CHP'li Sezgin Tanrıkulu: İlk önce yakala, tutukla, sonra bir suç uydur politikası izleniyor
Sezgin Tanrıkulu, eşbaşkanlık sisteminin Siyasi Partiler Kanunu’nda yer aldığını ve tutuklanan belediye eşbaşkanları hakkında açılmış bir soruşturma olmadığını belirtti
CHP’li Sezgin Tanrıkulu, eşbaşkanlık sisteminin Siyasi Partiler Kanunu’nda yer aldığını ve tutuklanan belediye eşbaşkanları hakkında açılmış bir soruşturma olmadığını belirterek, “31 Marttan sonra bu ortam içerisinde kreminize edildiler ve tutuklandılar. Belediye başkanı oldukları için tutuklandılar, başka bir nedeni yok” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili, Meclis Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) verdiği eşbaşkanlık önergesi üzerine konuştu.
Tanrıkulu, kadınların maruz kaldıkları ayrımcılığa karşı bütün kurumlarda ve kurullarda eşbaşkanlık sisteminin doğru bir sistem olduğunu belirtti.
”EŞBAŞKANLIK SİYASİ PARTİ YASASINDA VAR”
Tanrıkulu, eşbaşkanlık sisteminin 2014 yılında Siyasi Partiler Yasası’na girdiğini belirterek, “Belediye Yasası’na baktığımız zaman buna imkân veren iki düzenleme var; 40’ıncı madde başkan vekilini düzenliyor, 42’nci madde de yetki devrini düzenliyor. Dolayısıyla belediye başkanı, belediye meclis üyeleri içerisinden bir tanesini hem 40’ıncı maddeye göre başkan vekili olarak görevlendirebilir veya 42’nci maddeye göre de yetki devriyle, kullandığı bazı yetkileri ona devredebilir. Dolayısıyla biz buna ‘başkan vekili’ deriz, başkaları ‘eş başkan’ der ama seçilenler sonuçta, eş başkan olarak seçilenler erkek veya kadın hangi cinsiyetten olursa olsun belediye meclisi içerisinden seçilenler. Dolayısıyla, bunun bana göre bir suç organizasyonu olarak gösterilmesi son derece yanlıştır” dedi.
”EŞBAŞKANLIK TOPLUMSAL YAPININ DÖNÜŞÜMÜ İÇİN ÖNEMLİ”
Tanrıkulu, şöyle devam etti: “Beni heyecanlandıran durum şuydu: Feodal ilişkilerin en yaygın ve yoğun olduğu yerlerde, Türkiye’nin büyük ilçelerinde şimdiye kadar olmamış işler oldu ve belediye başkanları o ilişki ağı içerisinde kadınlardan seçildi. Bu, bence toplumsal yapının dönüşümü bakımından da çok önemli bir şeydi. Aşiret ilişkilerinin, feodal ilişkilerin kadın başkanlar üzerinden, kadın belediye meclis üyeleri üzerinden kırılması, Türkiye bakımından da bir ilktir aynı zamanda. Böyle bir şey oldu ve dolayısıyla da yeni bir yenilik ve zenginlik katıldı. Ama şimdi ne oluyor, ne yapılıyor, kadın belediye başkanları üzerinden, kadın belediye meclis üyeleri üzerinden, seçilmiş kadın milletvekilleri üzerinden bir kreminize etme durumu yaşanıyor.”
”BELEDİYE BAŞKANLARI OLDUKLARI İÇİN TUTUKLANDILAR”
Yerine kayyum atanan ve tutuklanan Kayapınar, Nusaybin belediyelerinin kadın eşbaşkanları hakkında hiçbir soruşturma olmadığının altını çizen Tanrıkulu, “Ama 31 Marttan sonra, bu ortam içerisinde, kreminize edildiler ve tutuklandılar. Belediye başkanı oldukları için tutuklandılar, başka bir nedeni yok. Bu nedenle yani kadınlara karşı bu ayrımcılığa, bu cinsiyetçiliğe bence son verilmesi lazım. Ayrıca, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin politikasını da biliyoruz. Uygulanan politika şudur.Eğer birisinin göz altına alınması isteniyorsa, tutuklanması isteniyorsa ilk önce gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, aylarca iddianamesi yaratılıyor, daha sonra ise hakkında iddianame hazırlanıyor. Yani ilk önce yakala, tutukla, sonra bir suç uydur politikası izleniyor. Kayyumlar üzerinden izlenen politika budur. Bu politikanın maliyeti de ağır olacaktır, buradan ifade ediyorum. Umarım bu maliyet çok ağır olmadan bu yanlıştan dönülür” şeklinde konuştu.