Çamlıhemşin'de 3. yol tahribatı: 'Kaçak yapılaşma artacak, ekosistem parçalanacak'
Rize'de bulunan Çamlıhemşin Yayları'na yapılması planlanan üçüncü yola ilişkin açılan dava kapsamında alınan bilirkişi raporunda tahribata dikkat çekilerek olumsuz görüş verildi.
Rize’de bulunan Çamlıhemşin Yaylaları’nda ciddi tahribata yol açacağı gerekçesiyle bölge sakinlerinin tepkisini çeken yeni yol projesine Rize İl Özel İdaresi’nin izin verdiği öğrenildi. Söz konusu projenin yargıya taşınmasının ardından görüş alınan bilirkişi heyeti projenin tahribata neden olacağını belirterek yeni bir yola gerek olmadığı yönünde olumsuz görüş bildirdi.
Cumhuriyet’ten Hazal Ocak‘ın haberine göre, Rize İl Özel İdaresi’nin bu kez 2018 yılı turizm yolları yeni yol programı kapsamında 2. Çamlıhemşin Hazindak ve Samistal Yayla Kayak Tesis İstasyon yollarına izin verdiği ortaya çıktı. 19 kilometrelik yol izniyle ilgili bilirkişi olumsuz görüş bildirdi. İzne karşı bölge sakinlerinin açtığı davada bilirkişi tahribata neden olan Yeşil Yol projesini ve Amlakit ile Hazindak arasında ulaşımı sağlayan mevcut bir yol olduğunu anımsatarak yeniden Hazindak ile Samistal arasında yol yapılmasını zorunlu kılan gerekçelerin ortaya konulmadığını vurguladı. Hazindak ve Samistal yaylalarının daha kısa bir yoldan birbirine bağlanması ve bölgenin beton veya asfalt ile kaplanmasının araç trafiğini artıracağına dikkat çeken bilirkişi bununla birlikte yayla ve meralarda kaçak yapılaşmanın artacağı uyarısında bulundu. Bilirkişi yolun tahribata da neden olacağını anlatarak yeni bir yola gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi. Yol, milli park ve 1. derece doğal sit alanında kalıyor.
‘ALPİN ÇAYIRLARINI TAHRİP EDİYOR’
Rize İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi’nin 30 Kasım 2017 tarihinde aldığı karara karşı açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti 16 Haziran’da söz konusu bölgede incelemelerde bulundu. Bilirkişi mahkemeye sunduğu raporunda bölgedeki izlenimlerini aktararak söz konusu yolun Hazindak Yaylası‘ndan başlayıp Samistal Yaylası’nın kuzeydoğusuna kadar uzandığını belirtti. Yol açma ile kazı-dolgu işlerinin yeni başladığını ve yolun 300-400 metresinin açıldığını ifade eden bilirkişi, yolun çok uzun yıllarda oluşan ve doğal yapısına müdahale edilmesi halinde yenilenmesi mümkün olmayan alpin çayırlıklarını tahrip ettiğini vurguladı.
‘EKOSİSTEMİ PARÇALAYACAK’
Bilirkişi, inşa edilecek yolun ekosistemi parçalayarak hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge sakinlerinin mera alanından yararlanmasını kısıtlayacağını anlatarak yolun yaban hayvanlarının güvenliğini de tehlike altına atacağına dikkat çekti. Ayrıca arazinin eğimli olması nedeniyle alt kotlardaki mera ve orman sayılan alanlara bırakılan hafriyatın çevreyi olumsuz etkilediği ifade edildi. Bilirkişi yol yapımının mera ve hazine arazilerini parçalayacağına dikkat çekerek yaylaların doğal halinin bozulacağını anlattı.
Ayrıca raporda yaylaların birbirine bağlanmasının somut olarak turizme katkısı ve zararının ne olduğuna dönük bir araştırma yapılmadığı ifade edilerek yaylalara ulaşım ve erişimin mevcut olduğu anımsatıldı.