanız akıtın onlar meslektaşlarımızı yine asgari ücretle sömürü koşullarında çalıştıracaklardır. Mesai ücretlerini ödemeden, asgari geçim indirimlerini dahi ödemeden çalıştırmaya devam edeceklerdir. Kıdem tazminatlarını ödememek için yılsonunda giriş çıkış yaptırmaya devam edeceklerdir. Bu sorunlara acil dur demeli ve kanuni bir zorunluluk getirilmelidir. Özel sektörde çalışan öğretmenlerimiz daha verimli olmak için iş güvencesi istiyor” diye konuştu.
‘NE GÜZEL SÖMÜRÜYORSUNUZ’ ÖDÜLÜ
“Öğretmenler ve öğrenciler Doğa Koleji örneğinde ve yakında yeni örnekleri gelecek olan iflaslarla mağdur ediliyorlar. Her önüne gelen bakkal dükkânı gibi tabela dikip kolej açıyor. Eğitimin düştüğü bu durumdan çok mu memnunsunuz? Neden bu kolejlerden olası bir iflas durumunda, velilerin ve öğretmenlerin mağdur olmaması için belli bir tutarda teminat alınmıyor? Bu özel okullara ‘öğretmenlerimizi ne güzel sömürüyorsunuz’ diye ödül verir gibi bir de milyarlarca liralık kaynak aktarmayın”
Ali Keven, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 3 engelli çalışan oranına uymadığını söyledi.
“Özel okullara aktarılan kaynağı geçen yıl sadece 750 kontenjan verdiğiniz engelli öğretmenlerin atamasında kullanın. 1200’e yakın engelli öğretmen atanmak istiyor. Bakanlığınız engelli personel çalıştırma zorunluluğu olan yüzde 3 sınırına bile uymuyor sayın bakan. Devlet Personel Başkanlığı’nın Kasım 2019 raporuna göre Milli Eğitim Bakanlığı’nda 5086 engelli memur açığı bulunmaktadır. Kamuda toplam 7119 olan engelli memur açığına bakarsanız bakanlığınız yüzde 70 ile bu konuda birincidir!”
BİR TARAFTA VAKIFLAR VE KOLEJ PATRONLARI…
“Sayın Cumhurbaşkanı açılan üniversitelerin sayısıyla övünüyor. Evet, çokça üniversitemiz var çokça eğitim fakültemiz var ama çokça işsiz üniversite mezunumuz da var, çok çok fazla sayıda işsiz öğretmenimiz de var. Bununla da övünüyor musunuz acaba? Bir tarafta bir eli yağda bir eli balda siyasi iktidar ve onun beslediği rant çevreleri, vakıfları ve kolej patronları var diğer tarafta işsizlikle, hayat pahalılığıyla, zamlarla boğuşan öğretmenlerimiz var, emekçiler var. Kamu eliyle zenginleşip sırça saraylara çekilenler; evine ekmek götüremeyen işsizlerin halinden anlayamazlar.”