Akdeniz Örtü Altı Üreticileri Birliği Dernek Başkanı Tansel İzgi: Şu an devlet çiftçiye borçlu
Tansel İzgi, Şu an devlet çiftçiye borçlu. Türkiye’nin bütçesinin yüzde 15’i kadar çiftçinin alacağı var. Çiftçinin devlete borcu ise Türkiye bütçesinin yüzde 10’u değildir
Üretim maliyetleri kış aylarında katlanan çiftçiler ancak borçla üretim yapabiliyor. Akdeniz Örtü Altı Üreticileri Birliği Dernek Başkanı Tansel İzgi, bu nedenle devletten destek beklediklerini belirtti.
Kışın yüzünü göstermeye başlaması ile birlikte çiftçiler, sera ve örtü altı tarım diye bilinen kapalı tarıma geçmeye başladı. Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi’deki çiftçiler de, onardıkları seralarına ilk ürünlerini ekmeye başladı. Ürünlerini eken çiftçileri kara kara düşündüren ise girdi maliyetleri.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Akdeniz Örtü Altı Üreticileri Birliği Dernek Başkanı Tansel İzgi, çiftçilerin her yıl olduğu gibi bu yılda borçla üretime devam ettiğini ifade etti. İzgi, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından ötürü üretim yapmakta zorluk çektiklerini ve borçla üretim yaptıklarını belirtti.
DEVLET DESTEĞİ YETERSİZ
“Ürünler çok iyi para etse bile girdileri karşılayacak noktada değil. Sezon kötü geçtiği zaman çiftçinin beli tümden bükülüyor” diyen İzgi, devleti çiftçiyi yeterli oranda desteklememekle suçladı.
İzgi, “Bölgeye baktığınızda arazilerin çoğunun boş olduğunu görürsünüz. Bununla birlikte çiftçi daha az masraflı ürünler ekmeye çalışıyor. Domatesin fidesi 4 lira, biberin fidesi 2 buçuk lira. 15 kiloluk bir gübre 400 lira. Çiftçi nasıl kazanacak? Dönüme maliyeti 7 bin lira tutuyor seranın. Toprağın dezenfekte edilmesi var. 3 dönümlük arazinin masrafı sezon başında 60 bin lira. Devlet dönüm başına 10 ila 15 lira destek veriyor. Bu destek midir?” diye sordu.
‘DEVLET BORÇLU’
Çiftçiler olarak sürekli zarar ettiklerini ve borçlarını arazileri satarak kapatmaya çalıştıklarını söyleyen İzgi, bu nedenle Kazanlı’da büyük ölçekli çiftçiliğin olmadığını dile getirdi.
İzgi, çiftçilerin içerisinde bulunduğu durumu kendisi üzerinden “Her sene 1-2 tarla satmak zorunda kalıyoruz. 15 yılda 5 tarladan elimde bir tane kaldı. 60 dönüm yer vardı, şu an 5 dönüm kaldı” diyerek özetledi.
Küçük ölçekli çiftçinin hem teknik hem de mali olarak desteklenmesi gerektiğini vurgulayan İzgi, “Üretici teknik bilgiden yoksun. Ürünlerin uluslararası platformlarda tanıtılması lazım. Kooperatifleşmeye ihtiyaç var. İdari ve mali yönden güçlendirilmeye ihtiyaç var. Bununla birlikte belediyelere çok ciddi görevler düşmektedir. Destekleme şöyle olur; çiftçinin 150 bin lira devletten alacağı var. Geriye dönük ve uluslar arası desteklerden çiftçinin alacağı paralar var. Devlet onları verse biz yaşamımızı en güzel şekilde idame ettirebiliriz. Şu an devlet çiftçiye borçlu. Türkiye’nin bütçesinin yüzde 15’i kadar çiftçinin alacağı var. Çiftçinin devlete borcu ise Türkiye bütçesinin yüzde 10’u değildir. Çiftçinin tüm borçları silinse hala devletten alacağı kalıyor” dedi.