GÖRÜŞ | Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri millet bahçesi istemiyor: Bu çirkin harekete sessiz kalmayacağız!
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsüne yapılmak istenen millet bahçesine üniversite öğrencileri tepkili. Öğrenciler öncelikle yurt ve kütüphane ihtiyaçlarının karşılanmasını talep ediyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsüne yapılmak istenen millet bahçesi projesinin ihale tarihi TOKİ tarafından 5 Eylül 2019 olarak açıklandı. İlk detayları Mart ayında yayınlanmaya başlanan proje, ihale tarihinin kesinleşmesi ile birlikte öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.
Gazete Manifesto olarak bizler de tepkilerin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileriyle konuştuk.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin kampüsü millet bahçesi yapılmak üzere ihaleye verildi, bunun hakkında üniversite öğrencileri ne düşünüyor?
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri bu kararın alınması aşamasında konuya dair düşüncelerini ve tepkilerini imza kampanyasıyla net bir şekilde belirtmişlerdir. Okulumuzun, kampüsümüzün, eğitim alanımızın millet bahçesi yapılmasını istemediğimizi ilgili yerlere dile getirmek üzere öğrenciler olarak imzalarımızla duyurduk. İsteklerimiz, düşüncelerimiz ve tepkilerimizin ilgili yerlerce dikkate alınmadığını, karar aşamasında göz önünde bulundurulmayıp değerlendirmeye katılmadığını defalarca yaşadığımız olaylar ışığında da biliyorduk. Buna rağmen Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri olarak ses getirmekten vazgeçmedik. Okulumuzu ve eğitimimizi etkileyecek her kararın alınmasında rektörümüz ve rektör yardımcılarımız kadar akademisyenlerimizin, kadrolu kadrosuz personellerimizin ve öğrencilerimizin de fikirleri karar aşamasında etkili olmalıdır.
Geçtiğimiz yıl İstanbul Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde de ODTÜ’de üniversiteye yönelik öğrencilerin tepkisini alan müdahaleler olmuştu. Sizce tüm bunlar tesadüf mü yoksa iktidarın üniversitelere yönelik bir programı mı var?
Düzende ve hatta düzensizlikte bile tesadüfün olmayacağı kanaatindeyim. Devlet üniversitelerinin devletin bir planı olmadan bu denli bir harekete geçemeyeceğini hepimiz biliyoruz. Bunu eğitime ve eğitim alanlarına açık bir saldırı olarak görmemek de elde değil. Burada sorulması gereken şey şu ki: Devletin eğitime yönelik bu programının amacı nedir? Şayet bunları göz ardı edip konuyu tersi bakış açısıyla ele alacak olursak eğitim gibi mühim bir düzende tesadüfi kararlar alınması devletin büyük bir hatasını açığa çıkarmak olurdu ve sorumu şu şekilde değiştirirdim: Devletin eğitime verdiği önem nedir?
Genç işsizliğin %26 düzeyine çıktığı bu tabloda bedava kek, çay ve internet hizmetini nasıl yorumluyorsunuz?
Genel olarak bu tüm gençlerin sorunu aslında. Okulu kazanmak için emek veriyoruz, okulu kazanınca bitirmek için emek veriyoruz, bunlar geleceğimiz için atılan adımlar, üniversiteyi bitirip alanımızla ilgili bir iş sahibi olmak tek isteğimiz. Ancak üniversite mezunu olmakta çözüm değil artık. Genç işsizlik ciddi seviyelerde evet, mezun olan insanlar da alanlarında çalışamıyor. 4 yıl boyunca eğitimimiz sürüyor, mesela öğretmenlik bölümünü okuyan arkadaşlarımız mağazalarda, restoranlarda çalışıyor bu alanlarda zaten ucuz işgücüne yöneldiği için mezun olunca geçinebileceğimiz bir iş bulamıyoruz. Tüm gençliğin üzerinde bir kaygı var bu kaygı yarının kaygısı. Birçok yaşıtımız bu kaygıya dayanamayıp intihar ediyor, ölüm ise bu meseleyi ciddi ve gerçekçi kılacak bir olgu. Bu sebeple bedava kek, çay ve internet demek işsizliğe çözüm bulmadıklarının kanıtıdır. Biz bu hizmetlere kanmayız, kanmayacağız.
Yıldız öğrencileri neden millet bahçesi istemiyor?
Eğitim alanına yapılan bir saldırıyı legalleştirmekten başka bir şey olmadığını düşündüğümüz bu eylemin amacının eğitim alanımızda asimile kılınmamızın olduğunu Yıldız öğrencileri olarak fark edebilmekteyiz. Geçtiğimiz yıllar boyunca eğitim alanında gerilediği gözlenmekte olan Yıldız Teknik Üniversitesi, kampüs hayatı ve öğrenci refahını göz etmeksizin gerçekleştirmeye çalıştığı bu eyleme harcadığı eforla eğitim alanında (laboratuvarlar ve malzemeleri, eğitim materyalleri, öğrenci çalışma alanlarını çoğaltmak, öğrenci faaliyetlerinin daha çok aktif kılınması vb.) iyileştirmelere gidilmesi taraftarıyız ve eğitim önceliğimizin savunucusuyuz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri kenetlenecek, eğitim alanına, kampüsüne yapılan bu çirkin harekete sessiz kalmayacaktır. Bahsi geçen alan yıldız öğrencileri açısından hem eğitim gördüğümüz hem de vaktimizin büyük çoğunluğunun geçtiği bir alan. Kampüs yapısı zaten olabildiğince üniversite olmaktan uzaklaşmış durumda. Ama son radde millet bahçesi olarak belirlendi ve biz buna geçit vermeyeceğiz. AKP, gençliği bedava çay ve kekle kandıramayacak. Bizim yaşantımıza müdahalenin zeminini boşa çıkaracağız. Alınacak karar, herkesten ve her şeyden çok öğrencileri ve onların eğitimini etkileyecektir. Eğitim ve kampüs hayatı refahı elimizden alınmaya çalışılsa da sahip olduğumuz kampüse ve üniversitemize sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz.