dsinin-gorusunu-kanal-istanbulun-ced-raporundan-cikarmislar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Devlet Su İşleri’nin Kanal İstanbul Projesi için sunduğu görüşün ÇED raporunda yer almadığı söyledi.
Odatv’de yer alan habere göre Karaca, Devlet Su İşleri’nin 03.12.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazdığı yazıyı TBMM kürsüsünden kamuoyu ile paylaştı.
Söz konusu belgede “Genel Müdürlüğümüzün 20.08.2018 tarih ve 281270 sayılı resmi yazımız ile görüşümüz bildirilmiştir. Nihai ÇED Raporuna kuruluşumuzun ÇED başvuru dosyasına ve raporuna ilişkin verdiğimiz görüş eklenmelidir” ifadesine dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca “Kanal İstanbul Projesinin İnceleme Değerlendirme Komisyonu İDK toplantısında, Devlet ve Su İşlerinin, 2018 yılında ÇED Başvuru dosyasına sunduğu resmi görüşün Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki ÇED dosyasında yer almadığı ortaya çıkmıştır. Projeyi denetleyecek olan Bakanlık devletin resmi kurum görüşünün hasıraltı edilmesini engelleyemiyorsa bu yıkım projesini nasıl denetleyecek?” diye sordu.
Gülizar Biçer Karaca DSİ’nin ÇED Raporunda yer almayan görüşünü de paylaştı. Sümenaltı edilen DSİ Raporu’nda Kanal İstanbul hayata geçerse, Terkos Gölü için 375 milyon metreküp su kaybı öngörülürken, ÇED Raporu’nda ise bu rakam sadece 30 milyon metreküp su kaybı olacağı şeklinde yer alıyor.
İstanbul Avrupa Yakasının su ihtiyacının % 65’ini karşılayan barajlarda su kaybına yol açacak proje ile ilgili olarak DSİ görüşünde tahrifat yapılarak kötü senaryo halktan gizleniyor. Sazlıdere Barajı’nda yıllık su kaybı DSİ’ye göre 52 milyon metreküp olarak öngörülürken ÇED Raporu’nda sadece 2,7 milyon “metreküpçük” olarak yazıldığına dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca “Kanal İstanbul Projesinin hayata geçmesi halinde en iyi ihtimalle 70 milyon metreküp, kötü senaryoda ise 427 milyon metreküp su kaybı olacak. Bu, her 3 İstanbulludan 1’i susuz kalacak demek” dedi.
Gülizar Biçer Karaca bütçe konuşmasında Kanal İstanbul için harcanacak 75 milyar TL ile neler yapılabileceğine de dikkat çekti. Gülizar Biçer Karaca “Madem 75 milyar TL bu rant projesine ayrılabiliyor bunun yerine ‘342 bin 282 gencimizin KYK borcunu 37 kere silebilirdiniz. EYT’liler için maliyet hesabı yapanlar, yandaşları için 75 milyarı harcayabiliyorlar. Bu 75 milyar ile hakkını arayan tüm EYT’liler tamı tamına 3 kez emeklilik hakkına kavuşabilirdi” ifadelerini kullandı.
Bu haber en son değiştirildi 18 Aralık 2019 23:23 23:23
Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, hakkında başlatılan borsa manipülasyonu soruşturması kapsamında Fethiye’de gözaltına alındı.…
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Ekrem İmamoğlu hakkında yerel seçimler öncesinde sarf ettiği “her türlü şerefsizliği yapıyorsun”…
Toplam 238 milletvekili, yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can…
Vestel, işten çıkarma kararlarına yönelik Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı. Açıklamada, işten çıkarmaların "şirketin stratejik…
İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan İBB Meclis İştirakler Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız, dün…
Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in üst düzey yardımcılarından Andriy Portnov, Madrid'de silahlı kiş ya da…