'AKP'ye gelen bilgiler Antalya, Bursa ve Balıkesir'in el değiştireceğini gösteriyor'
AKP'nin elinde bulunan üç Büyükşehir belediyesinin bu seçimde kaybedilebileceği öne sürüldü.
Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, yerel seçime ilişkin olarak AKP’yi izleyen gazetecilerden edindiği bilgilere göre, iktidar partisinde bulunan üç büyükşehirin 31 Mart sonrası el değiştireceğini görüldüğünü belirtti.
Zeyrek, “Şahsi gözlemim, CHP’nin İzmir ve Ankara’yı alacağı, İstanbul’u alamasa da Ekrem İmamoğlu’nun büyük çıkış yapacağı yönündeydi. Ancak, AK Parti’yi yakından izleyen meslektaşlarımla sohbet ederken dinlediğim tablodan, benim tahminimin AK Parti açısından iyimser olduğu sonucunu çıkardım” dedi.
Zeyrek’in “Anketler ve konsolidasyon ne durumda?” başlıklı yazısında o bölüm şöyle:
“Bugüne dek kamuoyunun nabzını en iyi tutan, en fazla anket yaptıran siyasi lider olan Erdoğan, belli ki son bir kaç seçimde tahminleri tutturamayan firmalara güvenmiyordu. Erdoğan’ın iki açıklamasını birleştirerek okuduğumda aklıma şu soru takıldı: ‘Madem anketlere güvenmiyor, ‘maalesef hala istediğimiz konsolidasyon olmuş değil’ tespitini hangi veriyle yapıyor?’
Büyük ihtimalle, hem kendi gözlemleri, hem yakın çalışma ekibinin ve AK Parti teşkilatlarının seçim bölgelerinden, sokaklardan aktardığı izlenimleri dikkate alıyor. Benim şahsi gözlemim, CHP’nin İzmir ve Ankara’yı alacağı, İstanbul’u alamasa da Ekrem İmamoğlu’nun büyük çıkış yapacağı yönündeydi.
Ancak, AK Parti’yi yakından izleyen meslektaşlarımla sohbet ederken dinlediğim tablodan, benim tahminimin AK Parti açısından iyimser olduğu sonucunu çıkardım. Söylediklerine göre AK Parti’ye gelen bilgiler Antalya’nın, Bursa’nın, Balıkesir’in bu seçimde el değiştirebileceğini gösteriyordu. Bunun en büyük gerekçesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘maalesef hala istediğimiz konsolidasyon olmuş değil’ diye özetlediği, iki partinin tabanında istenilen düzeyde birleşmenin olmamasıymış.
‘Konsolidasyon’ sözcüğünün TDK’nın sözlüğündeki anlamı ışığında bu bilgileri alt alta koyarsanız, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Cumhur İttifakı sözcülerinin her gittikleri yerde CHP-İYİ Parti ittifakını HDP, PKK ve FETÖ ile ilişkilendirmesinin ve ‘beka’ kavramını tekrarlamasının son derece anlamlı olduğunu görürsünüz.
Neticede, konsolidasyon ‘benzer durumda olanlar’ arasında olur ve AK Parti ile MHP tabanlarının benzerliği bu söylem üzerinde ortaya çıkıyor. Erdoğan’ın güvenmediğini söylediği kamuoyu araştırmacıları da MHP ve İYİ Parti tabanından oy çekebilmek için HDP ve terör ile ilişkilendirme söylemin sürdürülmesini öğütlüyor.
Ancak şunu da söylemek gerekir ki bu söylem, bugüne dek istenilen konsolidasyonu tam getirmediği gibi İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde HDP’ye oy veren seçmenin AK Parti’ye mesafe koyması sonucunu da doğuruyor. Bakalım AK Parti bu zorlu ikilemi aşabilecek mi?”