Beşar Esad: Kürtlerin ayrılma taleplerini kabul etmeyeceğiz
Suriye lideri Beşar Esad, "Türkiye’nin Rusya ile yaptığı anlaşmayı olumlu bakıyoruz. Ancak Türkiye’ye inanmıyoruz, çünkü Türkiye ne Astana’da ne de başka bir mecrada yaptığı mutabakatlara bağlı kalmadı." dedi. Esad, Kürt güçlerin ayrılma taleplerini kabul etmediklerini tekrarlarken " Suriye'nin kuzeyindeki toprakları geri almak için doğru tutum olacağı konusunda Kürt güçleri ikna etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rus haber ajansı RIA Novosti ile haber kanalı Rossiya 24’e verdiği demecin ikinci bölümü yayınlandı.
Esad, 22 Ekim’de Rusya ile Türkiye arasında mutabakat yapılmasının ardından Suriye Savunma Bakanlığı’nın YPG üyelerini bölgenin özelliklerini dikkate alan programlar dahilinde ordu saflarına katmaya hazır olduğunu resmen açıkladığını anımsattı.
“Ancak resmi olduğunu düşündüğümüz yanıta göre Kürt güçler, şu anda Suriye ordusuna katılmaya hazır değil ve bu bölgelerdeki silahları elde tutma niyetindeler” diyen Esad, “Şu anda Suriye-Rusya işbirliği kapsamında, Kürt güçlerin orduya katılmasının ve Türk işgalcilere karşı ortak mücadelenin bu unsurların eylemleri nedeniyle kaybedilen Suriye’nin kuzeyindeki toprakları geri almak için doğru tutum olacağı konusunda Kürt güçleri ikna etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı
“TÜRKİYE’NİN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİLER”
Esad, Rus-Türk mutabakatında öngörülen Suriye’nin kuzeyindeki YPG güçlerinin çekilmesinin henüz tamamlanmadığını, ancak tamamlanmasının beklendiğini belirtti.
Bu grupların Arap-Kürt olduğunu ancak yönetimlerinin Kürt olduğunu kaydeden Esad, “Güçlerini oradan çekmeleri gerekiyor, zira Türkiye’ye krizin başından beri hayalini kurdukları planlarını gerçekleştirme fırsatı sundular. Çekilmenin gerçekleşme durumuna bakacak olursak, YPG çekilmeyi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Çekilme bazı bölgelerde yapılıyor ancak tümüyle gerçekleştirilmedi. Bunun gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tür süreçler hemen olmuyor” diye konuştu.
Esad, mutabakatın tamamen uygulanması için Rusya’yla işbirliği yaptıklarını, mutabakat uygulamaya koyulduktan sonra Türklere kesinlikle “Haydi, güçlerinizi çekin” diyeceklerini ifade etti.
“ABD’Yİ TRUMP TEMSİL ETMİYOR”
Suriye’de işgal gücü olarak bulunan ABD yönetimini de Nazi rejimine benzeten Beşar Esad, “ABD’nin Suriye’deki faaliyetlerini siyasi haydutluk olarak görüyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Evet, öyle görüyorum…ABD Başkanı devleti temsil etmiyor, o sadece bir şirket yöneticisi. Onun arkasında yönetim kurulu var. Bu kurul ise devletin asıl sahibi olan büyük Amerikan şirketlerini temsil ediyor. Bunlar petrol şirketleri, silah üreticileri, bankalar ve diğer lobiciler.”
Esad, konuşmasına şöyle devam etti:
“ABD bir devlet değil, kendi çıkarlarını gözeten şirketler tarafından lideri atanan bir rejimdir. ABD’yi haydut olarak tanımlamaktan daha ciddi olan önemli bir noktayı hatırlatmak isterim: İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler’i Sovyetler Birliği’ne saldırmaya yönelten en önemli faktörlerden biri petroldü… ABD bugün aynı şeyi yapıyor, Nazileri taklit ediyor; kısaca söylersek, bugünkü ABD politikalarını Nazilerin politikalarına benzetebiliriz: yayılma, fetih, diğer ulusların çıkarlarını zayıflatma, uluslararası hukuku ve insani ilkeleri reddetmek vs.”
“FEDERASYON HAKKINI ARAPLAR KONUŞABİLİR”
Kürtlerin ayrılık taleplerini bugün de gelecekte de kabul etmeyeceklerini belirten Esad, Suriye’nin kuzeyinde federasyon kurulmasından ancak Arapların söz edebileceğini, zira bu bölgelerde Kürt çoğunluğun bulunmadığını söyledi.
Kürtlerin büyük bölümünün Suriye’de on yıllardır sorunsuz bir şekilde yaşadığını anlatan Esad, “Ayrılıkçı fikirler, bazı siyasi anlamda radikal gruplarda görülüyor. Bu fikirlerden bazıları Kürtlerin yönetiminde federasyon ve özerklik kurulmasıyla ilişkili. Daha önce söylediğim gibi, Suriye’nin kuzeydoğusu bir Arap bölgesi. Eğer birileri federasyon kurma hakkında konuşuyorsa, bunlar Araplardır zira onlar o bölgede çoğunluk durumunda, bu aşikâr” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’YE İNANMIYORUZ”
Türkiye’nin bölgedeki askeri operasyonları ve Rusya’nın rolüne ilişkin ise Esad, “Türkiye’nin Rusya ile yaptığı anlaşmayı olumlu bakıyoruz. Ancak Türkiye’ye inanmıyoruz, çünkü Türkiye ne Astana’da ne de başka bir mecrada yaptığı mutabakatlara bağlı kalmadı. Rusya’nın bu konuya dahil olması ise birçok yönden oldukça olumlu bir durumdur” dedi.