Reklam
Kategoriler: Dış Açı

BM raportöründen Assange açıklaması: ABD’ye iade edilmemeli

Reklam

BM İşkence Raportörü Nils Melzer, doktorlardan oluşan bir ekiple birlikte bu ay İngiltere’nin başkenti Londra’daki Belmarsh Cezaevi’nde tutulan WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ı ziyaret etti.

Assange’a ‘yıllardır kasti ve düzenli taciz uygulandığını’ savunan Melzer, “Fiziksel rahatsızlıkları var ancak bunlar cezaevinin sağlık servisinde ele alınıyor ve bu anlamda acil ya da tehlikeli değil. Endişe veren şey işin psikolojik boyutu ve Assange’ın ‘sürekli kaygı duyması. Herkes tarafından tehdit edildiğini hissettiği fark ediliyor. Aşırı derecede sarsılmış ve kendi düşünceleriyle meşgul” dedi.

Melzer, Assange ile etraflı bir diyalog kurmanın da zor olduğunu söyledi.

Belmarsh’ı ‘İngiltere’nin Guantanamosu’ olarak niteleyen Melzer, cezaevinin yüksek güvenlikli bir bölümü olduğunu ancak Assenge’ın burada tutulmadığını da belirtti.

BM raportörü, “Geçen dokuz yılda Assange sürekli, gittikçe artan ciddi tacize maruz kalmış. Bunlar sistematik yargılamalardan Ekvador elçiliğindeki ağır izolasyon, gözetleme ve tacize; kasti kolektif alaya, hakaret ve küçük düşürmeye, soruşturma açma tehdidine kadar varıyor” ifadelerini kullandı.

Nils Melzer, Assange’ın ABD’ye iade edilmemesi konusunda İngiltere hükümetini de uyardı. Uyarısını bir adım öteye taşıyan Melzer, bunun ABD’ye iade olmayacağına dair garanti veremeyen başka bir ülke için de geçerli olduğunu söyledi.

Assange’ın İngiltere’deki yargı sürecini de eleştiren Melzer, “Şaşırdım. Elçilikte geçen altı yılın ardından tutuklandığı gün hemen hâkim karşısında çıkarıldı ve mahkûm edildi. Normal hukuk kurallarına göre en azından savunmasını hazırlaması için birkaç hafta verilmeliydi” dedi.

Reklam

Önceki Haberler

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervleri 124,1 milyar dolar seviyesine geriledi.

2 Mayıs 2024 17:12

OECD’den Türkiye raporu: Enflasyon beklentileri açıklandı

OECD, Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 3,4’e yükseltti. OECD, 2024’te enflasyonunun…

2 Mayıs 2024 17:09

Kılıçdaroğlu’nun hapsi isteniyor

Eski CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, AKP'li Erdoğan Bayraktar'a yönelik sözleri nedeniyle yargılandığı davada 2 yıl…

2 Mayıs 2024 14:58

Kızılay’ın Afet Yönetimi Genel Müdürü istifa etti

Kızılay Afet Yönetimi ve İklim Değişikliği Genel Müdürü İbrahim Özer'in istifa ettiği öğrenildi. Maraş depremlerinin…

2 Mayıs 2024 14:53

Erdoğan’dan vekillere sosyal medya tepkisi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ıstakoz, Maldivler tatili ve Rolex marka saat paylaşımları ile ilgili, "Bir milletvekiline…

2 Mayıs 2024 14:49

TBMM’de kurulan araştırma komisyonu İliç’e gidecek

Erzincan'da işçilere mezar olan felaketin ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyon Başkanı AKP'li Atay…

2 Mayıs 2024 14:44
Reklam