Eski AYM Başkanı Haşim Kılıç'tan, Babacan'ın 'yeni partisi'ne dair olumlu açıklama

Anayasa Mahkemesi (AYM) Eski Başkanı Haşim Kılıç, Ali Babacan’la Ahmet Davutoğlu’nun yürüttükleri siyasi parti oluşumlarına dair beklentilerini açıkladı.

Eski AYM Başkanı Haşim Kılıç'tan, Babacan'ın 'yeni partisi'ne dair olumlu açıklama

Türkiye’de geçmişte iktidar partisi AKP çizgisine yakınlığıyla tanınmış,  Anayasa Mahkemesi (AYM) Eski Başkanı Haşim Kılıç, Ali Babacan’la Ahmet Davutoğlu’nun yürüttükleri siyasi parti oluşumlarına sıcak mesajlar gönderirken kendi gönlündeki yeni partiden beklentilerini açıkladı.

Kılıç, Özgürlük Araştırmaları Derneği’nin 5’nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen davette “özgürlük konuşması” için kürsüdeki isimdi. Eski AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın kürsüdeki konuşmasında, Türkiye’de siyasette yaşanan hareketliliği “bir göç hareketi” olarak yorumlaması, özgürlük ihtiyacından kaynaklı arayışlar olduğunu söylemesi ve yeni bir siyasi partiden beklentilerini sıralaması dikkat çekti.

Amerika’nın Sesi’nden Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre; geçmişteki 28 Şubat sürecinden başlayarak o günden bugüne yargı ve siyasetteki gelişmeleri eleştirdiği gözlemlenen Kılıç, bugünkü noktada yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında güçler ayrılığı ilkesine uygunluk bulunmadığını anlatarak, “Artık tüm siyasi mahallelerden bir göç hareketi başlamıştır. Bu ne beyin göçü, ne de savaş göçü. Gönül göçü olarak nitelendirebileceğimiz bu taşınmayı başlatanlar, kendilerine yeni bir yurt, yeni bir mahalle aramaktadırlar. Farklı kimliklerin ikamet ettiği farklı mahallerde baş gösteren adalet ve özgürlük kuraklığının sebep olduğu bu göç dalgasının, nerede ve nasıl bir şekilde şekil alacağının planlanması yeni bir siyasi parti kurma düşüncesinin çok ötesinde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Ait olduğu mahallenin kimlik değerlerini aşarak, bu göce katılanların, onurlu bir devletin onurlu bireyleri olarak yeni bir dünyada yaşama istekleri çok açıktır. İfade özgürlüğü ve inanç özgürlüğü talepleri nedeniyle insanlık onurları örselenen, yıkılan, yok edilen bireylerin, haysiyet onarıcı yeni bir mahalleye olan ihtiyaçları kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.

Bu göç dalgasını çok önemsediğini söyleyen Kılıç, “Hem muhafazakar kesim hem de laik kesim geçmişte yaşadıkları hataları bir daha tekrarlamamak üzere kimlik politikaları yerine demokratik toplumun gerekli kıldığı reel politik tercihlerinin, yeni bir yurt inşaasının zorunlu olduğu gerçeğini görmüşlerdir” ifadesini kullandı.

Kılıç, “gönül göçü” olarak tanımladığı bu yeni siyasi oluşumlar çerçevesinde kendi gönlündeki, düşüncesindeki yeni siyasi partiden beklentilerini de ilk kez açıkladı. Kılıç, yeni bir siyasi parti hangi ilkeler çerçevesinde kurulmalı derken “Dinin istismar edilmediği, devlet yapılanmasında liyakat ve dürüstlüğün öngörüldüğü, devletin tercihlerinde kimliklerin olumlu ya da olumsuz etkilerinden uzak durulduğu, ekonomik, sosyal, kültürel ve dış politikada tarihi ve güncel sorunların çözümünde duyguları kabartan meydan okuma alışkanlığı yerine diyaloğun, müzakerenin ve diplomatik yolların kullanıldığı, gerçekten bağımsız ve tarafsız bir yargının hiçbir korkuya kapılmadan insanlık onurunu koruduğu, güçler ayrılığının olmadığı bir sistemde anayasanın yok hükmünde olması dolayısıyla hukuk devleti özünün esasen güçler ayrılığı ilkesiyle tanımlandığı, hakaret, nefret, terör ve şiddet içermeden düşüncesini ifade edenlerin vatan haini, terörist, dış güçlerin işbirlikçisi ithamlarıyla karşılaşmadığı, özgürlüklerin en çok da muhalifler için olduğuna inanan bir iradenin var olduğu, itaat ve sadakat bağımlısı olmayan özgür vicdanlı bireylerin devleti yönettiği böyle bir dünyada yaşamak ve yaşlanmak arzusuyla bu göce katılanları saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

HAŞİM KILIÇ SORULARI YANITLADI

Anayasa hukukçusu Kılıç, ayrıca siyaset gündemindeki Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anayasa değişikliği tartışması ve yeni siyasi parti oluşumlarıyla ilgili VOA Türkçe muhabirince yöneltilen soruları da yanıtladı.

VOA Türkçe: Türkiye siyasetinde iktidar partisi AK Parti’den kopuş var. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu ayrı ayrı yeni siyasi parti oluşumlarına öncülük ediyorlar. Bu oluşumlardan size teklif geldi mi? Siz kendinizi siyasetin içinde görüyor musunuz, görüyorsanız hangisinde?

Haşim Kılıç: Emekli olduğumdan beri bu soruluyor ama benim için siyaset konusunda verilmiş bir karar yok. Ama bu arkadaşların hareketlerine bakarız, ilkelerime uygun ve bana ihtiyaç duyacakları noktada olursam şüphesiz destek vermeye çalışırım. Ama benim için kadrolar, tüzükler, programlar, ne yapacakları, ne yapmak istedikleri bunlar çok önemli. Bu konuda herhangi bir açıklık henüz yok. Sanıyorum arkadaşlar bu konuda halen çalışıyorlar. Bu çalışmalardan sonra durum açıklığa kavuşabilir diye düşünüyorum.

VOA Türkçe: Bu isimlerle temaslarınız oldu mu? Mesela Abdullah Gül’le temasınız oldu mu?

Haşim Kılıç: Söylediğiniz isimler yeni değil, benim 50 yıllık ta üniversite yıllarından beri görüştüğüm dostlarım. Dolayısıyla her zaman ülke meseleleriyle, siyasetle ilgili her türlü konuşmaları yaparız.