Reklam
Kategoriler: Çivi Yazısı

Erdoğan kullandığı deyimin hikayesini biliyor mu?

Reklam

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün MÜSİAD tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada  Pir Sultan Abdal’dan da alıntı yaparken, özellikle AKP içinde yaşanan ayrışmalara gönderme yaparak “içimizden atılan güller bizi yaralamıştır” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından bir bölüm şöyle idi:

“Bu onurlu duruşun bir bedeli var. Son yıllarda başımıza gelen her hadise işte bu bedelin bir parçasıdır. Bizi bu zorlu süreçte düşmanlarımızın attıkları taşlardan ziyade içimizden atılan güller yaralamıştır. Aşık Reyhani ne güzel söylemiş, ‘Dağ odur ki üzerinde kar ola, bülbül odur ki ötüşünde zar ola, dost odur ki dar gününde yar ola, geniş günde düşman bile yar olur.’ Evet biz de ülkemizin dar günlerinde fikrine, zikrine, siyasetine bakmaksızın herkesin milletimize yar olmasını beklerdik. ama maalesef bu konuda sürekli hayal kırıklığı yaşıyoruz.”

OSMANLI’NIN İDAM ETTİĞİ PİR SULTAN…

Osmanlı’nın idam ettiği, Erdoğan’ın alıntıladığı Pir Sultan Abdal’ın “Dostun gülü yaralar beni” sözlerinin hikayesi ise şöyle:

Osmanlı düzenine ve onun yerel iktidar güçlerine karşı ayaklanan yoksul halkın daha fazla vergi sömürüsü altında inlemesine karşı çıkan Pir Sultan Abdal, Osmanlı döneminde idam edilir. Ünlü halk ozanı ve adı kuşaktan kuşağa türkülerle bugüne gelen Pir Sultan Abdal, idam edileceği dar ağacına giderken ya da recm edilirken Hızır Paşa’nın “herkes taş atsın, atmayanın boynu uçurulacak” emri doğrultusunda taşlanır. Bu sırada musahibi Ali Baba, taş yerine gül atar. İşte bu zaman Pir Sultan Abdal’ın ağzından “şu ellerin taşı bana değmez, dostun gülü yaralar beni” çıktığı söylenir.

Bu sözler türkü olarak bugünlere gelmiş ve onurun, direnişin, yoksul halk için ölümün simgesi olarak söylenip durmuştur.

Osmanlıcı ve İslamcı siyasi kimliği ile bilinen Erdoğan’ın, Pir Sultan’ın bu sözlerini de kendine yontması manidar bulundu.

‘AÇILIN KAPILAR ŞAH’A GİDELİM’ DİYE MEDET ARAMA DÖNEMİ…

Öte yandan 2014’te Başbakan Tayyip Erdoğan, Pir Sultan Abdal’ın ‘Açılın kapılar Şah’a gidelim’ şiirine de ilginç bir gönderme yapmıştı. Erdoğan “Biz defalarca reform yaptık, daha da yapacağız. Normalleştikçe ülkemiz, asırlardır devam eden sorunlar tek tek ortadan kalkıyor. Bütün anlamsız yasaklar, kısıtlamalar, biz Alevi kardeşlerimizin sorunlarını bir istismar olarak kullanılmasına asla izin vermeyiz. Hızır paşalar asırlar öncesinde kalmıştır. Açılın kapılar Şah’a gidelim diye, medet arama dönemi de asırlar öncesinde kalmıştır” demişti.

Bu haber en son değiştirildi 28 Kasım 2019 06:57 06:57

Reklam

Önceki Haberler

ODTÜ ve Ankara Üniversitesi’nin ardından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde de engelleme: Şenlik iptal edildi!

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde de öğrencilerin yapmak istediği şenlik bütçe yetersizliği gerekçesiyle engellendi.

30 Nisan 2024 21:33

İliç’te yaşanan maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu toplandı

Erzincan İliç’te 9 işçiye mezar olan felaketin ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyon Başkanı…

30 Nisan 2024 17:19

Türk-İş raporu ortaya çıkardı: Açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı

Türk-İş'in araştırmasına göre açlık sınırı, 17 bin 2 TL olan asgari ücretin üzerine çıkarak 17…

30 Nisan 2024 17:14

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentileri tahminlerimizin üzerinde

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Yıl sonu enflasyon beklentilerinin halen tahminlerimizin üzerinde olduğunu görmekteyiz" açıklamasını…

30 Nisan 2024 17:10

AKP’li Kurtulmuş yeni anayasa için Özgür Özel’le görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'yeni anayasa'ya ilişkin partilere yapacağı ziyaretlere başladı. Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı…

30 Nisan 2024 17:04

Netanyahu, Refah konusunda ısrarlı: Anlaşma olsa da olmasa da gireceğiz

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Yıl sonu enflasyon beklentilerinin halen tahminlerimizin üzerinde olduğunu görmekteyiz" açıklamasını…

30 Nisan 2024 17:00
Reklam