G7 Zirvesi sonuç bildirgesi yayımlandı: 'İran asla nükleer silaha sahip olmamalı'

45. G7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

G7 Zirvesi sonuç bildirgesi yayımlandı: 'İran asla nükleer silaha sahip olmamalı'

ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan ve Fransa’nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 Zirvesi’nin ardından bir sayfalık sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, anlaşmazlıkların daha çabuk çözülebilmesi ve ortadan kaldırılabilmesi için Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) işleyişinin değişmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca G7 ülkelerinin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde (OECD) gelecek yıl uluslararası vergi hususunda çözüm bulacağına yönelik bir anlaşma sağlandığı aktarıldı.

Liderlerin, İran’ın asla nükleer silaha sahip olmaması gerektiği ve bölgede barışla istikrarın sağlanması konusunda aynı görüşü paylaştığı vurgulanan bildirgede, Ukrayna’ya ilişkin, “Fransa ve Almanya, somut çözüm bulmak için gelecek haftalarda Normandiya formatında bir zirve düzenleyecek.” ifadesine yer verildi.

Bildirgede, G7 ülkelerinin Libya’da kalıcı ateşkesi desteklediği belirtilerek “Savaştan etkilenen tüm tarafları ve yerel aktörleri ortak eden ve iyi hazırlanmış uluslararası bir konferansın düzenlenmesini istiyoruz.” sözlerine yer verildi. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği’nin yaptığı çalışmalara destek verildiği ifade edildi.

Bildirgede, “G7, 1984’te imzalanan Çin-İngiltere Ortak Deklarasyonu’nun önemini ifade ediyor ve şiddetten vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.