Reklam
Kategoriler: Dış Açı

‘Güney Afrika’da 45 milyon kişi 6 ay içinde kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak’

Reklam

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika bölgesi ülkelerinde 45 milyon kişinin 6 ay içinde kıtlık riskiyle karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Dünya Gıda Programı (WFP), yaptıkları ortak açıklamada, Afrika’daki iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve muhtemel kıtlığı önlemek amacıyla ‘acil yardım’ çağrısı yaptı.

İklim değişikliğinin Güney Afrika’nın yoksul ülkelerinde adeta yıkıma yol açtığının vurgulandığı açıklamada, Angola, Zimbabwe, Mozambik, Zambiya, Madagaskar, Malavi, Namibya, Esvatini ve Lesoto gibi ülkelerde yaklaşık 11 milyon kişinin halihazırda gıda güvensizliği yaşadığı ve 6 ay içinde 45 milyon kişinin kıtlık riskiyle karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Açıklamada, gıda krizinin, artan gıda fiyatları, kitlesel hayvan ölümleri ve işsizliğin artmasıyla ağırlaştığı ve risk altındaki toplumlarda yetersiz beslenme düzeyinin kötüleştiği kaydedildi.

BM kuruluşları, 9 Güney Afrika ülkesinde 2020’de 11 milyondan fazla kişiye yardım etmeyi planlarken, çiftçilerin üretimi artırmasına, toprak ve su kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde yönetmelerine, modern tarım uygulamalarını benimsemelerine, kredi ve pazarlara daha iyi erişmelerine yardımcı olmayı planlıyor.

WFP Güney Afrika Bölge Direktörü Margaret Malu, “Milyonlarca insanın gıda ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Aynı zamanda şiddetli kuraklık, sel ve fırtına tehlikesi altındaki insanların bu afetlere olan direncini artırmaya yönelik de yatırım yapmalıyız.” şeklinde görüş bildirdi.

FAO Güney Afrika Alt Bölgesel Koordinatörü Alain Onibon ise “Çiftçilerin normal üretime dönmesi en az 2 ila 3 mevsim alabileceği için acil destek hayati önem taşıyor. Tarımsal yardımı artırmanın tam zamanı.” değerlendirmesinde bulundu.

IFAD Güney Afrika Merkez Direktörü Robson Mutandi de “Bölgede yüksek kronik açlık, eşitsizlik ve yapısal yoksulluk oranlarıyla birlikte iklim değişikliği en acil şekilde ele alınması gereken varoluşsal bir durumdur. Hükümetler bunda en büyük role sahipken, hepimiz bunu hızlandırmalıyız çünkü her birimizi etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne göre, Güney Afrika’nın sıcaklıkları küresel ortalamanın 2 katına yükselirken, bölgede önümüzdeki yıllarda olumsuz hava koşullarının en çok etkilediği 9 Afrika ülkesinden 6’sı ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Malavi, Mozambik, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabve olacak.

Bu haber en son değiştirildi 1 Kasım 2019 23:33 23:33

Reklam

Önceki Haberler

Proje okullarındaki öğretmen kıyımına tepkiler sürüyor

Proje okullarına MEB tarafından yapılan atamalar sonrası birçok proje okulunda öğretmenler başka okullara sürgün edildi.…

11 Nisan 2025 11:42

Devlet hastanesinde hastalara fazla radyoaktif madde verildiği ortaya çıktı

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Nükleer Tıp Merkezi'nde, Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonucunda, hastanede…

11 Nisan 2025 10:37

Ekrem İmamoğlu, Akın Gürlek davasında hakim karşısına çıkıyor

Ekrem İmamoğlu’nun Savcı Akın Gürlek'e yönelik sözleri gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması bugün başlıyor. Ayrıca…

11 Nisan 2025 10:13

Zonguldak Belediye Başkanı Erdem’in protestolara katıldığı için ifadeye çağrıldığı doğrulandı

CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, Belediye Başkanı Tahsin Erdem’in Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını protesto eden…

11 Nisan 2025 10:05

Yakılan Afgan madenci davasında karar duruşması bugün görülecek

Zonguldak’ta 9 Kasım 2023 tarihinde kaçak maden ocağında ölen ve hastaneye götürmek yerine ocak sahipleri…

11 Nisan 2025 09:49

Gazeteciler Murat Ağırel ve Timur Soykan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Tehdit' ve 'santaj' suçlamalarıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel…

11 Nisan 2025 00:21
Reklam