Reklam
Kategoriler: Kültür Sanat

Elif Şafak hakkında yine intihal iddiası

Reklam

Elif Şafak’ın son romanında, Kahraman Çayırlı’nın 2007 tarihli romanı “Hayat Kadınları Aldatmaz”dan yola çıktığı, karakterleri hatta isimleri bile harflerin yerlerini değiştirerek kullandığı iddia ediliyor.

SanatAtak kültür-sanat haber sitesinde yer alan iddialara göre Elif Şafak’ın Booker’a aday kitabı “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”ye dair iddialar bunlarla sınırlı değil.

Hayat Kadınları Aldatmaz’daki “dansöz” ve “mezarlık” sahnelerinin çok az farkla kullanıldığı, kitapta Şafak’ın Leyla’sının ölümünün ardından 10 farklı dakikasının anlatılırken Hayat Kadınları Aldatmaz’da Aysel’in 10 farklı gününün anlatıldığına dikkat çekiliyor.

Çayırlı’nın kitabında yer alan Aysel’in en yakın arkadaşı olan transeksüel karakter ve ailesinin zoruyla ona gelen eşcinsel karakterlerin de Şafak tarafından kullanıldığı söyleniyor.

İddialara göre Kahraman Çayırlı’nın “Aysel” ve “Adin” adlı karakterleri “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de Leyla ve Dali adlarıyla kullanılıyor. Şafak’ın 80 sayfalık “Hayat Kadınları Aldatmaz”ı okuyup bir şablon olarak kullandığı ve içini doldurduğu da iddialar arasında.

Elif Şafak’la ilgili daha önce de intihal iddiaları dile getirilmişti. Şafak’ın Habertürk yazılarını derlediği Şemspare adlı kitabının kapak tasarımının 2008’de İspanya’da yapılan bir enstalasyon çalışmasının tekrarı olduğu ortaya çıkmıştı. Yine daha önce “İskender” romanının Zadie Smith’in “İnci Gibi Dişler” adlı romanıyla pek çok paralellik gösterdiği, “Ustam ve Ben” adlı kitabının ise konusunu yazar Jose Saramago’nun “Filin Yolculuğu” kitabından aldığı iddia edilmişti.

Bu haber en son değiştirildi 17 Eylül 2019 10:52 10:52

Reklam

Önceki Haberler

Sağlık emekçileri Avcılar Hospital önünden seslendi : Bebekler uyurken susulur ölürken değil!

Siyasi iktidar kamucu sağlık politikalarına geri dönmeli, özel hastane patronlarını zenginleştiren uygulamalardan dönülerek herkes için…

24 Ekim 2024 17:08

Suç örgütü lideri Çakıcı’dan Devlet Bahçeli’ye ziyaret

Suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, Devlet Bahçeli'yi MHP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Görüşmenin detayına ilişkin…

24 Ekim 2024 17:00

Türkiye BRICS’e ortak oldu

16'ncısı düzenlenen BRICS Zirvesi, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da dün başladı. Tam üyelik…

24 Ekim 2024 16:15

Tusaş’a saldıranlardan birinin kimliği açıklandı

Ankara'daki TUSAŞ tesisine silahlı saldırı düzenleyen iki kişiden birinin kimliği belli oldu. İçişleri Bakanı Yerlikaya,…

24 Ekim 2024 14:08

Yeni doğan bebeği kırık ayakla taburcu etmeye çalıştılar

Şanlıurfa'da bulunan bir özel hastanede bebekleri dünyaya gelen S.P. ve B.P çifti, çocuklarını teslim aldıklarında…

24 Ekim 2024 10:58

Kamu bankalarının gelirleri tabela gazetelere aktı

Kamu bankalarının 20 yıllık reklam bütçesi 43 milyar lirayı buldu. CHP’li Utku Çakırözer, bu bütçenin…

24 Ekim 2024 10:52
Reklam