İstanbul’da AFAD’a göre 5,8 Kandilli Rasathanesi’ne göre 5,7, kimi uzmanlara göre ise 6 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından hayati önem arzeden ‘toplanma alanları’ konusu yeniden tartışmaya açıldı.
Depremin ardından kameraların karşısına geçen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İstanbul’da AFAD’ın bırakın yüzlerce, binlerce, on binlerce şu anda ilan edilmiş toplanma alanları söz konusudur, vardır.” iddiasında bulundu.
Deprem sonrası can havliyle sokaklara dökülen İstanbullular, olası daha büyük bir depremde yaşadığı ev ve iş yerine en yakın toplanma alanının nerede olduğunu öğrenmek için E-Devlet’te bilgi almaya çalıştı.
Acil durum toplanma alanları ile ilgili bilgi almak isteyen İstanbullular E-Devlet’e (https://www.turkiye.gov.tr) giriş yaparak “Acil Toplanma Alanı Sorgulama” başlığından ikametlerine en uygun toplanma alanları bilgilerini öğrenebiliyor.
Sorgulama sonucunda gerçekten de AFAD’ın İstanbul’da “Acil Toplanma Alanı’ diye ilan ettiği çok sayıda alan olduğu görülüyor. Ancak bu alanların gerek büyüklük açısından gerekse nitelik açısından gerçek bir ‘Acil Toplanma Alanı’ olduğunu söylemenin akıl ve mantık çerçevesi içerisinde bir karşılığı bulunmuyor.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, AFAD verilerindeki toplanma alanlarına ilişkin gerçeği şu sözlerle açıklamıştı:
“1999-2003 yılları arasında Afet Acil Eylem Planı çerçevesinde kentte 496 afet toplanma alanı belirlemişti. Ancak bu toplanma alanlarının sayısı 77’ye düştü. Kimi AVM’ye, otele, rezidansa dönüştü, kiminin üstünden köprü, yol geçti. Toplanma alanlarının 4’te 3’ü yapılaşmaya açıldı. 2354 toplanma alanı var deniyor. Minicik yerler, çocuk parkları, cami avluları, 10-15 kişinin duracağı yerler toplanma alanı olarak belirlenmiş. Olmaz. Bu listedeki yerler ikamet edilecek alan değil. Konteyner ve çadır kentlerin kurulacağı, duş, ısınma gibi temel ihtiyaçların karşılanacağı büyük alanlar toplanma alanı olabilir ki bu sayı aslında 77 ‘dir. Bir diğer önemli konu da acil ulaşım yolları… İstanbul’da yaklaşık 500 acil ulaşım yolu var fakat büyük çoğunluğu İSPARK oldu. Depremin ardından yangınlar olacak, hastaneye ulaşım yolları açık olmalı.”
1999-2003 arasında belirlenen bu alanlardan imara açılanlar arasında, Torun Center’ın yükseldiği Ali Sami Yen Stadı, Zorlu AVM’nin yer aldığı Zincirlikuyu’daki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arazisi, Taş Yapı’nın gökdelenlerinin yer aldığı Kadıköy Meteoroloji binası ve alanı, Akasya AVM’nin yer aldığı Acıbadem’deki eski Otosan Fabrikası arazisi, Bakırköy’deki Marmara ve İstanbul Forum AVM’nin bulunduğu alan, Zeytinburnu’ndaki 16.9 kulelerinin yer aldığı arazi de var.
Toplanma alanları ile ilgili bu ürkütücü gerçeği Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklama ile dile getirmişti.
Sayıları hızla artan AVM’lerin,olası bir depremde vatandaşların toplanma alanı olarak belirlenen yerleri de işgal ettiğini ifade eden Palandöken, AVM’lerin hem şehir merkezlerinde hem de birbirlerine yakın yapıldığına işaret etmiş ve “Deprem toplanma alanlarına da AVM yaparak vatandaşa zarar veriyorlar. Artık buna bir düzenleme getirilmeli” diye eklemişti.
Bu haber en son değiştirildi 27 Eylül 2019 08:14 08:14
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…