Reklam
Kategoriler: Ekonomi

IMF’den Türkiye raporu

Reklam

Uluslararası Para Fonu (IMF), ‘4. madde konsültasyon’ çalışmaları sonucu Türkiye’ye ilişkin olarak 2019 yılı için hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda “Küresel finansal krizin ardından Türkiye’de büyüme giderek dış kredi ve talep teşvikine bağlı hale geldi ve sonuç olarak Türkiye ekonomisi yüksek enflasyon ve büyük cari işlemler açığıyla birlikte potansiyelin üstünde işlemeye başladı. Bu dengesizlikler ekonomiyi piyasa duyarlılığına açık hale getirdi ve bu da neticede 2018 yılı sonlarında bir resesyonun da eşlik ettiği şekilde TL’de önemli bir değer kaybını tetikledi” ifadelerine yer verildi.

‘YÜZDE 3 ORANINDA BÜYÜME BEKLENİYOR’

Euronews’ten Menekşe Tokyay‘ın haberine göre, Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme beklediği açıklanan raporda ekonomik büyümenin yeniden başladığına, genişlemeci maliye politikası, kamu bankaları tarafından hızlı kredi sağlanması ve daha uygun dış finansman koşullarıyla desteklendiğine de dikkat çekildi.

Raporda “piyasa baskıları hafiflerken Türk Lirası da toparlandı. İthalatta azalma ve güçlü bir turizm sezonu, cari işlemler dengesine önemli katkıda bulundu” değerlendirmesinde bulunuldu.

IMF, Türkiye’nin bu yıl yüzde 0,2, gelecek yıl ise yüzde 3 oranında büyüyeceğine ilişkin tahminini korudu. IMF tahminlerine göre, 2019 yılında enflasyon yıllık bazda 13.5; 2020 yılında ise yüzde 12 düzeyinde olacak. İşsizliğin ise bu yıl yüzde 13,8 olacağını, önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 13,7’ye ineceğini öngördü.

IMF raporuna göre, güçlü baz etkisi, TL’nin görece istikrarı ve negatif üretim açığı, enflasyondaki düşüşe katkıda bulundu.

‘DIŞ FİNANSMAN İHTİYACI YÜKSELİYOR’

Öte yandan, mali disiplinin giderek zayıfladığına dikkat çeken IMF, merkezi hükümetin faiz dışı fazlasının geçtiğimiz sene on yıldan beri ilk kez açık verdiğini kaydetti. Raporda ayrıca özel bankaların kredi kısıtlamasına giderken devlet bankalarının hızlı bir kredi büyümesini desteklediği de belirtildi. Ancak rezervlerin seviyesinin düşük olduğu ve dış finansman ihtiyacının yüksekliği de raporun öne çıkan tespitleri arasında.

Rapor’un “İcra Kurulu Değerlendirmesi” isimli kısmında, genişlemeci mali politika, devlet bankaları tarafından verilen hızlı krediler ve daha olumlu dış finansman koşullarıyla birlikte ekonomide büyümenin yeniden başladığı kaydediliyor; ancak süregiden durumun kırılganlığına dikkat çekerek, yüksek dış finansman gereksinimleri ve banka, şirket bilançolarındaki zorlukların bu kırılganlığı beslediği öne sürülüyor.

‘REFORM PAKETİ HAZIRLANMALI’

IMF’nin bu kırılganlık karşısındaki reçetesi ise, orta vadede güçlü ve esnek büyümeyi güvence altına alacak şekilde kapsamlı bir reform paketi hazırlanması. IMF ayrıca 2020 yılı için Türkiye’ye tarafsız bir mali duruş benimsemesi tavsiyesinde de bulundu.

Rapor, “Özellikle, ürün pazarı verimliliğini, işgücü piyasası esnekliğini, beşeri sermayenin kalitesini ve kadınların işgücüne katılımını geliştirmeye yönelik adımlar, kaynakların üretken sektörlere yeniden tahsis edilmesini kolaylaştıracaktır. Yönetişim reformları, yatırım ortamının ve ekonomik verimliliğin artırılmasına da yardımcı olacaktır. Direktörler Türkiye’ye çok fazla sayıda mülteciyi ağırlaması dolayısıyla övgüde bulundular” şeklindeki tespitlerle sonlandırıldı.

Bu haber en son değiştirildi 28 Aralık 2019 16:36 16:36

Reklam

Önceki Haberler

Erdoğan: ABD ziyaretimiz her iki tarafın programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ertelendi

Biden ile planlanan ve ertelenen görüşmeye dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “ABD ziyaretimiz her iki…

12 Mayıs 2024 12:26

Eski AKP’li başkan Taşçı’ya inceleme

AKP’li Atakum Belediye Başkanı Taşçı hakkında, yolsuzluk iddiaları yargıya taşınmıştı.

12 Mayıs 2024 10:50

Yürüyelim…

Sandıklar kapandığına, seçimler geride kaldığına göre, seçmen yerine konulanların tam da bugün yurttaş olduğunu göstermesi,…

12 Mayıs 2024 07:17

Bu ülkeye Bahriye Üçok’lar gerek

Laiklik mücadelesini her türlü tehdit ve baskıya rağmen canı pahasına kararlılıkla sürdüren, Türkan Saylan’ın sözleriyle…

12 Mayıs 2024 06:44

Eğitim – İş Bursa Şube’de Genel Kurul başladı: Mücadele bitmeyecek

Eğitim – İş Bursa Şubesi 7. Olağan Genel Kurul toplantısı Ördekli Kültür Merkezi’nde başladı. Yeliz…

11 Mayıs 2024 18:21

Erzurum’da belediye başkanı istibdat rejimini ilan etti: Gazetecilerin kitaplarının standa konulmasına yasak!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu,…

11 Mayıs 2024 17:55
Reklam