Anlaşmasız Brexit'i engelleyen tasarı onaylandı

Başbakan Boris Johnson, bu yasayı uygulamamak için direnmeyi ve fiili durum yaratarak ülkeyi 31 Ekim'de AB'den ayırmayı planlıyor

Anlaşmasız Brexit'i engelleyen tasarı onaylandı

İngiltere’de sular durulmuyor. Muhalefet partilerinin, iktidardaki Muhafazakar Parti içindeki muhalif milletvekillerinin desteğiyle parlamentodan geçirdiği anlaşmasız Brexit’i önlemeye dönük tasarı, bugün Kraliçe’nin onayını alarak yasalaştı. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası ve üst kanadı Lordlar Kamarası tasarıyı geçen hafta onaylamıştı. Tasarıya göre İngiliz hükümeti, 19 Ekim’e kadar AB ile bir Brexit anlaşması sağlayamazsa veya anlaşmasız ayrılık için parlamentonun onayını alamazsa, AB’den Brexit için 3 aylık erteleme talep etmek zorunda olacak.

AB’nin farklı bir tarih teklif etmesi durumunda da bunu kabul veya ret yetkisi İngiliz hükümetinde değil, parlamentoda olacak. Ancak İngiliz basınının hükümet içi kaynaklara dayandırdığı haberlere göre Başbakan Boris Johnson, bu yasayı uygulamamak için direnmeyi ve fiili durum yaratarak ülkeyi 31 Ekim’de AB’den ayırmayı planlıyor. Johnson’ın bu yolu seçmesi halinde milletvekillerinin konuyu yargıya taşıması ihtimali bulunuyor.

TENEKE DİKTATÖR

Çalışma Bakanı Amber Rudd’un cumartesi günkü istifasını değerlendiren Johnson’ın kabinesinden iki bakan, istifalara rağmen Başbakan Boris Johnson’ın 31 Ekim itibarıyla, İngiltere’nin AB’den ayrılması planına sadık kalacağını dile getirdi. Johnson’ın kardeşi Jo Johnson da önceki gün kabinedeki görevinden ve milletvekilliğinden istifa etmişti.

Boris Johnson ise Brexit konusunda kararlılığını göstermek için” isterlerse bana teneke diktatör desinler ya da tüm bakanlarım istifa etsin bu Brexit olacak” ifadelerini kullandı