'Şatafattan uzak duracağımı, yakınlarımı kayırmayacağımı taahhüt ederim'

AKP'nin yerel seçimler için açıklayacağı manifestonun belli olduğu iddia edildi. İddialara göre AKP'nin yerel seçim manifestosunda, Erdoğan’ın %25 oy alarak İstanbul Belediye Başkanlığı’nı aldığı 1994 seçimlerine işaret edileceği öğrenildi.

'Şatafattan uzak duracağımı, yakınlarımı kayırmayacağımı taahhüt ederim'

AKP’nin yerel seçimler için açıklayacağı manifestonun belli olduğu iddia edildi.

İddialara göre AKP’nin yerel seçim manifestosunda, Erdoğan’ın %25 oy alarak İstanbul Belediye Başkanlığı’nı aldığı 1994 seçimlerine işaret edileceği öğrenildi.

1994 yerel seçimlerinde Erdoğan, %25 oy alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanmıştı. O seçimlerde SHP (Zülfü Livaneli) yüzde 20.3, DSP (Necdet Özkan) yüzde 12.3 ve CHP (Ertuğrul Günay) yüzde 1.3 oy almışlardı. www.gazetemanifesto.com

Yerel seçim manifestosunda “Şehirleri birlikte yöneteceğiz” mesajına da yer verileceği öğrenildi. Ayrıca seçilen başkanlar, etik kurallara uyacaklarına ve lüksten uzak duracaklarına dair bir taahhütname de imzalayacak.

A Haber muhabiri Levent Eke, 31 Mart 2019 Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerdeki manifestosunun detaylarına dair kulis bilgilerini canlı yayında aktardı. İlgili manifestonun bir etkinlik ile kamuoyuna açılması planlanıyor.

‘ŞATAFATTAN UZAK DURACAĞIMI TAAHHÜT EDERİM’

İddiaya göre, manifesto ile birlikte belediye başkanı ve meclis üyeliklerine seçilecek isimlere bir tür “taahhütname-sözleşme” metni imzalatmayı düşünüyor. Seçilenler bu sözleşme ile belirlenen etik ve ahlaki ilkelere uyacaklarını, şatafattan uzak duracaklarını, lüks araçlar kullanmayacaklarını, yakınlarını kayırmayacaklarını taahhüt edecekler. Bu konu parti yönetiminde gündeme geldi ancak henüz net karar verilmedi. Manifestonun açıklanmasından sonra bu konu üzerinde çalışmalar başlayacak.

Manifestoda ise yapılacakların madde madde yazılması planlanıyor. “Şehirleri birlikte yöneteceğiz” mesajıyla ise yeni dönemde şehirle ilgili alınacak kararların halka sorulacağının vurgulanması hedefleniyor. Halka rağmen hiçbir şey yapılmayacağının, şehrin logosunun değiştirilmesinden büyük caddelerinde yapılacak işlere kadar vatandaşın söz sahibi olacağının işaret edileceği iddia ediliyor.

’94 SEÇİMLERİ VURGUSU

Manifestonun, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 1994 seçimleri ile başlayan belediyecilik anlayışı ile yeni dönemin harmanlanmasından oluşacağı iddia edildi. AKP’li belediyelerin geçen süre içinde şehirlerin çöp, altyapı gibi temel sorunlarını çözdüğünün altı çizilecek ve “çöp belediyeciliği değil, bilgi-medeni şehir belediyeciği yapılacak. Çünkü biz o sorunların hepsini çözdük” mesajı verilecek.

İddialarda, manifestoda yer alacak bazı maddeler şöyle ifade edildi:

“EKİP BELEDİYECİLİĞİ: Bir kişinin kararı ile işler yürümeyecek. 1994’te de şehirler böyle yönetilmeye başlamıştı. Başkan istişare ile kararlarını alacak.

GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ: Gönül belediyeciliğinin nasıl olacağı anlatılacak. ‘Başkan her derdinde sana ulaşabiliyor mu? Eğer her derdinde sana ulaşabiliyorsa, cenazede de, hastada da düğünde de seni yanında görebiliyorsa gönüllere girebilirsin. Çalışanlarına selam veriyor mu’ şeklinde tanımlanacak.

HOŞ TUTARAK YAP: Yapılan işlerin insanların gönüllerini hoş tutarak yapılacak, insanları kıracak şeylerden uzak dur.”