Erdoğan'ı ve Gülen'i beraat ettiren isim, yeniden Yargıtay Başkanı oldu

2003 yılında Tayyip Erdoğan, 2008 yılında da Fethulah Gülen için beraat kararı veren İsmail Rüştü Cirit yeniden Yargıtay Başkanı oldu.

Erdoğan'ı ve Gülen'i beraat ettiren isim, yeniden Yargıtay Başkanı oldu

Yargıtay Başkanı Cirit’in 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle Yargıtay Büyük Genel Kurulunca seçim yapıldı.

Seçime tek aday olarak giren Cirit, 363 oyla yeniden başkanlığa seçildi.

Yaş haddinden emekli olması için yaklaşık bir yıllık süresi kalan Cirit, emekliye ayrılacağı 23 Mart 2020’ye kadar görevde kalacak.

ERDOĞAN’IN AKBİL YOLSUZLUĞUNU TEMİZE ÇIKARDI

Cirit ismi, Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki AKBİL yolsuzluğunu kapatmasıyla hatırlanıyor. Erdoğan’ın AKBİL’den kayıt dışı gelir sağlamakla (2.5 trilyonluk) suçlandığı davada hem Erdoğan hem de bir sonraki belediye başkanı Ali Müfit Gürtuna hakkında, “görevi başında zimmetine para geçirmek veya mal edinmek” gerekçesiyle 14’er yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası talep ediliyordu. Ancak 2003 yılında İsmail Rüştü Cirit’in Başkan olduğu mahkeme Akbil davasında Gürtuna ve Erdoğan’ın aralarında olduğu 29 sanık için beraat kararı verdi. Erdoğan ve 3 AKP milletvekili Mustafa Açıkalın, İdris Naim Şahin ve Mikail Arslan’ın yargılanması da durduruldu.

Cirit daha sonra ise yargıdaki basamakları hızlıca tırmandı. 2004′te Yargıtay üyeliğine seçilen Rüştü Cirit, 2011′de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. 2015 yılında ise artık Yargıtay Başkanı oldu. 5 adayın yarıştığı Yargıtay seçimlerinde İsmail Rüştü Cirit 240 oy alarak başkan seçildi.

GÜLEN’İ DE ‘AK’LAMIŞTI

Cirit’in AKP’nin yargıdaki hakimiyetine giden yolda bir başka “hizmet”i de Fethullah Gülen’le ilgili açılan “örgüt” davasındaki kararıydı. 22 Ağustos 2000 günü Fethullah Gülen’e “terör örgütü üyeliği”nden açılan dava, 8 yıl sonunda Yargıtay’da beraatla bitmişti. 24 Haziran 2008’de alınan kararda 23 hakim birbirinden farklı tavırlar almıştı. Mart 2008’de Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’nın itirazına yanıt veren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, itirazının kabulünü isterken, 17 hakim ise bu talebi reddetmişti. Sonuç olarak Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Gülen’in beraatını oyçokluğuyla kesinleştirmiş, Cirit de Gülen’i aklayanlar arasında yer almıştı.