Döner Sermaye İşletmesi israfı böyle savundu: Mali özerkliğimiz var
DÖSİM'in, normal bir mali müşavirin yapacağı işlemi yeminli mali müşavire yaptırarak 1 yılda, KDV hariç, tam 130 bin lira ödediği belirlendi.
Turizm Bakanlığı bünyesindeki Döner Sermaye İşletmesi (DÖSİM), bünyesinde avukat olmasına rağmen, dışarıdan hizmet aldığı ortaya çıktı. Aynı şekilde yeminli mali müşavire 130 bin lira ödediği belirlendi. DÖSİM, bu durumu “Mali özerkliğimiz var” diyerek savundu.
DÖSİM’in, normal bir mali müşavirin yapacağı işlemi yeminli mali müşavire yaptırarak 1 yılda, KDV hariç, tam 130 bin lira ödediği belirlendi.
Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre; Sayıştay, “Aynı işi mali müşavir yapsaydı kurumdan çıkan para çok daha az olacaktı” tespitinde bulundu. Yine, kurumda yeterli avukat olmasına rağmen dışarıdan avukatlar tutulduğu da vurgulandı. Sayıştay DÖSİM’i, “Kamu kaynaklarını verimli kullanmamakla” suçladı.
Sayıştay raporunda “İdare, herhangi bir mali müşavirden alacağı hizmeti zorunluluk bulunmamasına rağmen yeminli mali müşavirden alarak kamu kaynaklarını ekonomik ve verimli kullanmamıştır. KDV Beyannamesi, Geçici Vergi Beyannamesi ve Kurumlar Vergisi Beyannamesi mali müşavir eliyle yürütülebilir. Diğer işlemler idarenin Döner Sermaye Saymanlığı tarafından yapılan rutin işlemler arasındadır. İdare 2017 yılında 3 işlem için yeminli mali müşavirlik hizmeti almış ve söz konusu firmaya 130 bin TL + KDV ücret ödemiştir” denildi.
Raporda aynı hizmet mali müşavirden alınsaydı ödenecek ücretin yeminli mali müşavire ödenen ücretin çok altında olacağı belirtilerek “Serbest muhasebeci eliyle yürütülmesi mümkün iken, yeminli mali müşavirden hizmet alınması sonucu ödemede kanunun temel ilkelerine uygun düşmemektedir” sözlerine yer verildi. Raporda, DÖSİM’in, bünyesinde yeterli avukat olmasına rağmen dışarından avukat tutarak bunlara da para aktardığı belirlendi. DÖSİM’in, Kurum’da kadrolu 5 avukat ile Bakanlık’ta 24 avukat bulunmasına rağmen yıllardır aynı büroda çalışan 3 avukattan hizmet aldığı bildirildi.
Sayıştay raporlarına ilişkin savunmada, “Bakanlığın bağlı kuruluşu olsa da, diğer kamu idarelerinde kurulmuş döner sermayeli işletmelerden ayrılarak, tüzel kişiliği haiz olmak ve Bakanlıktan nispeten bağımsız bir varlık kazanmakla ayrı bir bütçeye ve mali özerkliğe sahip olmakta, kendi organları aracılığıyla irade beyanında bulunabilmekte” denildi.