Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Belgeler yayımlandı: Trump Ukrayna’da Biden soruşturması istemiş

Reklam

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Kongre’deki Demokrat Partililerin azil soruşturması açma kararı vermesine neden olan telefon görüşmesinin özet dökümü, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlandı.

Özet döküme göre Trump, temmuz ayında seçim zaferini kutlamak için aradığı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den, kendisinin 2020 ABD başkanlık seçimindeki Demokrat rakibi Joe Biden’ın faaliyetleriyle ilgili inceleme başlatmasını, bunun için Adalet Bakanı William Barr ile işbirliği yapmasını istemiş.

Sputnik’in haberine göre; Trump’ın araştırılmasını istediği konu ise eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın oğlu Hunter’ın yönetim kurulunda bulunduğu gaz şirketine yönelik herhangi bir soruşturmayı baskı yapmak suretiyle kapattırıp kapattırmadığı…

Mart 2016’da, dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden Kiev’i ziyaret edip Başsavcı Viktor Şokin’in görevden alınmasını sağlamıştı. Mayıs 2019’da ise Şokin’den Hunter Biden’ın o sırada çalıştığı Burisma Holding’i soruşturduğu iddiası gelmişti. İddia şimdiki Başsavcı Vitaliy Kasko tarafından hemen yalanlanmıştı.

Özet döküme göre Trump, Zelenskiy’ye şunları söyledi:

“Biden’ın oğlu hakkında çok konuşuluyor, diyorlar ki Biden oğlu hakkındaki kovuşturmayı durdurmuş, işin aslını öğrenmek isteyen çok sayıda insan var. Dolayısıyla bizim adalet bakanıyla ne yapabilirsen harika olur.

Biden kovuşturmayı durduğuna dair övünerek etrafta dolaşıyor, dolayısıyla buna bir bakabilirsen… Bana yaptığı korkunç bir şey gibi geliyor.”

Bu telefon görüşmesinin öncesinde, Trump, Ukrayna’ya yaklaşık 400 milyon dolarlık Amerikan yardımının dondurulması talimatını vermişti.

Özet döküme göre Trump, Zelenskiy’e “Gaz şirketine soruşturmanın yeniden açılması için Başsavcı William Barr size ulaşacak” dedi.

Ancak Adalet Bakanlığı Sözcüsü Kerri Kupec, Trump’ın Barr’dan Kiev’le temas kurmasını talep etmediğini, Barr’ın da soruşturma ya da herhangi başka konuda Kiev’le iletişime geçmediğini söyledi. Kupec’in açıklamasına göre Barr, Trump-Zelenskiy telefon görüşmesinden gerçekleşmesinden haftalar sonra haberdar oldu.

Bu haber en son değiştirildi 25 Eylül 2019 18:55 18:55

Reklam

Önceki Haberler

Özgür Özel’in 1 Mayıs kefaleti…

Biri büyük kalabalıklardan korkuyor; diğeri soldan, sosyalist düşünceden, emekçilerin eşitlik mücadelesinden, kendisinin de eleştirilmesinden korkuyor.…

28 Nisan 2024 14:03

6 ilde IŞİD operasyonu

Yerlikaya, operasyonlarda çok sayıda dijital materyal ile çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konulduğu…

28 Nisan 2024 11:49

Tülin Tankut yazdı: Pankartlar

Bugün ülkenin acilen çözüm bekleyen sorununuysa artık çocuklar bile biliyor. Ana muhalefet partisi, parlamentoda ekonomik…

28 Nisan 2024 11:38

Washington Post: Zelenskiy, ordusunun kayıplarını eksik bildirmiş olabilir

Kaynak, "Son birkaç hafta içinde çıkardıkları yasalar onlara yardımcı olacak, ancak daha fazla gücü harekete…

28 Nisan 2024 10:45

Av. Abdurrahman Bayramoğlu: İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü

“İnsan özgülüğe mahkumdur.” der J. P. Sartre. Seçimlerimizle kendimiz ve insanlık hakkında hüküm veririz sürekli.…

28 Nisan 2024 10:08

Koza Altın gözünü yaylalara dikti

Kürtün ilçesinde bulunan Gölönü Yaylası’na açılacak olan madenden çıkarılan cevher yine aynı il sınırlarında bulunan…

28 Nisan 2024 09:46
Reklam