Belediyelerin çatı örgütü Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), doğalgaz, emlak, taşıt ve cep telefonu başta olmak üzere hemen her alana yeni vergi getirilmesini istedi. Vatandaşların vergi yükünü artıracak yeni belediye vergisi talepleri arasında doğalgaz tüketim vergisi, cep telefonu ve internet vergisi, ilave motorlu taşıtlar vergisi gibi vergiler başı çekiyor.
TBB’nin yayımladığı raporda, belediyelere alternatif yeni gelir kaynağı olarak ağırlıklı olarak vatandaşın üzerine binecek yeni vergi yükleri belirlendi. “Giderlerin azaltılması” adı altında sıralanan talepler arasında ise KDV ve ÖTV indirimleri yer aldı. Geçmişte de benzer taleplerini çeşitli ortamlarda gündeme getiren TBB’nin, raporda yer alan yeni vergilerin hayata geçirilmesi için seçimlerden sonra çalışmalarını hızlandıracağı ifade ediliyor.
Sözcü‘den Erdoğan Süzer’in haberine göre belediyelerin istediği vergiler şöyle:
Halen belediyeler tarafından, elektrik ve havagazının konutlarda tüketiminden yüzde 5, sanayide tüketiminden yüzde 1 oranında elektrik ve havagazı tüketim vergisi alınıyor. Havagazının artık kullanılmaması ve bunun yerine doğalgaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle havagazı yerine doğalgaz tüketiminden yüzde 5 ve yüzde 1 vergi alınması talep edildi.
Halen her 4 yılda bir yapılan emlak vergisi değerlemesinin, her yıl yapılması ve bu verginin yerleşim yerlerinin gelişmişlik düzeyine göre yüzde 1 ila yüzde 6 oranında kalmak üzere belediye meclislerince belirlenmesi talep edildi. Bu talep kabul edilirse özellikle büyükşehirlerde emlak vergilerinde büyük artışlar yaşanacak.
Halen PTT tarafından tahsil edilen telefon, teleks, faks ve data (tesis, devir ve nakil ücretleri hariç ) ücretleri üzerinden belediyelerin aldığı yüzde 2 oranındaki haberleşme vergisinin içerisine cep telefonları ve internetin de dahil edilmesi istendi.
Her yıl taşıt sahiplerinden ocak ve temmuz aylarında olmak üzere iki taksitte alınan motorlu taşıtlar vergisine (MTV) ilave olarak belediyeler için MTV tutarının yüzde 10’u oranında yol ve trafik katkı payı alınması talep edildi. Bu verginin hayata geçirilmesi halinde elde edilecek gelir belediyelerin ulaşım ve trafik alt ve üst yapı hizmetlerinde kullanılacak.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapılan yerleri işletenlerin elde ettiği hasılattan yüzde 1 oranında taşıma vergisi alınması önerildi.
Ticari amaçla konaklama hizmeti veren otel, motel, pansiyon gibi işletmelerden konaklama bedelinin yüzde 1 ila 3’ü oranında konaklama vergisi alınması talep edildi. Büyükşehirlerde bu oranın yarı yarıya arttırılması istendi.
Raporda ayrıca belediyelerin yaptığı cami, okul, yurt ve sağlık tesisi gibi yatırımlara harcadığı paraların yüzde 50’sinin belediyelerin kamuya olan vergi ve SSK primi gibi borçlarından düşülmesi de talep edildi.
Bu haber en son değiştirildi 28 Mart 2019 14:59 14:59
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…