Reklam
Kategoriler: İç Açı

Bahçeşehir Gölet inşaatının hukuksuzluğu bir kez daha tespit edildi

Reklam

Yıllardır tartışma konusu olan Bahçeşehir Gölet bölgesindeki lokanta, kafeterya, mağaza ve ofis inşaatlarının ruhsatları mahkemece defalarca iptal edilmesine rağmen, inşaat hukuk tanımıyordu.

Mülkiyeti Başakşehir Belediyesi’ne ait olan, imar planlarında “gölet, spor, turizm ve rekreasyon” alanında kalan parsellerin hasılat paylaşımı yöntemiyle satışı için belediye meclisinde Mart 2015 tarihinde alınan karar ile belediye başkanına yetki verililmiş, Nisan 2015’te ise ihale yapılmıştı.

103 milyon liralık ihaleyi alan Atmaca Gayrimenkul’e Şubat 2016 tarihinde inşaat ruhsatı verilmiş ancak Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri ve CHP’li meclis üyeleri tarafından göleti betonlaştıran projeye karşı birçok dava açılmıştı. Davalarda alınan iptal kararlarına rağmen ise inşaat tam gaz devam etti.

Kaçak inşaatlara ilişkin bir yargı kararı daha geldi. İlgili İdare Mahkemesi’nce verilen o karar şöyle:

Karar üzerine açıklama yapan Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri ve Bahçeşehirliler Derneği, “Hukuksuzluk bir kez daha tespit edilmiştir dedi. O açıklamada şu ifadeler yer aldı:

GÖLET İNŞAATLARI HUKUKSUZDUR
BU HUKUKSUZLUK BİR KEZ DAHA TESPİT EDİLMİŞTİR!
20.12.2019
Daha önce bu platformda defalarca gölet inşaatının hukuksuzluğunu mahkeme kararları ile birlikte siz değerli gönüllülerimize bildirmiştik. Gölet ihalesinin hukuksuzluğu defalarca idare mahkemesi kararları ile tespit edilmiş, gölet parsellerinde devam eden inşaatın ruhsatları iptal edilmişti. Bunun yanında inşaatın hukuki dayanağı olan tüm idari işlemler de ayrıca mahkeme kararları ile iptal edilmiştir. Bunlar, imar planları, belediye başkanına verilen satış yetkisi ve ihale işlemleridir.
Tüm bunlara rağmen müteahhit firma ve belediye son hızla gölet inşaatını bitirme noktasına getirmiş, hatta bazı işletmeler açılmıştır. Yaşam alanlarımıza tecavüz etmeye devam eden bu hukuksuz projenin hukuksuzluğu BİR KEZ DAHA MAHKEME KARARI İLE TESPİT EDİLMİŞTİR. Gölet gönüllüleri olarak açtığımız gölet parsellerinin imar planlarının iptali davası İstanbul 9.İdare Mahkemesi’nin kararı ile kabul edilmiş ve GÖLET PARSELLERİNDE İNŞAATA VE YAPILAŞMAYA İZİN VEREN İMAR PLANLARI İPTAL EDİLMİŞTİR. Daha önce yine bu platformda belirttiğimiz üzere iptal edilen bir önceki imar planında öngörülen inşaat yapılaşmasından daha fazla yapılaşmayı öngören yeni imar planları tarafımızca davaya konu edilmiştir. Yeşil alanları yok eden ve gölet parkımızı imara açan bu eski imar planı şehircilik anlayışına ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesi ile iptal edilirken, maalesef ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adeta mahkeme kararını tanımayarak daha çok inşaat emsali öngören yeni bir imar planı yapmıştır. Gölet gönüllüleri olarak açtığımız son dava ile bu imar planları da iptal edilmiştir. Mahkeme gerekçesinde “…Planlı Alanlar Yapım Yönetmeliği’nde yeşil alanlar için öngörülen, yeşil alanın kullanım amacına hizmet edecek olan yapılardan ziyade kar amacı güden ticaret fonksiyonunun ve kullanım kararlarının plan ile öngörülmüş olmasının, işbu uyuşmazlığa konu NİP ve UİP’ revizyonunun şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.” İfadelerine yer vererek haklılığımızı bir kez daha tespit ve tescil etmiştir.
Üzülerek belirtmek isteriz ki en acı olanda Başakşehir Belediyesi’nin bu hukuksuz inşaata göz yummasıdır. Ruhsatı iptal edilen, ihalesinde yürütmenin durdurulması kararı verilen ve imar planları iptal edilen Bahçeşehir gölette inşaata devam edilmesi, hatta bitirilmesi hukuka aykırı olmanın yanında vicdanları da derinden yaralayan bir durumdur.
GÖLET İNŞAATI HUKUKSUZDUR VE GÖLETE ATILAN HER KAZMA, ÇAKILAN HER ÇİVİ, DÖKÜLEN HER BETON GELECEĞİMİZE VE VİCDANLARA YAPILAN BİR SALDIRIDAN İBARETTİR.

Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri
BADER- Bahçeşehirliler Derneği”

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam