Bolivya'da darbeciler Meksika büyükelçiliğini taciz ediyor
Meksika’nın Bolivya’daki elçiliği, siyasal sığınmacılara iltica hakkı tanıdığı için darbeciler tarafından sık sık taciz ediliyor.
Meksika Dışişleri Bakanlığı, Bolivya’daki darbe hükümetini La Paz’daki Meksika Büyükelçiliği’ndeki diplomatları taciz ve tehdit etmekle suçladı. Meksikalı diplomatlar kuşatmanın uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurgulayarak kaldırılmasını talep etti.
Bakanlık büyükelçiliğinin sürekli gözetim altında tutulmasının yanı sıra, “istilaya benzeyen” binanın çevresindeki polis varlığının Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’nin 22. maddesine aykırı olduğunu aktardı.
Bolivya’daki Meksika Büyükelçiliği, darbenin ardından 9 siyasi sığınmacıya kapılarını açmıştı.
OAS’A BİLDİRİLECEK
Meksika hükümeti, gelişmeler üzerine Meksika’nın La Paz Büyükelçisi Tereza Mercado’ya bu tür tacizleri bildirmesi için Amerikan Devletleri Örgütüne (OAS) bir mektup yazmasını talep etmişti.
LAHEY’E SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Meksika, Bolivya’daki cunta hükümetine yönelik, büyükelçiliği taciz ettiği için Lahey’de bulunan uluslararası mahkemede suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, faşist darbenin ardından Meksika’ya iltica etmişti. Darbenin ardından Meksika Büyükelçiliği 9 siyasi sığınmacıya kapılarını açmıştı.
MORALES: DARBENİN ARKASINDA LİTYUM YATAKLARINA GÖZ DİKEN ABD VAR
Bolivya’nın, ABD’den ziyade Rusya ve Çin ile lityum konusunda anlaşma yapmasını Washington’ın “affetmediğini” belirten Morales, AFP’ye verdiği demeçte “Biz 10 milyon nüfuslu küçük bir ülke olarak, lityumu sanayileştirmeye başladık. Yakında lityumun fiyatını belirleyecektik. Bu yüzden lityuma karşı bir darbe olduğuna kesinlikle inanıyorum” demişti.
Bolivya, dünyadaki lityum rezervinin yüzde 60’ına sahip. Geleceğin enerjisi olarak değerlendirilen Lityum, dizüstü bilgisayarlar ve elektrikli otomobiller gibi yüksek teknoloji ekipmanlarında kullanılan pillerin önemli bileşenlerinden biri olduğu için talebin de küresel olarak büyümesi bekleniyor.