İSİG Meclisi: Şubatta en az 125 işçi yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre, Şubat ayında en az 125 işçi yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2019 yılının ilk iki ayında en az 284 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Şubat ayında en az 125 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda kadın işçilerin, iş cinayetlerinde ölseler bile görünmedikleri belirtildi.
İSİG’in Şubat ayı iş cinayetleri raporunda “Raporumuzda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen hiçbir iş cinayeti yok. Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” denildi.
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin bütün işçiler açısından en can yakıcı sorun olduğu ancak eril çalışma ortamı ve baskının bu alanı kadın işçiler açısından daha da can yakıcı hale getirdiği belirtilen raporda, “Kadınlar, tarlaya çalışmaya gitmek üzere istiflendikleri kasalarda geçirdikleri trafik kazalarında, ev işçisi olduğu evin camını silerken düşerek, bir aracın altında ezilerek ya da işyerini basan bir erkek tarafından vurularak yaşamlarını yitiriyor” denildi.
Kadın işçi ölümlerinin en çok, kayıt dışı çalışmanın en yüksek olduğu tarım-orman işkolunda gerçekleştiği belirtilen raporda “Tarım, güvencesiz çalışma koşullarıyla dikkat çeken bir sektör. Her türlü haktan yoksun biçimde çalışan tarım işçisi kadınlar her gün ölümle yüz yüze kalıyor. Uzun çalışma saatleri ve kayıt dışı çalışma oranlarının yüksek olduğu tekstil-deri, ticaret-büro, sağlık, turizm-konaklama işkolları da kadın iş cinayetlerinin en çok yaşandığı diğer işkolları” ifadelerine yer verildi.
‘ÖLEN KADIN İŞÇİLERİN EN AZ YÜZDE 75’İ KAYIT DIŞI’
Ölen kadın işçilerin çoğunun sendikasız, en az yüzde 75’inin ise kayıt dışı çalıştırıldığı bilgisine yer verilen raporda “SGK istatistikleri özellikle kadın işçilere dair iş cinayeti, iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri bakımından oldukça eksik. Devletin, kadınlar açısından en çok iş kazası yaşanan sektörleri, verilerin dışında tutması ise kadın emekçilerin emeklerinin ‘görünmezliği’ni bilinçli bir politika ile hepten derinleştiriliyor” denildi.
ŞUBAT AYINDA ÖLEN İŞÇİLERİN 1’İ ÇOCUK, 9’U KADIN, 3’Ü GÖÇMEN
Raporda en az 125 işçinin hayatını kaybettiği Şubat ayına ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:
– Elimize Ocak ayına dair dört iş cinayeti bilgisi daha ulaştı. Bu noktada Ocak ayında en az 159 ve Şubat ayında en az 125 olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk iki ayında en az 284 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
– 125 emekçinin 108’i ücretli (işçi ve memur), 17’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
– Ölenlerin 9’u kadın işçi, 116’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda ve tekstil işkollarında gerçekleşti.
– 15 yaşında bir inşaat işçisi çocuk işçi can verdi.
– 3 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 2’si Afganistanlı ve 1’i Suriyeli.
– Ölümler en çok inşaat, taşımacılık, tarım, ticaret/büro, güvenlik, madencilik, gıda, enerji ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 64’ü ücretli. Yüzde 36’sını oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmekle beraber net olarak bir oran veremiyoruz.
– En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve kalp krizi. Özellikle kalp krizlerindeki artış uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu.
– Şubat’ta Türkiye’nin 43 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik. En çok iş cinayeti İstanbul, Kocaeli, Antalya, Manisa, İzmir, Mersin, Ankara, Elazığ, Kütahya, Muğla ve Şanlıurfa’da yaşandı.
– Ölenlerin 2’si (yüzde 1,6) sendikalı işçi, 123 işçi ise (yüzde 98,4) sendikasız.