Reklam
Kategoriler: İç Açı

Filyos projesinde dev peşkeş

Reklam
HABER MERKEZİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı kararı ile Bursa, İstanbul, Mardin, Balıkesir ve İzmir’de özel endüstri bölgeleri ilan edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, bu bölgelerin kuruluşuyla ilgili tüm iş ve işlemlerde bakanlığın tek sorumlu kuruluş olduğunu belirtmiş ve izin ile ruhsatların verilmesi gibi işlemleri doğrudan bakanlığın gerçekleştirdiğini, bu sayede yatırımcıların bürokratik işlemlerle vakit kaybetmediğini söylemişti.

İşte sermayeyi ihya etmenin yeni bir boyutu olan bu projenin Filyos ayağından ise tam bir peşkeş çıktı. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Beldesinde uzun yıllardır yapımı devam eden Filyos Limanı yapımından sonra, 600 hektarlık alanı kapsayan ve genişleme alanı ile birlikte Bin hektar bir alana sahip olan karma endüstri bölgesinin yapımı, sevk ve idaresi özel bir şirkete sessiz sedasız verildi.

Yeni düzenlemeye göre, bakanlık ‘özel endüstri bölgesi’ ilan edilen sanayi bölgeleri bir şirkete ihale ediyor. Bu şirket de gerekli altyapı yatırımlarını gerçekleştirdikten sonra ihtiyacı olan araziyi alıyor, geri kalanı ise yatırımcılara satıyor.

“BÖLGE ÇOKTAN TAHSİS EDİLMİŞ”

Batıkaradenizhaber.net‘in haberine göre dün akşam yapılan toplantıda da, Filyos projesinin İskenderunlu Tosyalı Holding’e tahsis edildiği ortaya çıktı. Habere göre 600 hektar alandan yalnızca 210 hektarının sanayi tesisi kurulabilir durumda olduğu bölge ihalesiz, teklifsiz ve başvurusuz şekilde Tosyalı Holding’e tahsis edilmiş.

Tahsise tepki gösteren Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan, “12 haddeci arkadaşımızdan başvuru aldık, toplam 3 milyon 150 bin metrekarelik arsa tahsis talebimizi valimiz ve milletvekillerimizle birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ilettik. Kendisi başvurularımızı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürüne ileterek kayıtlara aldırdı, ancak gördük ki boşuna teklif toplayıp zaman geçirmişiz, meğer bölge çoktan birilerine tahsis edilmiş” dedi. Baylan devamla “Bu proje hepimizin hayali bir proje, Türkiye’nin ilk 500 firması arasında başta Kardemir olmak üzere 15 firma var, bölge firmaları dururken neden bir İskenderunlu firma, bu firma altyapıyı yapacak, ihtiyacı alan arsayı alacak, geride kalan kısmı da ‘Ben elektriği getirdim, doğalgazı getirdim, işinize gelirse metrekaresi 200 dolardan satıyorum’ diyecek, peki bu fiyatlardan hangi yatırımcı arazi alacak” diye sordu.

“NİYE UZATIYORSUNUZ AÇIKÇA SÖYLESENİZE”

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Eyüp Güder’e “Siz bizi saf mı sanıyorsunuz, ya da sanayiden filan anlamadığımızı mı düşünüyorsunuz, niye uzatıyorsunuz, bölgeyi adama teslim etmişsiniz, açıkça bunu söylesenize” diye tepki gösterdi.

Yaşanan bu sert diyalogların ardından söz alan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin, olayın seyrinin bu şekilde yürüdüğünden haberinin olmadığını belirterek ‘itidal’ çağrısı yaptı ve Ankara nezdinde gerekli girişimleri başlatacağını belirtti.

BELEDİYE BAŞKANI: GEL VATANDAŞ, KAÇIRMA…

Gelişmeye bir tepki de Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’dan geldi. Tepkisini sosyal medya hesabı aracılığı ile gösteren Kantarcı, “Aç gözünü! Seyret! Tekrarı yok bunun… Batan geminin malları bunlar… Gellll vatandaşşşş… Kapış kapış giden malları kaçırma…” ifadeleri kullandı.

Bu haber en son değiştirildi 5 Temmuz 2019 23:14 23:14

Reklam

Önceki Haberler

İBB, AKP döneminde özel bir üniversiteye tahsis edilen tarihi binasını geri alıyor

İBB yönetimi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne AKP döneminde bedelsiz olarak tahsis edilen Fatih’teki tarihi…

16 Mayıs 2024 18:19

Kobane Davası’nda karar açıklandı: Demirtaş’a 42 ve Yüksekdağ’a 30 yıl hapis cezası verildi

Kobani davasında hükümler açıklandı. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a…

16 Mayıs 2024 18:10

BM, Gazze’de insani yardım dağıtmanın neredeyse imkansız olduğunu açıkladı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de…

16 Mayıs 2024 17:54

Emniyet’te ve yargıda yaşananlar üzerine: Kimin devleti?

Bu devlet kimin devleti sorusu artık çok meşru bir sorudur. Bu devlet halkın devleti değil,…

16 Mayıs 2024 13:50

İBB, iştiraklerini sermayeye peşkeş çekmeye hazırlanıyor

İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, İGDAŞ'ın 10 milyar değerlemeyle halka arzını planladıklarını belirtti.…

16 Mayıs 2024 12:28

Sinan Ateş’in yakın arkadaşı, suikastı dört ismin organize ettiğini iddia etti

Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, yakın arkadaşı Ömer Zengin, Suikastı dört isim…

16 Mayıs 2024 12:20
Reklam