Toplantıya katılan Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, sektörün yaşadığı sorunları dile getirdi. Türkiye’de kanatlı hayvan eti üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Abdullah Koç, “Entegre tesislerin üreticiye verdikleri ücret ortada. Bizim verilen bu parayla yaşamamız mümkün değil. Hayatta kalmak için fedakarlıklarda bulunuyoruz. Bazı çalıştırmak zorunda olduğumuz kişileri çalıştıramıyoruz. Yaşamak için tabiri caizse çalıyoruz” diye konuştu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan toplantıda açılış konuşmasını Balıkesir İli Kanatlı Hayvan Eti Üretici Birliği Kurucu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahattin Batlaş yaptı. Batlaş’ın Birlik Başkanı Raşit Topuz’un mesajını okumasının ardından BİKÜB avukatı Talip Sayın kısa bir bilgilendirme yaparken, Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği yöneticisi Manzum Öztürk ise slayt eşliğinde kendi kuruluşlarına benzer birlik bünyesinde çalışan Kanada ve Japonya üreticisinin kazançlarını nasıl artırdığını anlattı. Öztürk üreticilerin birlik sayesinde kazançlarının artacağını savundu.
Toplantıda son olarak konuşan Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç da sektörün içinde bulunduğu durum hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’de üreticilerin ortalama 68 kuruşa maliyetle çalıştığını belirten Koç yaptığı konuşmada, “Bizim gücümüz buradan geliyor. Eğer siz bu topluluğu her zaman bir araya getirirseniz, birlikte karar alabilirsek, birlikte eğer sonuca gidebilirsek istediğimiz her şeyi alabiliriz. Yani iş bizde bitiyor. Bir hakkınız varsa, çıkacaksınız alacaksınız, bunu yaparken de bizden istediğiniz dilekte bulunacaksınız. Bunu birlikte yapacağız. Çünkü bugüne kadar hep oluşum süreçlerimizde sıkıntı yaşadık. Çünkü entegreler şunu söylüyor; ‘birlik başkanımız bunları söylüyor ama bunların çoğu üretici tarafından istenmeyen şeyler’ diyor. Yani bunu ben kendi şahsıma istiyormuşum gibi algılanıyor. Bugüne kadar bir birliktelik sağlandı. Merkez Birliğimiz oluşturuldu. Yönetmelik çok zorlu bir süreçten sonra kazanılan bir haktı. Günümüze geldiğinde maalesef bunu uygulatamıyoruz. Sebepleri var, çünkü karşımızda çok güçlü entegre bloğu var, çok ciddi mali güçler var. Bunlara karşı savaşmanın ve bir araya gelmenin en güzel yolu sizsiniz. Çünkü biz gücümüzü toplumdan alıyoruz, kişilerden alıyoruz. Bugün Türkiye’de yaklaşık olarak kapananlarla birlikte 15 bine işletmemiz var. Ama maalesef şu anda 12 bin 500’e kadar düştük. Kalan işletmelerimiz kapanmış durumdalar. Günümüze geldiğimizde işletmeler kapanmaya devam ediyor ve sıkıntılar devam ediyor” diye konuştu.
Konuşmasının devamında Koç: “Şimdi baktığınız zaman bugüne kadar hiçbir entegrenin veya hiçbir sektörün ne gelirinden, ne maliyetinden bahsettik. Ama en son geçen kış yaşanan bir tane entegre firmanın çıkıp üreticinin maliyetini hesaplamasına kadar biz sesimizi çıkarmadık. Ama firmanın biri çıktı, indi sahaya, üreticinin ne kadar maliyeti var diye hesaplamaya başladı. Türkiye’nin gerçeklerini söylüyorum, bunlar gerçek rakamlar. Evet, biz üretim yaparken şu anda maliyetin altında çalışıyoruz. Ama nasıl gideriyoruz? Ana girdi kalemlerinden; özellikle işçilik, sigorta giderlerimiz, yabancı işçi çalıştırıyoruz. Şu anda olması gereken; hepimizin çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğumuz var hiç birimiz çalıştırmıyoruz. Bunun dışında birçok çalıştırmamız gereken kişileri çalıştırmıyoruz. Birçoğumuz kaçak işçi çalıştırıyor. Basın önünde açık açık söylüyorum. Bütün bunları ben Cumhurbaşkanına verdiğim dosyama da koydum. Bunu biz mecburen yapıyoruz. Çünkü başka yaşama şansımız yok. Yaşamak için bazı şeylerden fedakarlıklar yapıyoruz. Yani tabiri caizse çalıyoruz” diye konuştu.
Bu haber en son değiştirildi 18 Mayıs 2019 20:58 20:58
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…