İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan Altyapı Fanzin’in 6. Sayısı çıktı.
İktisat Fakültesi öğrencilerinin çıkardığı Altyapı Fanzin, gündemdeki ve tarihsel olayları iktisadi bir bakış açısından ele alıyor. Bir yılı aşkın zamandır çıkarılan fanzin yoğun bir ilgiyle karşılanıyor.
Öğrencilerin, okullardaki üretim eksikliğine karşı bir adım olan Altyapı Fanzin bu sayısında;
“İtibar(!)” başlıklı yazı, Cumhurbaşkanlığı Saray’ının yapım ve ulaşım maliyetleri bir kenara, sürekli maliyetlerinin nasıl dudak uçuklattığını gösteriyor. Sayısal verilerden bolca yararlanılan yazıda ise ülkede bunca intihar, geçim sıkıntısı, zorluk varken emekçinin cebine giren üç kuruşun nelerin maliyetine gittiği gözler önüne seriliyor.
“Krizin bedelini emekçiye ödetmenin en acı tablosu: İntihar” başlıklı yazı, son zamanlarda ülkenin de gündemine oturmuş bir konu olarak siyanür intiharları başta olmak üzere; ülkedeki intiharları dile getirmiş ve asıl meselenin ise siyanürden çok daha öte bir şey olduğunu, kapitalizmin bunu yarattığını verilerden de destek alarak dile getiriyor.
“Üretme, verdiğimiz kadar tüket; yetmiyorsa borçlan sistemi” başlıklı yazı, bu sene öğrencinin cebinden alınan yüksek zamlı ücretlere karşılık, ‘ama biz krediye de zam yaptık’ demek için yapılmış olan bir KYK burs ve kredi zammını sistemin gerçeklikleri ile ele alıyor.
“Çevre” başlıklı yazı, giderek artan çevre kirliliği ve çevre problemlerine sistemin bir çıktısı olarak bakıyor. Bu sistemde kapitalist şirketlerin tek amacı olan kar maksimizasyonun koşulu olan maliyet minimizasyonu yüzünden fabrikaların neden bacasına filtre takılmadığını kısaca açıklıyor.