Grönland'dan ABD Başkanına tepki: Satılık değiliz
Trump'ı, sadece 55 bin kişinin yaşadığı adanın doğal kaynakları ve jeopolitik öneminin cezbettiği belirtiliyor.
Grönland yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın adayı satın almak istediği yönünde çıkan haberlere tepki gösterdi. Reuters haber ajansına konuşan Grönland Dışişleri Bakanı Anne Lone Bagger “Yatırıma, iş yapılmasına hazırız ama satılık değiliz” dedi.
Geçtiğimiz hafta Trump’ın Grönland’ı satın almak istediği yönünde haberler çıkmıştı. Trump’ın gelecek ay Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ı ziyaret etmesi ve Danimarka ile Grönland Başbakanları ile yapacağı görüşmeler sırasında, Kuzey Kutup Bölgesi’nin statüsünü de gündeme getirmesi bekleniyordu.
Reuters’a konuşan iki Beyaz Saray kaynağına göre, ilk olarak Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yer alan, Trump’ın Grönland’ı satın almaya niyetli olduğu haberi bazı danışmanları tarafından dikkate alınmazken; bazı danışmanları bu fikri ciddiye aldı.
Danimarkalı politikacılar ise Trump’ın Grönland’ı almak istediği haberlerine tepki gösterdi.
Eski Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen Twitter hebasında, “1 Nisan şakası olmalı ama mevsimi de değil” diye yazdı.
Danimarka Halk Partisi Dış İlişkiler Sözcüsü Soren Esbersen ise “Bunu gerçekten düşünüyorsa, bu delirdiğini gösteren nihai kanıt olur. Danimarka’nın 50 bin vatandaşını ABD’ye satacağını düşünmek saçma” ifadelerini kullandı.
Grönland’ın ikinci büyük partisi Inuit Ataqatigiit’ten milletvekili Aaja Chemnitz Larsen ise “Eminim Grönland’da çoğunluk, uzun vadede Danimarka’yla iyi ilişkilere sahip olmanın ABD’yle iyi ilişkilere sahip olmaktan daha iyi olduğuna inanıyor” diye konuştu.
Eski ABD Başkanlarından Harry Truman, 1946’da 2 milyon 160 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük adası olan, yüzde 81’i buzullarla kaplı Grönland’ı 100 milyon dolara satın almak istemiş, Danimarka bu teklifi reddetmişti. Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki Grönland, halen Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge.
Trump’ı, sadece 55 bin kişinin yaşadığı adanın doğal kaynakları ve jeopolitik öneminin cezbettiği belirtiliyor.