Haznevi Tarikatı, alevi yurttaşların yaşadığı bölgeye dev külliye yapıyor!

Suriye merkezli Haznevi tarikatı Antep Şehitkamil’deki Alevi köylerinin yakınına külliye inşa ediyor.

Haznevi Tarikatı, alevi yurttaşların yaşadığı bölgeye dev külliye yapıyor!

Haznevi tarikatı mensupları, Antep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü yakınlarındaki bölgeye dev bir külliye inşa ediyor. Tarikat üyeleri ‘İlim ve İrfan’ adlı bir dergi yayınlayarak, bölgede örgütlenme çalışması yürütüyor.

İnşaat çevresine kimse yaklaştırılmazken, işçilik için de yine 100 kadar tarikat üyesinin ücretsiz çalıştığı belirtiliyor.

Külliye şantiyesi içinde cami ve çok katlı binaların olduğu söylenirken, külliyenin bölgedeki Alevi nüfusun yoğun olduğu köylere yakın olması da dikkat çekiyor.

‘Zikir törenlerini’ yönetmek için her yıl Türkiye’ye gelen tarikat lideri Muhammed Haznevi’nin ölümünün ardından ‘şeyh’ ilan edilen oğlu Muhammed Muta Haznevi’nin inşaatın bitiminde külliyeye yerleşeceği iddia ediliyor.

Ayrıca, Türkiye’de ‘İlim ve İrfan’ dergisi ile örgütlenen Haznevi Tarikatı’nın Antep’te çok sayıda külliyesinin olduğu biliniyor.

TARİKAT TÜRKİYE’YE TAŞINIYOR

Konuyla ilgili bir başka iddia ise, Suriye’de kurulu Haznevi Tarikatı’nın bütün müritleriyle Türkiye’ye göçüp yerleştiği ve Gaziantep’te dev bir külliye içinde cami inşaatına başladığı yönünde. HDP’li Mahmut Toğrul, inşaatı devam eden külliye gündemini Meclis’e taşıyarak; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Toğrul, İçişleri Bakanı Soylu’ya Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerinde inşaatı devam eden ve Merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’na ait olduğu öne sürülen külliyeyi sordu. Toğrul “Külliyenin Alevi yurttaşların yaşadığı mekânların yakınına yapılmasının sebebi nedir?” sorusunu da yöneltti

Toğrul, soru önergesinde şu başlıklara yer verdi:

-Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü yakınlarındaki yerleşime, merkezi Suriye’de bulunan Haznevi Tarikatı’na ait külliyenin inşa edilmesi Bakanlığınızın ya da Bakanlığınıza bağlı ilgili kurumların bilgisi dâhilinde midir?

-Söz konusu külliyenin inşa edilmesi, İçişleri Bakanı açısından bir sorun teşkil etmemekte midir?

-Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı Karpuzkaya köyü arazisi Haznevi Tarikatı’na kim tarafından tahsis edilmiştir? Külliyenin yapımını üstlenen bir yüklenici firma var mıdır? Var ise yüklenici firma kimdir? Yok, ise neden yoktur?

-Karpuzkaya köyü arazisine yapılan Haznevi Tarikatına ait yapımı devam eden külliyenin inşaatına kimsenin yaklaştırılmamasının nedeni nedir?

-Karpuzkaya köyü arazisine yapılan Haznevi Tarikatına ait külliyenin, bütçesi kim tarafından karşılanmaktadır?

-Gaziantep’te Haznevi Tarikatı’na bağlı kaç külliye bulunmaktadır? Haznevi Tarikatına bağlı diğer külliyeler Gaziantep’in hangi bölgelerinde yer almaktadır?

-Söz konusu külliyenin Alevi yurttaşların yaşadığı mekânların yakınına yapılmasının sebebi nedir?”

TÜRKİYE TARİKATLAR İÇİN ‘CENNET’

Sözcü gazetesi yazarı Can Ataklı da konuyu köşesine taşıyarak şu ifadelere yer verdi:

“Perşembe günü yazdığım bir yazıda bomboş bir araziye yapılan devasa camiyi ele alarak, “Bu hep böyle oluyor, önce cami yapılıyor, tabii kimse yıkamıyor, sonra etrafı evlerle doluyor. Sonra burası kısa sürede bir mahalleye dönüyor” demiştim. Yazıyı yazdığım sırada o caminin nerede olduğunu bilmiyordum. Ertesi gün öğrendim. Meğer o cami Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi’ne bağlı Karpuzkaya Köyü yakınlarında yapılıyormuş. Ve burada önemli olan caminin yapılması değil, yapanın kim olduğu Suriye’de bulunan Haznevi tarikatı, olduğu gibi Gaziantep’e gelmiş. Artık geri dönmeyi de düşünmediği için buraya yerleşmeye karar vermiş ve çok büyük bir külliye yapmaya başlamış. İnşaatta tarikat üyesi işçiler çalışıyormuş ve bunlar hiçbir ücret almıyormuş. Faciaya bakar mısınız? Suriye’den “güya Esat teröründen kaçıp gelenler” tüm Türkiye’de yaşam biçimini bozarken, sağlanan iklimden yararlanan tarikatlar da Türkiye’yi cennet gibi görüyor. Çok merak ediyorum, o külliye ve caminin yapılması için izin alındı mı? Alındıysa kim hangi hak ve yetkiye dayanarak yabancı bir ülkenin tarikatına bu olanağı sağladı?”