Reklam
Kategoriler: Sol Şerit

İKD’den 1 Mayıs çağrısı: Emekçilerin baharı için 1 Mayıs’ta alanlardayız!

Reklam

İKD’den yapılan açıklamada “Ekonomik krizden çıkış olarak sunulan ve AKP’nin Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomi programı ise çalışanların kıdem tazminatına göz dikiyor. Fon ve zorunlu BES ile sermayeye yeni kaynaklar yaratmanın yolları aranıyor. Verginin daha fazla tabana yayılması gibi sihirli sözcüklerle emekçilere binen vergi yükü daha da ağırlaştırılmak isteniyor.” ifadeleri kullanılırken “İlerici Kadınlar Derneği İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Türkiye’nin dört bir yanında sınıfının safında yerini alacaktır! Gelin kırmızı çatkılarımızla meydanlara umudu taşıyalım.” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“EMEKÇİLERİN BAHARI İÇİN 1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ!

AKP eliyle kurulan yeni rejim artan kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve her türlü gericiliğin tescillendiği bir sürecin adı oldu.

Gericilikle beslenen bu yeni rejimde ekonomik istikrar masallarıyla, ülke kaynakları yağmalandı, emekçilerin hakları gasp edildi.

Ekonomik kriz ile birlikte yoksulluk arttı. Artan gıda fiyatları, üst üste yapılan zamlar emekçilerin alım gücünün düşmesine, milyonlarca emekçinin gündelik yaşamını sürdürmekte dahi zorlanmasına neden oldu.

TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan işsizlik rakamları nasıl bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu özetler nitelikte. TÜİK’in açıkladığı verilere göre işsiz sayısı bir yılda 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 27’lere dayanmış durumda. Kayıt dışı çalışma oranı ise yüzde 33 olarak belirlendi. Kadın işçiler arasında kayıt dışı ve güvencesiz çalışma oranı daha da yüksek.

Yine TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon yüzde 20’ler düzeyinde. Tanzim satışların gıda fiyatlarını düşüreceği iddiası ise boş bir beklenti olarak kaldı.

Temel ihtiyaç kalemlerinde görülen fiyat artışları emekçilerin yaşamlarını daha fazla zorlaştırırken, milyonlarca yurttaş en temel beslenme ihtiyacını dahi karşılamak için saatlerce tanzim kuyruklarında beklemek zorunda bırakılıyor.

Ekonomik krizden çıkış olarak sunulan ve AKP’nin Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomi programı ise çalışanların kıdem tazminatına göz dikiyor. Fon ve zorunlu BES ile sermayeye yeni kaynaklar yaratmanın yolları aranıyor. Verginin daha fazla tabana yayılması gibi sihirli sözcüklerle emekçilere binen vergi yükü daha da ağırlaştırılmak isteniyor.

Kriz var diyerek emekçilerin haklarına göz koyanlar, saraylarda sefa sürüyor. Saray düğünlerini masal gibi anlatanlar, çay ve simit hesabı yaparak milyonlarca yurttaşımız ile dalga geçenler bilmelidir ki haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz.

Kıdem tazminatımıza göz koyanlara, esnek ve güvencesiz çalışmayı kural haline getirenlere, kadınların ev içi emeğini hiçe sayanlara, yoksulluğu kutsayanlara, bizleri tanzim kuyruklarına mahkum edenlere “dur!” diyelim.

Gericilikle beslenen, kadınlara şiddet ve taciz vaat eden bu düzene “dur!” diyelim.

Ekonomide reform ve yeni ekonomi paketi diyerek sömürüyü tek gerçek kurtuluş gibi sunanlara “dur!” diyelim.

Emekçilerin tek ve gerçek baharı kendi elleriyle, alın teriyle yarattıkları sömürüsüz bir dünya olacaktır!

Emeğin baharı için, sahte umutlara kanmamak için 1 Mayıs’ta alanlardayız.

İlerici Kadınlar Derneği İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Türkiye’nin dört bir yanında sınıfının safında yerini alacaktır!

Gelin kırmızı çatkılarımızla meydanlara umudu taşıyalım.

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ

22.04.2019″

Bu haber en son değiştirildi 22 Nisan 2019 20:44 20:44

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam