Reklam
Kategoriler: İç Açı

Erdoğan’ın mitinginde ‘hırsız var’ dedi, korumalar dövdü: Tazminat kararı…

Reklam

Osmaniye’de yaşayan 40 yaşındaki İbrahim Alıcı (Süleymanoğlu), 3 Mart 2014 tarihinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı mitingde, “Hırsız var” pankartı açtığı için güvenlik güçleri ve başbakanlık korumaları tarafından gözaltına alınıp darp edilmişti.

Alıcı’nın şikâyeti üzerine kendisini darp ettiğini iddia ettiği polisler hakkında soruşturma başlatılırken, güvenlik güçlerinin şikâyeti ile de kendisi hakkında soruşturma açıldı.

BAŞSAVCILIK: İDDİALAR SOYUT, DELİL YOK

Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmalar, eski uzman çavuşun öne sürdüğü “işkence, kötü muamele, cinsel taciz ve tecavüz, hakaret ve tehdit suçları”nın “soyut” olduğu ve “bu suçların işlendiğine dair kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşturur net ve inandırıcı delil elde edilemediği ve düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleme suçunun unsurları itibarı ile oluşmadığı” gerekçeleriyle şikâyet hakkında takipsizlik kararı verildi. Karara yapılan itiraz da sonuç değiştirmeyince Alıca, 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

“KAMU DAVASI AÇILMASI GEREKİYORDU”

Tarafsız Haber Ajansı‘nın haberine göre, AYM’nin eski uzman çavuş İbrahim Alıcı’nın başvurusu ile ilgili verdiği kararın gerekçesi şöyle:

“Başvurucu hakkında düzenlenen adli rapor içeriği ve anılan teşhis işlemi ile kolluk görevlilerinin alınan savunmaları bir bütün hâlinde değerlendirildiğinde Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca devletin kötü muamele yasağı kapsamındaki pozitif yükümlülükleri açısından söz konusu eylem hakkındaki maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgililer hakkında kamu davası açılmasının gerekli olduğu açıktır.

27 BİN 500 LİRA TAZMİNAT VE YENİDEN SORUŞTURMA KARARI

“Bu doğrultuda taraflar arasındaki gerekli çelişmenin sağlanabileceği bir kovuşturmanın yapılması sonucunda belirlenecek maddi gerçeğe uygun bir yargısal sonuca varılması kötü muamele yasağına ilişkin devletin pozitif yükümlülüğünün bir gereğidir. Açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir. Yapılan inceleme sonucunda, Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının (maddi ve usul boyutu itibarıyla) ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasında hukuki yarar bulunduğundan kararın bir örneğinin yeniden soruşturma yapılmak üzere Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığına (Soruşturma No: 2014/2801) gönderilmesine karar verilmesi gerekir. İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlali nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında başvurucuya net 27.500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi gerekir.”

AYM: SORUMLU KİŞİLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇIN

AYM, İbrahim Alıcı’ya 27 bin 500 lira tazminat ödenmesi ve sorumlu kişiler hakkında yeniden soruşturma açılması için dosyanın Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi oy birliği ile karar verildi.

HER MİTİNG ÖNCESİ GÖZALTINA ALINIYOR

İbrahim Alıcı, 2014 yılında Başbakan olan Tayyip Erdoğan’ın mitinginde açtığı pankart nedeniyle sonrasında yapılan her AKP mitingi öncesinde gözaltına alınmıştı. Alıcı, o dönemde açılan hakaret davasında da beraat etmişti.

Bu haber en son değiştirildi 31 Ağustos 2019 09:08 09:08

Reklam

Önceki Haberler

EYT açıklamasından sonra Bilal Erdoğan’a kritik soru: Ne iş yaptın?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, 2023'teki genel seçimlerinden hemen önce yasalaşan emeklilikte yaşa takılanlar…

16 Eylül 2024 18:36

Abdullah Gül, Kraliyet’in fonladığı toplantıya katıldı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere tarafından fonlanan ve Kraliyet’in himayesindeki Oxford İslam Araştırmaları Merkezi’nin Yönetim…

16 Eylül 2024 18:29

Narin’in abisinden Diyarbakır Barosu’na hukuki destek talebi

Diyarbakır Barosu, Narin Güran'ın ağabeyi Baran Güran'ın hukuki destek için baroya başvuru yaptığını duyurdu.

16 Eylül 2024 18:22

25 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhiti, suçu depreme attı

Gaziantep'te, 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 25 kişinin hayatını kaybettiği Gözde Apartmanı davasında sanık müteahhit…

16 Eylül 2024 17:53

Ayhan Bora Kaplan davasında ara karar: Tahliye çıkmadı, HTS kayıtları yeniden incelenecek

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında mahkeme ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Başkanı, tüm sanıkların mevcut…

16 Eylül 2024 17:43

Narin Güran cinayeti meclis gündeminde: Tavşantepe köyündeki doğal olmayan ölümlerin hepsi araştırılsın

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Narin'in cinayetini Meclis gündemine taşıyarak; Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi…

16 Eylül 2024 17:34
Reklam