Reklam
Kategoriler: Dış Açı

İran’dan açıklama: Sınırı geçtik

Reklam

İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokları, 2015 yılındaki nükleer anlaşmada belirlenen sınırı aştı. İran’ın yarı resmi Fars haber ajansında yer alan haberin ardından Reuters’a bilgi veren iki İranlı kaynaktan biri, “Daha önce hamlelerimizin devam edeceğini söylemiştik, stoklarımız 300 kilogramı aştı” dedi.

Fars haber ajansı haberinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) stokların ölçümünü bugün itibarıyla tamamladığını bildirmişti. ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımları askıya alan 2015 tarihli anlaşmadan geçen yıl çekildi. Ardından İran’ın petrol ihracatını engelleyen yaptırımları tekrar devreye aldı. Anlaşmaya taraf olan diğer beş ülke arasında yer alan Avrupa ülkeleri ise İran’ın petrol ticaretine devam edebilmesi için yeni bir mekanizma kurmaya çalışıyorlar. Ancak geçen hafta Viyana’da yapılan müzakerelerde İran, Avrupa ülkelerinin kendisine destek için çok geciktiğini belirtmiş ve zenginleştirilmiş uranyum sınırını aşacağını bildirmişti.

Nükleer anlaşma İran’ın istemesi halinde nükleer silah üretme süresinin 2-3 aydan bir yıla uzamasına yol açan sınırlamalar içeriyordu. Nükleer silah başlığı yapmak için ilk adım olarak İran’ın yüzde 3.6 gibi düşük bir oranda zenginleştirilmiş uranyuma sahip olması gerekiyor. IAEA, üç diplomatın Reuters’a verdiği bilgiye göre geçen hafta Çarşamba günü İran’ın nükleer anlaşmada 202.8 kilo olarak belirlenen sınırın hem altında, yaklaşık 200 kilo düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu teyit etmişti.

Bu haber en son değiştirildi 1 Temmuz 2019 14:30 14:30

Reklam

Önceki Haberler

Sinan Ateş’in eşi açıkladı: Darbe komisyonuna isim listesi verdi

Ayşe Ateş, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in resmi görevi olmadan darbe komisyonuna isim listesi…

13 Mayıs 2024 17:14

Bir ilde daha ekmeğe zam

Edirne merkezde 7,5 liradan satılan 210 gram ekmek, gelen zamla 10 lira oldu.

13 Mayıs 2024 17:10

İBB Meclisi’nde Deniz Gezmiş tartışması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mayıs ayı olağan meclis toplantılarının ilk oturumu Meclis 1. Başkanvekili Nuri…

13 Mayıs 2024 17:05

AKP’li Kurtulmuş’un ‘yeni anayasa’ turu sürüyor: Sırada MHP var

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'yeni anayasa' çalışmaları kapsamında başlattığı ziyaretleri sürdürüyor. Daha önce CHP, İYİ…

13 Mayıs 2024 16:37

Soma davasının avukatı Can Atalay: İnadımız ve kararlılığımız azalmayacak

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Can Atalay, 10 sene önce yaşanan ve Soma'da 301 madencinin hayatını…

13 Mayıs 2024 16:04

Mahkeme kaçak yapı sahiplerinin başvurusunu reddetti

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Üsküdar’daki kaçak kafe sahiplerinin İBB’nin gerçekleştirdiği yıkıma karşı açtıkları 4 davayı…

13 Mayıs 2024 15:56
Reklam