Alkollü içeceklere son 5 yılda yüzde 110 zam geldi

Beş yılda en çok tüketilen rakı, şarap, bira ve viski fiyatları yüzde 110'un üzerinde zamlandı. 2014'te 4.59 TL olan bira fiyatı 10 TL'ye, 48.98 TL olan rakı 115.44 TL'ye çıktı.

Alkollü içeceklere son 5 yılda yüzde 110 zam geldi

Son dönemde Türkiye’de sahte içkiden hayatını kaybedenlerin sayısı artarken gözler alkollü içki fiyatlarına çevrildi.

Son beş yılda en fazla tüketilen alkollü içeceklerden olan rakı, şarap, bira ve viski fiyatları yüzde 110’un üzerinde zamlandı. 2014 yılında 4.59 TL olan bira fiyatı bugün 10.04 TL’ye yükselirken, 48.98 TL olan rakı fiyatı ise 115.44 TL’ye çıktı.

Türkiye’deki kaçak alkol nedenli ölümler dünya basınına konu oluyor. Reuters, alkollü içeceklere getirilen yüksek vergiler nedeniyle insanların kaçak içki tüketmek zorunda kaldığını yazdı.

Türkiye’nin gündeminde sahte içki operasyonları ve bu içkilerden hayatını kaybedenler yer alıyor. Alkollü içeceklerin fiyatları yapılan vergi zamları nedeniyle sürekli artarken bir çok vatandaş kendi içkisini evinde üretme yoluna gitti.

Alkollü içeceklere yapılan zamlar sahte içki üretimine de artırdı. Sahte içkilerden içen çok sayıda vatandaş hastanelere kaldırılırken sadece son bir ayda Adana, Mersin, Niğde ve Osmaniye’de 23 kişi yaşamını yitirdi. Peki Türkiye’de alkollü içecek fiyatları nereden nereye geldi?

SON BEŞ YILDA BÜYÜK ZAM

Türkiye’de en çok tüketilen alkollü içeceklerden olan bira, rakı, şarap ve viski fiyatları son 5 yılda yüksek oranda arttı. Sözcü’de yer alan habere göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014 yılı Haziran ve 2019 yılı Haziran ayları arasında rakının fiyatı yüzde 135.6, şarabın fiyatı yüzde 113.6, biranın fiyatı yüzde 118.4, viskinin fiyatı ise yüzde 104.9 arttı.

EN PAHALI ALKOL FİYATLARINDA TÜRKİYE AVRUPA İKİNCİSİ

Avrupa Birliği’nin (AB) istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre, satın alma gücüne göre hesaplandığında Türkiye, 37 Avrupa ülkesi içinde alkolün en pahalı olduğu ikinci ülke. Listenin ilk sırasında ise Arnavutluk yer alıyor. Üçüncü sırada ise Bosna Hersek var. En ucuz ülke ise Lüksemburg.

TÜİK’e göre fiyat düzeyi endeksi; ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olarak tanımlanıyor.

Türkiye’nin satın alma gücü hem AB ortalamasından yüzde 35 düşük, hem de Türkiye’de alkol fiyatları AB ortalamasından yüzde 65 daha pahalı. Satın alma gücüne göre eşdeğer miktarda parayla Türkiye’de 0.4 litre alkollü içki alabilirken, Lüksemburg’da 2.73 litre içki alınabiliyor. Lüksemburg’u ucuzlukta Almanya, İsviçre ve Hollanda takip ediyor.