Cargill: Özelleştirmeyi biz değil hükümet istedi, şeker kotasını düşürmek siyasi bir karardır
Şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde Cargill tarafından hazırlanan skandal raporun hükümetin isteği ile hazırlandığı iddia edildi.
Cargill Gıda İletişim Direktörü Ediz Aksoy, “Hükümet bu konu ile ilgili bizden bir rapor istedi. Çalışmalarımızı yaptık ve 2018 yılı Ocak ayında raporu sunduk” açıklamasında bulunurken,”Biz kesinlikle özelleştirme olsun istemedik. Hükümet bu konu ile ilgili bizden bir rapor istedi” açıklamasında bulundu.
Merhaba Gazetesi’nden Emre Özgül’ün haberine göre, Cargill Gıda Ortadoğu Türkiye ve Afrika Kurumsal İletişim Direktörü Ediz Aksoy, çiftçilere eğitim için geldiği Konya’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz yıl şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde ortaya çıkarılan skandal raporla ilgili olarak önemli değerlendirmelerde bulunan Aksoy, “Biz kesinlikle özelleştirme olsun istemedik. Hükümet bu konu ile ilgili bizden bir rapor istedi. Çalışmalarımızı yaptık ve 2018 yılı Ocak ayında raporu sunduk. Önümüzde bir Avrupa örneği var. Yeniden bir şeyleri inşa etmenin anlamı yoktu” ifadelerini kullandı.
“Raporda istihdamın ve üretimin artacağına dair hükümete garanti verdiniz mi? Bu raporu, NBŞ pazarında Cargill’in çok daha büyük paya sahip olması için mi hazırladınız?” şeklindeki bir soruya ise Aksoy, “Raporu verdik. Çünkü hükümet istedi. Biz, memleketin faydasını istiyoruz. Özelleştirmeyi istemedik. Şeker özelleştirmesinin etki analiz raporunu yazdık. Hükümete Avrupa’yı örnek alın dedik. Pancarla ilgili bir yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Biz, çalışmalarımız ile Türkiye’de fikir önderi olmak istiyoruz. İyi bildiğimiz işleri de Türkiye’ye getirmek istiyoruz” yanıtını verdi.
Çeşitli haber ve söylentiler sonucunda Cargill’in ciddi bir imaj kaybı yaşadığını belirten Aksoy, Konya’da verecekleri eğitimin ise bu anlamda bir ‘PR çalışması’ olmadığını, tamamı ile insan ve manevi odaklı olduğunu iddia etti.
Nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi ile ilgili yöneltilen sorulara da yanıt veren Aksoy, NBŞ kotasının düşürülmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Kota düşürüldükten sonra işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını dile getiren Aksoy, böyle devam ederse sektörün krize gireceğini ileri sürdü. Aksoy, “Türkiye’nin almış olduğu NBŞ kotasını yüzde 2,5’e düşürme, siyasi bir karardır. Bu karara da uymak zorundayız” dedi.
THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…
İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…
Oyuncu Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu, yalan beyan suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı. Ergenç’e…
Kınık ailesi, 26 Mayıs'taki duruşma öncesi Zehra Kınık'ın neden olduğu kaza sonucu ölen Batın Barlasçeki’nin…
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa çıkışını değerlendiren ve yeni anayasa tartışmalarına değinen DEM Parti Sözcüsü Ayşegül…